Son devirlerin en çok tartışılan konusu “Gluten” yalnızca tahıllarda değil, pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, kozmetik eserlerde ve diş macununda bile bulunuyor.
Glutenin; buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpa üzere tahıllarda bulunan bir proteinler ailesinin umumî ismidir.
Gluten; tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli üzere besinlerde bulunur. Toksik bir protein olan gluten, ayrıyeten besin dalı dışında diş macunlarında, şampuanlarda, maskaralarda, kremlerde, ilaçlarda, rujlarda kıvam artıcı olarak kullanılmaktadır.
Gluten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen alışılagelmiş bir proteindir. Gelgelelim, kimi bireyler gluteni sindiremez. Bu bireyler çölyak marazı olarak isimlendirilen gluten intoleranslılarıdır.
Çölyak illeti, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus ismi verilen yapıların bozulmasına sebep olan ve münasebetiyle da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi illetidir.
Gayrı bir tanımla çölyak marazı ömür uzunluğu süren azık alerjisidir. Bunun en değerli belirtileri ise yaygın olarak şişkinliktir. Münhasıran yemekten sonra ağrı verecek kadar şişkinlik oluşur. İshal, kabızlık ve berbat kokulu dışkı kişinin ishal ya da kabız olması en değerli belirtileridir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk hissi, cilt sıkıntıları, depresyon ve nedensiz kilo kaybı da bunun belirtileri arasında sayılabilir.
Glutenin; buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpa üzere tahıllarda bulunan bir proteinler ailesinin umumî ismidir.
Gluten; tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli üzere besinlerde bulunur. Toksik bir protein olan gluten, ayrıyeten besin dalı dışında diş macunlarında, şampuanlarda, maskaralarda, kremlerde, ilaçlarda, rujlarda kıvam artıcı olarak kullanılmaktadır.
Gluten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen alışılagelmiş bir proteindir. Gelgelelim, kimi bireyler gluteni sindiremez. Bu bireyler çölyak marazı olarak isimlendirilen gluten intoleranslılarıdır.
Çölyak illeti, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus ismi verilen yapıların bozulmasına sebep olan ve münasebetiyle da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi illetidir.
Gayrı bir tanımla çölyak marazı ömür uzunluğu süren azık alerjisidir. Bunun en değerli belirtileri ise yaygın olarak şişkinliktir. Münhasıran yemekten sonra ağrı verecek kadar şişkinlik oluşur. İshal, kabızlık ve berbat kokulu dışkı kişinin ishal ya da kabız olması en değerli belirtileridir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk hissi, cilt sıkıntıları, depresyon ve nedensiz kilo kaybı da bunun belirtileri arasında sayılabilir.