Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Glütenin Vücuda Verebileceği Zararlar

Glütenin Vücuda Verebileceği Zararlar
0
199

iltasyazilim

FD Üye
Katılım
Ara 25, 2016
Mesajlar
0
Etkileşim
17
Puan
38
Yaş
36
F-D Coin
58
Glütenin ve gliadin adlı iki molekülün birleşmesiyle meydana gelen glüten, dünya üzerinde en fazla tüketilen protein çeşitlerinden bir tanesidir Glüten, insanoğlunun binlerce yıldır tükettiği buğdayın içindeki esas maddelerden biridir aynı zamanda arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda da bulunur Ekmek hamurunun kıvama ulaşmasını ve pizza ustalarının pizza hamuruna havada döndürecek derecede esneklik kazandırmasını sağlayan glütenin ne olduğu ve zararları hala tartışılmaktadır
Çölyak Hastalığı
Çölyak, özetle, glüten toleransı olmayan kişilerde görülebilen ve ince bağırsakta meydana gelen bir sindirim sistemi hastalığıdırç Çoğu belirtisi olabilen çölyak hastalığında en sık gözlenen şikayetler şunlardır:
– Kilo azlığı
– Karın bölgesinde gözle görülür şişlik
– Adale zayıflığı
– Kansızlık
– Dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacı artması
– Kusma
– Bezginlik
– İştahsızlık
– Çoğalma geriliği
– Ağız içinde oluşan aftlar
– İştahsızlık, gaz şikayetleri
– Eklem ve kemik ağrıları
– Çabuk Sinirlenme
– Ciltte kaşıntılı döküntüler
Tanı
Hastaların yaklaşık yüzde 80 ’inin bu durumdan yıllardan beri habersiz olarak yaşadığı çölyak hastalığının tanısı her yaşta yapılabilmektedir Ancak belirtiler diğer hastalıklarla benzerlik gösterdiği için bilirkişi hekim göre ayrıntılı kan testi ve peşinde yapılacak ince bağırsak biyopsisi ile belirli teşhis konulabilir
Şeker hastalığı ile çölyak aynı şey değildir Şekerin vücuda verdiği zararlar sayısız olmakla birlikte, çölyak ile şeker hastalığı arasındaki ilişki tıp dünyası kadar hala araştırılmaktadır Bazı bilim insanları çölyak hastalarının herif 1 diyabete yakalanma ihtimalinin normal insanlara göre 15 kat değin artı olabileceğini söylese de, bu alanda yeteri dek çalışma bulunmamaktadır
Çölyak, kadın ya da erkek her yaşta insanı etkileyebilir Çölyak hastası olanların ortalama yüzde 10 ’unun aile üyelerinden birinde de rahatsızlık mevcuttur
Türkiye ’de ortalama 160 insandan 1 tanesinin çölyak hastası olduğu tahmin edilmektedir Şeker hastalığında bu oran 13 ’te 1 ’e değin düşmektedir Bu oranlardan yola çıkarak ülkemizde yaklaşık 750 bin insanın çölyak, yaklaşık 5 milyon kişinin de şeker hastası olduğunu bildirmek mümkündür Diğer bir ülke ile mukayese yerine getirmek icabında, örneğin, Amerika Birleşmiş Devletleri ’nde bu oran çölyak hastalığında yaklaşık 130 kişide 1 ’e düşmektedir
Tedavi
İlacı henüz bulunamayan çölyak hastalığına günümüzde bahşedilen tek çare yüzde 100 glütensiz yiyeceklerden oluşan bir diyettir Türkiye ’de glütensiz yemek hizmeti karşılayan lokanta veya lokanta sayısı yok denecek dek azdır İstanbul ’da bile bu servise sahip 15 civarında işletme bulunmaktadır Keza, bu hastalığı taşıyan insanların hayatları her tarafında buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılları ve bu tahıllarla üretilmiş ürünleri aşırı titiz tüketmeleri gerekmektedir
Çölyak hastalığında glütenin zararını bildiren rakamlardan biri de, bu hastalığı taşıyanların jurnal alabilecekleri en fazla glüten miktarıdır Birçok araştırma bu miktarın 50 miligramdan az olması gerektiğini söylemektedir
Litaratür:
colyakorgtrindexasp
 

Similar threads

Glütenin ve gliadin adlı iki molekülün birleşmesiyle meydana gelen glüten, dünya üzerinde en çok tüketilen protein çeşitlerinden bir tanesidir Glüten, insanoğlunun binlerce yıldır tükettiği buğdayın içindeki temel maddelerden biridir Aynı zamanda arpa, çavdar ve yulaf gibi tahıllarda da bulunur...
Cevaplar
0
Görüntüleme
57
Bebek beslenmesi gelişme açısından önemlidir Peki, ama bebeğimize ne yedirmeli, neyle beslemeliyiz? Ona iyi gelen ya da dokunan gıdaları nasıl anlayabiliriz? Içten beslediğimizi düşünerek ona zarar veriyor olabiliriz Öncelikle bebeklerin ilk altı ay eğer annenin sütü varsa mutlaka ve sadece anne...
Cevaplar
0
Görüntüleme
167
Gluten nedir Gluten'nin Özellikleri Gluten Hakkında Veri Glüten bilhassa buğday gibi tahıllarda yer alan bir Protein grubudur Buğday ilk olarak çavdar, arpa, yulaf elde etmek üzere diğer hububat tahılları ilede yakından alakalıdır ve bu nedenle bu tahıllarda glüten içerirler Glüten Hamurun...
Cevaplar
0
Görüntüleme
98
Gluten buğdayın temel proteinidir. Buğday ile birlikte arpa, çavdar ve yulaf da gluten proteini içeren tahıllardır. Nüfusun %1 ‘i bu illetten etkilenmektedir. Çölyak hastalarının yalnızca % 50’ si klasik kramplardan, ishalden ve kilo kaybından yakınırken; büyük kısmında kansızlık, migren, eklem...
Cevaplar
0
Görüntüleme
140
Gluten İle İlgili Bilgiler Gluten nedir Gluten'nin Özellikleri Gluten Hakkında Bilgi Bir protein grubu olan gluten ile ilgili sizlerle paylaşabileceğimiz bilgiler şöyle meleklerglutenileilgilibilgiler5c5073e934da2alt 1548776421 1548776421...
Cevaplar
0
Görüntüleme
59
858,497Konular
982,554Mesajlar
30,292Kullanıcılar
Bell noSon üye
Üst Alt