iltasyazilim
FD Üye
Gluten alerjisi tedavisi yalnızca diyetle mümkündür Diyette neler tüketilmelidir, gluten alerjisi olanlar ne yemelidir makalemizde uzmanlarımızın açıklamalarına yer verdik Gluten alerjisi nasıl tedavi edilir sizlerle
İnce bağırsağın içinde yer alan gluten, ömür boyu alerjiye yol açan bir rahatsızlık olabiliyor Protein bozukluğu hastalığı olan gluten alerjisinin tedavisinde diyet yapmanın önemi büyüktür Diyet ile gluten alerjisine çözüm nasıl bulunur, makalemizden öğrenelim
Protein bozukluğu hastalığı olan çölyak, ince bağırsağın buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten proteinine karşı, ömür boyu süren bir alerjisidir
Tıpta gluten enterpatisi adı verilen çölyak, aynı zamanda çağın hastalığı olarak da tanımlanır
Bisküvi ve ekmeğin tüketildiği andan itibaren, herhangi bir yaşta ortaya çıkan çölyak, genetik bir hastalıktır Bazen çocukluk, bazen ergenlik, bazen de yetişkinlik döneminde ortaya çıkan çölyak hastalığının tanısı zor olup, sadece diyetle tedavi edilebilir
Çölyak nasıl oluşur?
Her hastada belirtileri farklı olan çölyak, normal yapısı bozulan ince bağırsağın, emilim ve sindirim bozukluğu sonucu ortaya çıkar İnce bağırsak yüzeyi ne kadar hasar görürse, o oranda belirti verir
Tanısı nasıl konur?
Çölyak belirtileri taşıyan hastaların önce kan değerlerine bakılır Kan değerlerinde antikor seviyeleriyle vitamin ve mineral düzeyleri düşük olan kişilere, çölyak tanısı konulabilir
Ancak asıl tanı, bağırsak biyopsisi sonunda ortaya çıkar Bağırsak biyopsisine kadar olan bekleme sürecinde deneme amaçlı gulutensiz diyet uygulanabilir Bazen kısıtlı sürede yapılan glutensiz diyette bile, oldukça iyi sonuç alınır
Beslenme tedavisi nasıl yapılır?
Çölyak, diyet tedavisinin iyi sonuç verdiği bir hastalıktır Çölyak teşhisi konmuş hastalar, hekimler tarafından beslenme ve diyet uzmanına yönlendirilir
Beslenme tedavisi, kişinin kan değerlerindeki; demir ve B grubu vitaminlerin düzeyine göre ayarlanır Ayrıca kişinin yaş, boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre, beslenme ve diyet uzmanı tarafından kişiye özel beslenme tedavisi planlanır
Gluten içeren besinleri bilmek ve bunları tüketmemek, hem çok kolay hem de zordur Özellikle küçük çocuklarda bu durum, hastalığın tekrarlamasına neden olur Çocuklarını sıkı diyetten geçiren aileler, belirtilerin ortadan kalktığını görünce, hastalığın geçtiğini düşünerek, sakıncalı yiyecekleri çocuklarına vermeye devam ederler Veya çocuklar, içinde gluten olan besinleri gizlice tüketirler Bu durumda çoğunlukla karın ağrısı ile başlayan belirtiler, hastalığı yeniden gündeme getirir
Artık ülkemizde çocukların tercih edeceği, glutensiz unlar, makarnalar, kekler, gofretler ve bisküviler bulunuyor Hatta bazı belediyeler, özellikle glutensiz ekmek üretiyor Eğer glutensiz besinlere ulaşmanız zorsa, saf mısır ve pirinç unundan yapılan ekmek, kek, börek ve çorba tüketebilirsiniz Evin dışında yemek yediğiniz zaman da, mutlaka yemeklerin içeriğini kontrol edin
Neler tüketebilirsiniz?
· Et, balık, kümes hayvanları, deniz ürünleri,
· Kahve, çay, ayran, meyve suları, gazozlar, ıhlamur, kuşburnu bazı şaraplar, rom, bira gibi malt edilmiş içecekler,
· Yumurta, peynir,
· Süt, süt tozu, yoğurtlar, peynir,
· Patates, pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, nişasta,
· Kuru baklagillerin tümü,
· Bütün sebze ve meyveler,
· Şeker, bal, reçel, pekmez, komposto, güllaç,
· Tuz, biber, nane, turşu, ev salçası, sirke, salamura turşu
Nelerden uzak durmalısınız?
· İçerisine ekmek katılmış köftelik unla pane edilmiş et, balık, tavuk, kadınbudu köfte, sosis,
· Çikolatalı sütler, boza,
· Buğday, yulaf, arpa, çavdar, bulgur, makarna, erişte, şehriye, bisküvi, simit, kağıt helva, dondurma külahı, waffle, ekmek, tarhana, yarma, irmik, börek, kurabiye, kek, pasta, buğday, arpa, çavdar ve yulaf unları,
· Hazır salça, ketçap, salata sosları, bira mayası, hazır çorba,
· Pane sebzeler, patates köftesi,
· Fındık, fıstık, badem, ceviz,
· Unlu ve hamurlu tatlılar (baklava, un helvası, irmik helvası, yufka, kadayıf gibi) çikolata, puding
Mutlaka dikkat edilmesi gerekenler
· Çölyak hastaları yemeklerini tüketmeden önce mutlaka etiketlerini okumalıdır İçinde gluten olan besinleri kesinlikle tüketmemelidirler
· Çölyak teşhisi konulan kişilerin mutlaka aile taraması yapılmalı ve diyet tedavisi ömür boyu sürmelidir
Glutensiz günler ve tüm yiyeceklerin glutensiz formlarının üretilmesi ümidiyle…
h 3Gluten Alerjisi Tedavisi
İnce bağırsağın içinde yer alan gluten, ömür boyu alerjiye yol açan bir rahatsızlık olabiliyor Protein bozukluğu hastalığı olan gluten alerjisinin tedavisinde diyet yapmanın önemi büyüktür Diyet ile gluten alerjisine çözüm nasıl bulunur, makalemizden öğrenelim
Protein bozukluğu hastalığı olan çölyak, ince bağırsağın buğday, yulaf, arpa, çavdar gibi tahılların içinde bulunan gluten proteinine karşı, ömür boyu süren bir alerjisidir
Tıpta gluten enterpatisi adı verilen çölyak, aynı zamanda çağın hastalığı olarak da tanımlanır
Bisküvi ve ekmeğin tüketildiği andan itibaren, herhangi bir yaşta ortaya çıkan çölyak, genetik bir hastalıktır Bazen çocukluk, bazen ergenlik, bazen de yetişkinlik döneminde ortaya çıkan çölyak hastalığının tanısı zor olup, sadece diyetle tedavi edilebilir
Çölyak nasıl oluşur?
