iltasyazilim
FD Üye
Gıda zehirlenmesinin belirtileri, Yiyecek zehirlenmesi nasıl anlaşılır, Yiyecek zehirlenmesinin nedenleri, Gıda zehirlenmesi
Gıda Zehirlenmesi
Gıdaların içinde artan bir takım bakterilerin alınması sonucu kusma, ishal, karın ağrısı, ateş gibi belirtilere yol açabilen gıda zehirlenmesi denilen tablo ortaya çıkmaktadır Bilhassa sıcak yaz günlerinde çocuklarımız, yiyecek zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya kalırlar Onları korumada öncelikli atama de biz annelere düşmektedir
Bakteriler, çoğalmak için bilhassa emin gıdaları ( et, süt, yumurta, balık, tavuk gibi ), muhakkak ısı ve ortam koşullarını tercih ederler Yerinde ortamda bulunmaları halinde tez çoğalarak sağlığımız için tehdit oluştururlar
Gıda Zehirlenmesini Nasıl Önleyebiliriz?
Gıdaları Temiz Tutmalıyız :
Enfeksiyon geçiren kişiler mutfaktan uzak durmalı, yiyecek hazırlama işine girmemelidir
Mutfakta çalışırken eller, saçlar, tırnaklar ve kıyafetler pak olmalıdır
Tuvalet sonrası ya da bebeğin bezini değiştirdikten sonra el yıkama dikkatsizlik edilmemelidir
Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ellendikten sonradan eller yıkanmalı, bunlara değen mutfak araç, gereçleri yıkamadan her yerde kullanılmamalıdır
Pişen bir yemeğin tadına bakmada kullanılan kaşık yeniden kullanılmamalıdır
Her başvuru formu sonrası tabak, bıçak, kesme tahtası gibi vasıta gereçler, mutfak tezgahları sıcak su ve sabunla temizlenmelidir
ızgara Kabuğu soyulacak bile olsa, meyve ve sebzeler ayrıntılarıyla yıkanmalıdır
Temizlikte kullanılan kumaş ve süngerlerin de temizliğinden emin olunmalıdır
Gıdaları Birbirinden Öbür Tutmalıyız:
Ham et, tavuk, yumurta, balık ve deniz ürünleri öteki gıdalardan bambaşka tutulmalıdır Bunların durduğu tabağa pişenler konmamalı, pişen gıdalar için farklı bir tabak kullanılmalıdır Bunları kesmede kullanılan kesme tahtası ve bıçak, sebze meyve için kullanılandan öbür olmalıdır
Gıdaları Uygun Pişirmeliyiz:
Yumurtalar, sarısı ve beyazı büsbütün katılaşana kadar pişirilmelidir
ızgara Her türlü etin iç kısmının da iyi pişmesi sağlanmalıdır
Tüketilinceye değin sıcak gıdalar sıcak, soğuk gıdalar soğuk tutulmalıdır
Gıdaları Yerinde Soğutmalıyız:
Sofradan arta kalanları iki saatten ( yazın bir saat ) artı bekletmeden buzdolabına kaldırmalıyız Oda sıcaklığında, bundan uzun süre kalanlar atılmalıdır Soğukta bakterilerin çoğalma şansı düşük olacaktır
Başvuru Formu öncesi buzları çözme işini mutfak tezgahında değil, buzluktan buzdolabının rafına evvelden indirerek yapmalıyız Defrost işlemini mikrodalgada yaptığımız ürünü hemencecik pişirmeliyiz *
Gıda Zehirlenmesi
Gıdaların içinde artan bir takım bakterilerin alınması sonucu kusma, ishal, karın ağrısı, ateş gibi belirtilere yol açabilen gıda zehirlenmesi denilen tablo ortaya çıkmaktadır Bilhassa sıcak yaz günlerinde çocuklarımız, yiyecek zehirlenmesi riskiyle karşı karşıya kalırlar Onları korumada öncelikli atama de biz annelere düşmektedir
Bakteriler, çoğalmak için bilhassa emin gıdaları ( et, süt, yumurta, balık, tavuk gibi ), muhakkak ısı ve ortam koşullarını tercih ederler Yerinde ortamda bulunmaları halinde tez çoğalarak sağlığımız için tehdit oluştururlar
Gıda Zehirlenmesini Nasıl Önleyebiliriz?
Gıdaları Temiz Tutmalıyız :
Enfeksiyon geçiren kişiler mutfaktan uzak durmalı, yiyecek hazırlama işine girmemelidir
Mutfakta çalışırken eller, saçlar, tırnaklar ve kıyafetler pak olmalıdır
Tuvalet sonrası ya da bebeğin bezini değiştirdikten sonra el yıkama dikkatsizlik edilmemelidir
Çiğ et, tavuk, balık, yumurta ellendikten sonradan eller yıkanmalı, bunlara değen mutfak araç, gereçleri yıkamadan her yerde kullanılmamalıdır
Pişen bir yemeğin tadına bakmada kullanılan kaşık yeniden kullanılmamalıdır
Her başvuru formu sonrası tabak, bıçak, kesme tahtası gibi vasıta gereçler, mutfak tezgahları sıcak su ve sabunla temizlenmelidir
ızgara Kabuğu soyulacak bile olsa, meyve ve sebzeler ayrıntılarıyla yıkanmalıdır
Temizlikte kullanılan kumaş ve süngerlerin de temizliğinden emin olunmalıdır
Gıdaları Birbirinden Öbür Tutmalıyız:
Ham et, tavuk, yumurta, balık ve deniz ürünleri öteki gıdalardan bambaşka tutulmalıdır Bunların durduğu tabağa pişenler konmamalı, pişen gıdalar için farklı bir tabak kullanılmalıdır Bunları kesmede kullanılan kesme tahtası ve bıçak, sebze meyve için kullanılandan öbür olmalıdır
Gıdaları Uygun Pişirmeliyiz:
Yumurtalar, sarısı ve beyazı büsbütün katılaşana kadar pişirilmelidir
ızgara Her türlü etin iç kısmının da iyi pişmesi sağlanmalıdır
Tüketilinceye değin sıcak gıdalar sıcak, soğuk gıdalar soğuk tutulmalıdır
Gıdaları Yerinde Soğutmalıyız:
Sofradan arta kalanları iki saatten ( yazın bir saat ) artı bekletmeden buzdolabına kaldırmalıyız Oda sıcaklığında, bundan uzun süre kalanlar atılmalıdır Soğukta bakterilerin çoğalma şansı düşük olacaktır
Başvuru Formu öncesi buzları çözme işini mutfak tezgahında değil, buzluktan buzdolabının rafına evvelden indirerek yapmalıyız Defrost işlemini mikrodalgada yaptığımız ürünü hemencecik pişirmeliyiz *