Gluten, tahılların %80’inde bulunan ve bu tahıllardan yapılan eserlerin fırınlanması ile besinlerin esnekliğini ve kabarmasını sağlayan bir proteindir. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere tahıllarda bulunur.
Kimi bireylerin bu proteine karşı toleransı olmaz. Bu şahıslar glutenli besinlerle beslendiklerinde vücutlarında bir bağışıklık cevabı oluşur. Bu durum barsaklara zarar veren bir durumdur. Ve sonuçta da birtakım besinlerin emiliminde bozulmalar meydana gelir. Çölyak marazı denilen bu rahatsızlık ile insanlarda karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, anemi, depresyon, görmede bulanıklık, ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi üzere durumlar meydana gelmektedir. Bu nedenle bu hastaların diyetinden gluten içeren besinler çıkarılmaktadır. Kimi gluten hassasiyetlerinde gluten içeren tüm besinlerden fazla kimilerine karşı da bir alerji gelişebilir ki, yeniden karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve kusma üzere şikayetler gelişebilir. Bu durumda da deneme yanılma yolu ile hangi tahıldaki glutene hassaslık varsa o besin diyetten çıkartılır. Gluten içeren lakin zarar vermeyen öteki besinleri diyetten çıkarmaya gerek yoktur.
Birtakım hastalıklarda da glütensiz beslenmek yarar sağlayabilmektedir. Örneğin, migren, fibromiyalji, kronik yorgunluk üzere birçok rahatsızlıkta glutensiz beslenme olumlu tesir yaratabilmektedir. Yeniden bu üzere rahatsızlıklarda glutensiz diyetlerle denemeler yapmak yararlı olabilmektedir. Ama bütün hastalarda tıpkı etkiyi yaratacağı genellemesini de yapmak yanlışsız bir yaklaşım değildir.
Evet glutensiz diyet zayıflatabilir mi?.. Evet yardımcı olabilir zira glutensiz diyetle yenilebilecek besinlerde önemli bir sınırlamaya gidilmektedir. Daha fazla karbonhidrat ve kalori içeriği yüksek olan ekmek, makarna, bulgur, simit, hamur işi üzere besinlerden uzak durulduğu için az kalori alımı laf hususudur. Az kalori alımı ile de kilo kaybı kolay olacaktır. Ayrıyeten bu insanlar daha çok gluteni çıkarılmış kimi rafine ve paketlenmiş eserleri tercih etmektedirler. Bu eserlerin içinde patates ve pirinç nişastası bulunur ki, bunlar besinleri sıhhatsiz bir hale getirebilmektedirler. Yeniden buna ek olarak vitamin, mineral ve lif içerikleri de zayıf kalabilmektedir. Lifli beslenme sıhhat açısından çok değerlidir. Zira lif sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için elzemdir. Bunun sonucunda çölyak marazı ve gluten hassasiyeti olmayan bireylerin glutensiz beslenmesine gerek yoktur.
Burada tahıllardaki glutenden uzak durmak konumuna şekerden uzak durmak daha çokça ehemmiyet taşımaktadır. Zayıflamak için diyetimizde tahılları sonlandırmak, paketlenmiş eserleri beslenmemizden uzak tutmak en gerçek yaklaşım olacaktır.
SIHHATLE KALIN……
Kimi bireylerin bu proteine karşı toleransı olmaz. Bu şahıslar glutenli besinlerle beslendiklerinde vücutlarında bir bağışıklık cevabı oluşur. Bu durum barsaklara zarar veren bir durumdur. Ve sonuçta da birtakım besinlerin emiliminde bozulmalar meydana gelir. Çölyak marazı denilen bu rahatsızlık ile insanlarda karın ağrısı, ishal, kusma, baş ağrısı, yorgunluk, kilo kaybı, anemi, depresyon, görmede bulanıklık, ellerde ve ayaklarda uyuşma hissi üzere durumlar meydana gelmektedir. Bu nedenle bu hastaların diyetinden gluten içeren besinler çıkarılmaktadır. Kimi gluten hassasiyetlerinde gluten içeren tüm besinlerden fazla kimilerine karşı da bir alerji gelişebilir ki, yeniden karın ağrısı, ishal, şişkinlik ve kusma üzere şikayetler gelişebilir. Bu durumda da deneme yanılma yolu ile hangi tahıldaki glutene hassaslık varsa o besin diyetten çıkartılır. Gluten içeren lakin zarar vermeyen öteki besinleri diyetten çıkarmaya gerek yoktur.
Birtakım hastalıklarda da glütensiz beslenmek yarar sağlayabilmektedir. Örneğin, migren, fibromiyalji, kronik yorgunluk üzere birçok rahatsızlıkta glutensiz beslenme olumlu tesir yaratabilmektedir. Yeniden bu üzere rahatsızlıklarda glutensiz diyetlerle denemeler yapmak yararlı olabilmektedir. Ama bütün hastalarda tıpkı etkiyi yaratacağı genellemesini de yapmak yanlışsız bir yaklaşım değildir.
Evet glutensiz diyet zayıflatabilir mi?.. Evet yardımcı olabilir zira glutensiz diyetle yenilebilecek besinlerde önemli bir sınırlamaya gidilmektedir. Daha fazla karbonhidrat ve kalori içeriği yüksek olan ekmek, makarna, bulgur, simit, hamur işi üzere besinlerden uzak durulduğu için az kalori alımı laf hususudur. Az kalori alımı ile de kilo kaybı kolay olacaktır. Ayrıyeten bu insanlar daha çok gluteni çıkarılmış kimi rafine ve paketlenmiş eserleri tercih etmektedirler. Bu eserlerin içinde patates ve pirinç nişastası bulunur ki, bunlar besinleri sıhhatsiz bir hale getirebilmektedirler. Yeniden buna ek olarak vitamin, mineral ve lif içerikleri de zayıf kalabilmektedir. Lifli beslenme sıhhat açısından çok değerlidir. Zira lif sindirim sisteminin sağlıklı çalışması için elzemdir. Bunun sonucunda çölyak marazı ve gluten hassasiyeti olmayan bireylerin glutensiz beslenmesine gerek yoktur.
Burada tahıllardaki glutenden uzak durmak konumuna şekerden uzak durmak daha çokça ehemmiyet taşımaktadır. Zayıflamak için diyetimizde tahılları sonlandırmak, paketlenmiş eserleri beslenmemizden uzak tutmak en gerçek yaklaşım olacaktır.
SIHHATLE KALIN……