Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Glisemik İndeks ve Kilo Kontrolü

Glisemik İndeks ve Kilo Kontrolü
0
146

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73


Yediğimiz yemeğin içeriğine bağlı olarak kan şekerimizde yemek yedikten sonra hızlı bir artış olur. Normal şartlarda yemekten 2 saat sonra kan şekerimizin normal seviyelere inmesi gerekir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artış hızı diyetin içerisinde neler bulunduğuna göre farklılık gösterir. Kan şekerinin yükselmesinde en etkin besin ögesi karbonhidratlar, yani glukozdur.

Glisemik indeks; yiyeceklerin kan şeker düzeyine ani etkilerine göre sınıflandırılması, bir başka deyişle yiyeceğin yendikten 2-3 saat kadar sonra kan şekerini yükseltme kabiliyeti demektir. Bir yiyeceğin glisemik indeksi ne kadar yüksekse yendikten sonra kan şekerinizin o kadar yükseleceği anlamına gelir. Tüketilen öğünün glisemik indeksinin düşük olması daha düşük kan şekeri yanıtı oluşturur. Glisemik indeksi yüksek besinler hızla sindirilirler, hızlı bir şekilde kana karışarak kan şekerini yükseltirler. Artan kan şekerine yanıt olarak pankreas insülin salgısını artırır. Artan kan şekerini vücudumuz depolayarak ya da yağa dönüştürerek azaltır. Bunun sonucunda insülin şeker gibi hızla azalmaz, yüksek miktarda salınan insülin kan şekerini daha fazla düşürür ve açlık hissi uyandırarak yemeğe yöneltir. Düşük glisemik indeksli besinler; insülin direncini azaltarak çabuk acıkmayı önler, kan şekerinin aşırı yükselmesine engel olur, kilo verme ve kilo korumada etkilidir, iştahı azaltır, tatlı krizlerinin önüne geçer. Glisemik indeks kavramı sayesinde diyabet ve kalp damar hastalıklarına yakalanma riskinin azaltılabileceği, iştahın kontrol altına alınarak kilo verilebileceği ya da kilonun korunabileceği saptanmıştır.

Yoğurt, süt ve süt ürünleri, sebze – meyveler (domates, marul, beyaz lahana, mor lahana, brokoli, karnabahar, semizotu, ıspanak, bezelye, taze fasulye, kivi, armut, şeftali, erik, elma, portakal, greyfurt), kepek ekmeği, çavdar ekmeği, tam buğday ekmeği, şekersiz tam tahıllı ürünler, nohut, kuru baklagiller, barbunya, mercimek, bulgur, makarna, badem, ceviz, fındık, yer fıstığı düşük glisemik indekse sahip besinlerden bazılarıdır.

Unutmamamız gereken tüm besinleri uygun miktarlarda ve tek tip değil, 4 temel besin grubunu da içerisinde barındıracak şekilde tüketmek. Beyaz ekmek yerine posa miktarı fazla olan tam tahıllı ekmekleri tercih etmek, çay, kahve ve bitki çaylarına şeker ilave etmemek, glisemik indeksi düşürmek için meyvelerin üzerine 1 çay kaşığı kadar tarçın eklemek, süt ve süt ürünlerinin az yağlı ya da yağsız olanlarını tercih etmek kilo kontrolü adına yararlı olabilecek önerilerdir.


 

Similar threads

Ani kan şekeri yükselme ve alçalmalarının önüne geçmek için 2-3 dakikalık “tatlı” bir sohbet konusu: Glisemik indeksi en basit anlatımla karbonhidrat (şeker) içeren bir yiyeceğin kan şekerini yükseltme potansiyeli olarak tanımlamak mümkündür. Şekerler doğada farklı formlarda...
Cevaplar
0
Görüntüleme
104
Yediğimiz yemeğin içeriğine bağlı olarak kan şekerimizde yemek yedikten sonra hızlı bir artış olur. Normal şartlarda yemekten 2 saat sonra kan şekerimizin normal seviyelere inmesi gerekir. Yemek sonrası kan şekerinde görülen artış hızı diyetin içerisinde neler bulunduğuna göre farklılık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
160
Glisemik indeks(GI);karbonhidratlı bir besinin yendikten belirli bir süre sonunda kan şekerini yükseltebilirliğini ifade eder. Besinlerin glisemik indeksi kan şekerinin yavaş veya hızlı yükselmesini etkilemektedir. Glisemik indeks 50 gram karbonhidrat içeren test yiyeceğinin 2 saat içerisinde...
Cevaplar
0
Görüntüleme
178
Karbonhidrat kelime anlamı olarak molekül yapısında su bulunduran karbon demektir. Karbonhidratın başlıca kaynağı bitkilerdir. Patates, buğday, şeker kamışı, muz gibi ekşi tatlı fark etmeksizin bütün meyveler ve sebzeler karbonhidrattan zengin gıdalardır. Bitkisel kaynakların yanı sıra hayvansal...
Cevaplar
0
Görüntüleme
166
Glisemik indeks karbonhidratların kandaki glukoz duzeylerine olan etkisini olcme sistemiGlisemik İndeks değerleri besinin miktarıyla orantılı olarak değişmekle birlikte genel olarak aşağıdaki değerlere sahiplerdir Glisemik indeksi duşuk besinler bireylerin daha uzun sure tok kalmalarını...
Cevaplar
0
Görüntüleme
131
858,505Konular
982,712Mesajlar
33,054Kullanıcılar
yazsoyamanSon üye
Üst Alt