Her hastada belirtileri farklı olan çölyak, normal yapısı bozulan ince bağırsağın, emilim ve sindirim bozukluğu sonucu ortaya çıkar İnce bağırsak yüzeyi ne kadar hasar görürse, o oranda belirti verir
Tanısı nasıl konur?
Çölyak belirtileri taşıyan hastaların önce kan değerlerine bakılır Kan değerlerinde antikor seviyeleriyle vitamin ve mineral düzeyleri düşük olan kişilere, çölyak tanısı konulabilir
Ancak asıl tanı, bağırsak biyopsisi sonunda ortaya çıkar Bağırsak biyopsisine kadar olan bekleme sürecinde deneme amaçlı gulutensiz diyet uygulanabilir Bazen kısıtlı sürede yapılan glutensiz diyette bile, oldukça iyi sonuç alınır
Beslenme tedavisi nasıl yapılır?
Çölyak, diyet tedavisinin iyi sonuç verdiği bir hastalıktır Çölyak teşhisi konmuş hastalar, hekimler tarafından beslenme ve diyet uzmanına yönlendirilir
Beslenme tedavisi, kişinin kan değerlerindeki; demir ve B grubu vitaminlerin düzeyine göre ayarlanır Ayrıca kişinin yaş, boy, kilo, cinsiyet ve fiziksel aktivitesine göre, beslenme ve diyet uzmanı tarafından kişiye özel beslenme tedavisi planlanır
Gluten içeren besinleri bilmek ve bunları tüketmemek, hem çok kolay hem de zordur Özellikle küçük çocuklarda bu durum, hastalığın tekrarlamasına neden olur Çocuklarını sıkı diyetten geçiren aileler, belirtilerin ortadan kalktığını görünce, hastalığın geçtiğini düşünerek, sakıncalı yiyecekleri çocuklarına vermeye devam ederler Veya çocuklar, içinde gluten olan besinleri gizlice tüketirler Bu durumda çoğunlukla karın ağrısı ile başlayan belirtiler, hastalığı yeniden gündeme getirir
Artık ülkemizde çocukların tercih edeceği, glutensiz unlar, makarnalar, kekler, gofretler ve bisküviler bulunuyor Hatta bazı belediyeler, özellikle glutensiz ekmek üretiyor Eğer glutensiz besinlere ulaşmanız zorsa, saf mısır ve pirinç unundan yapılan ekmek, kek, börek ve çorba tüketebilirsiniz Evin dışında yemek yediğiniz zaman da, mutlaka yemeklerin içeriğini kontrol edin
Neler tüketebilirsiniz?
· Et, balık, kümes hayvanları, deniz ürünleri,
· Kahve, çay, ayran, meyve suları, gazozlar, ıhlamur, kuşburnu bazı şaraplar, rom, bira gibi malt edilmiş içecekler,
· Yumurta, peynir,
· Süt, süt tozu, yoğurtlar, peynir,
· Patates, pirinç, pirinç unu, mısır, mısır unu, nişasta,
· Kuru baklagillerin tümü,
· Bütün sebze ve meyveler,
· Şeker, bal, reçel, pekmez, komposto, güllaç,
· Tuz, biber, nane, turşu, ev salçası, sirke, salamura turşu
Nelerden uzak durmalısınız?
· İçerisine ekmek katılmış köftelik unla pane edilmiş et, balık, tavuk, kadınbudu köfte, sosis,
· Çikolatalı sütler, boza,
· Buğday, yulaf, arpa, çavdar, bulgur, makarna, erişte, şehriye, bisküvi, simit, kağıt helva, dondurma külahı, waffle, ekmek, tarhana, yarma, irmik, börek, kurabiye, kek, pasta, buğday, arpa, çavdar ve yulaf unları,
· Hazır salça, ketçap, salata sosları, bira mayası, hazır çorba,
· Pane sebzeler, patates köftesi,
· Fındık, fıstık, badem, ceviz,
· Unlu ve hamurlu tatlılar (baklava, un helvası, irmik helvası, yufka, kadayıf gibi) çikolata, puding
Mutlaka dikkat edilmesi gerekenler
· Çölyak hastaları yemeklerini tüketmeden önce mutlaka etiketlerini okumalıdır İçinde gluten olan besinleri kesinlikle tüketmemelidirler
· Çölyak teşhisi konulan kişilerin mutlaka aile taraması yapılmalı ve diyet tedavisi ömür boyu sürmelidir
Glutensiz günler ve tüm yiyeceklerin glutensiz formlarının üretilmesi ümidiyle…
h 3Gluten Alerjisi Tedavisi