Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gluten gerçeği…

Gluten gerçeği…
0
153

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
37
F-D Coin
73
Gluten, tahılların %80’inde bulunan ve bu tahıllardan yapılan eserlerin fırınlanması ile besinlerin esnekliğini ve kabarmasını sağlayan bir proteindir. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere tahıllarda bulunur.

Kimi bireylerin bu proteine karşı toleransı olmaz. Bu şahıslar glutenli besinlerle beslendiklerinde vücutlarında bir bağışıklık cevabı oluşur. Bu durum barsaklara zarar veren bir durumdur. Ve sonuçta da birtakım besinlerin emiliminde bozulmalar meydana gelir. Çölyak marazı denilen bu rahatsızlık ile insanlarda karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, anemi, depresyon, görmede bulanıklık, ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi üzere durumlar meydana gelmektedir. Bu nedenle bu hastaların diyetinden gluten içeren besinler çıkarılmaktadır. Kimi gluten hassasiyetlerinde gluten içeren tüm besinlerden fazla kimilerine karşı da bir alerji gelişebilir ki, yeniden karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve kusma üzere şikayetler gelişebilir. Bu durumda da deneme yanılma yolu ile hangi tahıldaki glutene hassaslık varsa o besin diyetten çıkartılır. Gluten içeren lakin zarar vermeyen öteki besinleri diyetten çıkarmaya gerek yoktur.

Birtakım hastalıklarda da glütensiz beslenmek yarar sağlayabilmektedir. Örneğin, migren, fibromiyalji, kronik yorgunluk üzere birçok rahatsızlıkta glutensiz beslenme olumlu tesir yaratabilmektedir. Yeniden bu üzere rahatsızlıklarda glutensiz diyetlerle denemeler yapmak yararlı olabilmektedir. Ama bütün hastalarda tıpkı etkiyi yaratacağı genellemesini de yapmak yanlışsız bir yaklaşım değildir.

Evet glutensiz diyet zayıflatabilir mi?.. Evet yardımcı olabilir zira glutensiz diyetle yenilebilecek besinlerde önemli bir sınırlamaya gidilmektedir. Daha fazla karbonhidrat ve kalori içeriği yüksek olan ekmek, makarna, bulgur, simit, hamur işi üzere besinlerden uzak durulduğu için az kalori alımı laf hususudur. Az kalori alımı ile de kilo kaybı kolay olacaktır. Ayrıyeten bu insanlar daha çok gluteni çıkarılmış kimi rafine ve paketlenmiş eserleri tercih etmektedirler. Bu eserlerin içinde patates ve pirinç nişastası bulunur ki, bunlar besinleri sıhhatsiz bir hale getirebilmektedirler. Yeniden buna ek olarak vitamin, mineral ve lif içerikleri de zayıf kalabilmektedir. Lifli beslenme sıhhat açısından çok değerlidir. Zira lif sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için elzemdir. Bunun sonucunda çölyak marazı ve gluten hassasiyeti olmayan bireylerin glutensiz beslenmesine gerek yoktur.

Burada tahıllardaki glutenden uzak durmak konumuna şekerden uzak durmak daha çokça ehemmiyet taşımaktadır. Zayıflamak için diyetimizde tahılları sonlandırmak, paketlenmiş eserleri beslenmemizden uzak tutmak en gerçek yaklaşım olacaktır.

SIHHATLE KALIN……

 

Similar threads

Son devirde çok duymaya başladık. Glutensiz beslenerek zayıfladım , glutensiz beslenerek daha sağlıklı oldum. Pekala sahiden bu türlü mi ? Glutensiz beslenmek gerekiyor mu? Gluten tahılların yapısında doğal olarak bulun bir proteindir. Buğday, arpa, çavdar ve kimi yulaf cinslerinin yapısında...
Cevaplar
0
Görüntüleme
153
Gluten son devirlerde medyanın tesiriyle halk arasına inmiş bir kavram. Beşerler münhasıran tanınmış kişilerin da dahil olmasıyla ( Jessica Alba, Gwneth Paltrow, Victoria Beckham) glutensiz diyetlere merak sarmış durumda. Evet hakikaten gluten hassasiyeti diye bir şey var mı? Unutmayalım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
150
Çölyak, glutene hassaslık sonucu meydana gelen,ince bağırsak mukozası ile karekterize olan bir ince bağırsak illetidir. Çölyak illeti, her yaş kümesinde meydana gelebilir ve ömür uzunluğu devam eder Gluten bitkisel besinlerde bulunan bir proteindir. Nötral solüsyonlarda çözünmeyen kısmı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
138
Dışarı çıktınız, alışveriş yaptınız, biraz gezdiniz, yoruldunuz ve acıktınız. O an yanınızda yiyebileceğiniz hiçbir şey yok. Etrafınızda bir çok yemek yeme sahası var lakin, glutensiz yemek yapan bir yan olmadığı için oralarda yemeği tercih etmeniz imkansız. Glutensiz eserlerin bulunduğu bir...
Cevaplar
0
Görüntüleme
139
Günümüzün en tanınan beslenme biçimlerinden biri glütensiz beslenmedir. Özetlemek gerekirse bu beslenme stilinde buğday, arpa, yulaf ve çavdar olan bütün yiyecekler diyetten çıkarılır. Glutensiz beslenme kimi durumlarda elzemdir. Örneğin çölyak illeti olan şahıslar yahut glütene karşı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
228
858,505Konular
982,606Mesajlar
33,036Kullanıcılar
TorquuSon üye
Üst Alt