Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Gluten nedir ve tedavisi

Gluten nedir ve tedavisi
0
153

makaleci

FD Üye
Katılım
Ocak 14, 2020
Mesajlar
87,772
Etkileşim
8
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
68
Son devirlerin en çok tartışılan konusu “Gluten” yalnızca tahıllarda değil, pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, kozmetik eserlerde ve diş macununda bile bulunuyor.

Glutenin; buğday, kavuzlu buğday, çavdar ve arpa üzere tahıllarda bulunan bir proteinler ailesinin umumî ismidir.

Gluten; tahıllar dışında pek çok yiyecek ve içecekte, hazır besinlerde, bira, alkollü içecekler, soslar, çorbalar, turşular, sirke, bulgur, irmik, kuskus, müsli üzere besinlerde bulunur. Toksik bir protein olan gluten, ayrıyeten besin dalı dışında diş macunlarında, şampuanlarda, maskaralarda, kremlerde, ilaçlarda, rujlarda kıvam artıcı olarak kullanılmaktadır.

Gluten, birçok insan için mide-bağırsak kanalı yoluyla kolaylıkla sindirilebilen alışılagelmiş bir proteindir. Gelgelelim, kimi bireyler gluteni sindiremez. Bu bireyler çölyak marazı olarak isimlendirilen gluten intoleranslılarıdır.

Çölyak illeti, bağırsaklardaki sindirimi sağlayan villus ismi verilen yapıların bozulmasına sebep olan ve münasebetiyle da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi illetidir.

Gayrı bir tanımla çölyak marazı ömür uzunluğu süren azık alerjisidir. Bunun en değerli belirtileri ise yaygın olarak şişkinliktir. Münhasıran yemekten sonra ağrı verecek kadar şişkinlik oluşur. İshal, kabızlık ve berbat kokulu dışkı kişinin ishal ya da kabız olması en değerli belirtileridir. Karın ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk hissi, cilt sıkıntıları, depresyon ve nedensiz kilo kaybı da bunun belirtileri arasında sayılabilir.

 

Similar threads

Gluten son devirlerde medyanın tesiriyle halk arasına inmiş bir kavram. Beşerler münhasıran tanınmış kişilerin da dahil olmasıyla ( Jessica Alba, Gwneth Paltrow, Victoria Beckham) glutensiz diyetlere merak sarmış durumda. Evet hakikaten gluten hassasiyeti diye bir şey var mı? Unutmayalım...
Cevaplar
0
Görüntüleme
137
Gluten, tahılların %80’inde bulunan ve bu tahıllardan yapılan eserlerin fırınlanması ile besinlerin esnekliğini ve kabarmasını sağlayan bir proteindir. Gluten buğday, arpa, çavdar, yulaf üzere tahıllarda bulunur. Kimi bireylerin bu proteine karşı toleransı olmaz. Bu şahıslar glutenli...
Cevaplar
0
Görüntüleme
134
Gluten, başta buğday olmak üzere çavdar, arpa, yulaf üzere kimi tahıllarda bulunan bir protein öbeğidir. Evet, gluten ne işe yarar? Zararlı mıdır? Glutensiz azıklar neler?.. LGluten, ekmek imalatı esnasında oluşan hamurun ağsı yapısını oluşturan yani hamurun güçlü yapısından sorumlu olan...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
Çölyak, glutene hassaslık sonucu meydana gelen,ince bağırsak mukozası ile karekterize olan bir ince bağırsak illetidir. Çölyak illeti, her yaş kümesinde meydana gelebilir ve ömür uzunluğu devam eder Gluten bitkisel besinlerde bulunan bir proteindir. Nötral solüsyonlarda çözünmeyen kısmı...
Cevaplar
0
Görüntüleme
118
ÇÖLYAK MARAZI (GLUTEN ENTEROPATİSİ) VE DİYET TEDAVİSİ Çölyak marazı ince barsak mukozasının tutulumu ile karekterize olup,duyarlı kimselerde gluten içeren besinlerin alımından sonra glutenin bir kesimi olan gliadine intolerans nedeniyle ortaya çıkar ve bu yüzden ‘’glutene hassas entropati’’ de...
Cevaplar
0
Görüntüleme
112
858,496Konular
981,633Mesajlar
29,720Kullanıcılar
AR4SsSon üye
Üst Alt