Tüketilen besine karşı bağışıklık sisteminin verdiği anormal cevap olarak tanımlanan azık alerjileri, bazen hafif olarak atlatılsa da bazen sıhhati tehdit edici de olabilmektedir. Besin alerjileri daha sıklıkla bebek ve çocukluk çağında görülmektedir. Ama rastgele bir yaşta da ortaya çıkabilir. Belirli bir yaşa kadar rastgele bir derde yol açmayan bir besin yıllar sonra vücutta olumsuz yansımaya sebep olabilir. Çocuklukta oluşan alerjiler uygun tedavi edilebilirse % 90 orantısında düzelebilmektedir.
Azık alerjilerini, alerjik yatkınlık, çevresel faktörler, çokça ek hususu alımı, ana sütünün az verilmesi üzere durumlar tetikleyebilmektedir. Bebeklerde umumiyetle ek besine geçiş periyodunda alerjiler ortaya çıkabilmektedir. Münhasıran inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, tahıllar, balık, soya, kuruyemişler, susam üzere besinlere karşı alerji gelişebilmektedir.
Besin alerjisinin gelişimi, bağışıklık sistemimizin mahsusen besindeki proteinleri tehdit olarak algılaması ve buna karşı antikor üretmesi iledir. Ciltte kızarıklık, ürtiker ya da egzama formunda belirti verir. Azık alerjilerinde tanı konulurken mahsusen hastalardan bir besin günlüğü tutması istenir. Bu tanısal süreçte kıymetli bir tatbiktir. Bunun yanında hastanede uygulanacak bir kadro testlerle de desteklenerek alerjen tespit edilmektedir.
Pekala alerji belirtileri nelerdir? Bazen hafif olarak atlatılsa da bazen anafilaktik şok diye atlandırılan ağır bir tablo ile ağızda kaşınma, şişme, kusma, kaşıntı, egzama, eklemlerde ağrı, yutkunmada güçlük, nefes almada zorlanma, gözlerde kaşınma, kan basıncında düşme, migren, uyku hali, ishal, kusma üzere belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda bu belirtiler önemli müdahalelerle denetim altına alınmalıdır.
Besin alerjilerinde, alerjiye sebep olan besin belirlendikten sonra diyetten çıkarılarak şikayetlerin hafiflemesi sağlanabilmektedir. Alerjen tesirli unsur bazen gluten, inek sütü ve yumurta üzere besinlerin bileşiminde konum alan rastgele bir husus de olabilir. Bu nedenle alışveriş esnasında etiket okumak çok ehemmiyet taşımaktadır. Gluten alerjisi üzere alerjiler belli başlı testler sonucunda belirlenmektedir. Bu nedenle hekim muayenesi sonucunda bu tahliller yapılarak sonuç alındıktan sonra diyetisyen tarafından alerjiye sebep olan maddeyi içeren besinler diyetten çıkarılır.
Bebeklik çağında münhasıran yeni doğanda ana sütü alımı çok kıymetlidir. Ana sütündeki alerjiyi önleyici unsurlar sayesinde bebeğin gelişimi sağlıklı bir formda sürer. Süt çocukluğu devrinde bal, yumurta, domates, turunçgiller riskli besinlerdir. Bilhassa 1 yaşından evvel bu besinler mümkünse verilmemelidir. Yeniden 6 aydan sonra ek azıklara geçerken besinler teker teker başlanmalı, iki besine tıpkı devranda başlanmamalıdır. Alerji yapabilecek besinin belirlenmesinde bu çok ehemmiyet taşımaktadır.
Besin alerjileri çocuklarda ve erişkinlerde düzelme eğilimi gösterebilir. Bu nedenle denetimler ve testler belli başlı aralıklarla yapılmalıdır. Süt, yumurta, buğday, soya alerjileri yıllar içinde çoğunlukla düzelebilir. Buna karşılık kuruyemiş, balık ve kabuklu deniz eseri alerjilerinin düzelmesi çok daha nadirdir.
SIHHATLE KALIN…..
Azık alerjilerini, alerjik yatkınlık, çevresel faktörler, çokça ek hususu alımı, ana sütünün az verilmesi üzere durumlar tetikleyebilmektedir. Bebeklerde umumiyetle ek besine geçiş periyodunda alerjiler ortaya çıkabilmektedir. Münhasıran inek sütü, yumurta, fındık, fıstık, tahıllar, balık, soya, kuruyemişler, susam üzere besinlere karşı alerji gelişebilmektedir.
Besin alerjisinin gelişimi, bağışıklık sistemimizin mahsusen besindeki proteinleri tehdit olarak algılaması ve buna karşı antikor üretmesi iledir. Ciltte kızarıklık, ürtiker ya da egzama formunda belirti verir. Azık alerjilerinde tanı konulurken mahsusen hastalardan bir besin günlüğü tutması istenir. Bu tanısal süreçte kıymetli bir tatbiktir. Bunun yanında hastanede uygulanacak bir kadro testlerle de desteklenerek alerjen tespit edilmektedir.
Pekala alerji belirtileri nelerdir? Bazen hafif olarak atlatılsa da bazen anafilaktik şok diye atlandırılan ağır bir tablo ile ağızda kaşınma, şişme, kusma, kaşıntı, egzama, eklemlerde ağrı, yutkunmada güçlük, nefes almada zorlanma, gözlerde kaşınma, kan basıncında düşme, migren, uyku hali, ishal, kusma üzere belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda bu belirtiler önemli müdahalelerle denetim altına alınmalıdır.
Besin alerjilerinde, alerjiye sebep olan besin belirlendikten sonra diyetten çıkarılarak şikayetlerin hafiflemesi sağlanabilmektedir. Alerjen tesirli unsur bazen gluten, inek sütü ve yumurta üzere besinlerin bileşiminde konum alan rastgele bir husus de olabilir. Bu nedenle alışveriş esnasında etiket okumak çok ehemmiyet taşımaktadır. Gluten alerjisi üzere alerjiler belli başlı testler sonucunda belirlenmektedir. Bu nedenle hekim muayenesi sonucunda bu tahliller yapılarak sonuç alındıktan sonra diyetisyen tarafından alerjiye sebep olan maddeyi içeren besinler diyetten çıkarılır.
Bebeklik çağında münhasıran yeni doğanda ana sütü alımı çok kıymetlidir. Ana sütündeki alerjiyi önleyici unsurlar sayesinde bebeğin gelişimi sağlıklı bir formda sürer. Süt çocukluğu devrinde bal, yumurta, domates, turunçgiller riskli besinlerdir. Bilhassa 1 yaşından evvel bu besinler mümkünse verilmemelidir. Yeniden 6 aydan sonra ek azıklara geçerken besinler teker teker başlanmalı, iki besine tıpkı devranda başlanmamalıdır. Alerji yapabilecek besinin belirlenmesinde bu çok ehemmiyet taşımaktadır.
Besin alerjileri çocuklarda ve erişkinlerde düzelme eğilimi gösterebilir. Bu nedenle denetimler ve testler belli başlı aralıklarla yapılmalıdır. Süt, yumurta, buğday, soya alerjileri yıllar içinde çoğunlukla düzelebilir. Buna karşılık kuruyemiş, balık ve kabuklu deniz eseri alerjilerinin düzelmesi çok daha nadirdir.
SIHHATLE KALIN…..
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.