Gnocchı (Niyokki) İtalyan Mantısı Tanımı İçin Materyaller
- 6-7 adet küçük uzunluk patates (toplamda yaklaşık 600-700 gr)
- 2 adet yumurta sarısı
- 2 yemek kaşığı toz parmesan(varsa koşul değil)
- 2 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Taze çekilmiş tane karabiber
- Çay kaşığı ucu ile toz muskat
- Pirinç unu(gnocchilerin tabanına serpmek için)
- Rastgele bir makarna sos (ben mantar sos kullandım)
Gnocchı (Niyokki) İtalyan Mantısı Tanımı Yapılışı
- Patatesleri yeterlice yıkayıp kabuklarını soymadan çatal ile delerek 200 derece fırında pişirelim.
- Birden fazla tanımda haşlayarak da patatesler yapılıyor. Lakin fırında daha kuru olacağı için unu daha az koymamızı sağlıyor.
- Pişen patatesler sıcağı sıcağına kabuklarını soyup tuz, kara biber, muskat ile pürüzsüz püre haline getirelim.
- Püre patatesleri biraz soğuttuktan sonra hamuru yapmaya başlayalım.
- Bu evrede yumurta sarıları ve unu denetimli koyarak çok fazla yoğurmadan, nedeni ise yoğurdukça un ister patates o yüzden çok yoğurmuyoruz.
- Poğaça hamuru kıvamında oluyor esasen hamur tamamdır. Buzdolabında biraz dinlensin.
- Mutfak tezgahını yavaşça pirinç unu ve biraz un serpelim hazırladığımız hamuru rulo yapıp bezeler çıkartalım.
- Sonra ince uzun rulo şeritler halinde şeritlerden küp halinde dilimler çıkartın. Çok büyük olmamalarına dikkat edin.
- Hafif bir biçimde pirinç unu serperek çatalın art yüzeyinde yahut benim tırtıklı kesicim üzere döndürerek biçim verin.
- Tekrar pirinç unu serptiğimiz tepsi üzerine birbirine yapışmayacak biçimde dizin.
- Gnocchi hamurlarını tuz eklediğimiz kaynar suda, kapağı açık tencerede haşlayın.
- Suyun üzerine çıkan gnocchi hamurları haşlanmış demektir.
- 6-7dk da oluyor. Birde hepsini birden atmayın suya 3-4 parti yapın.
- Öbür yanda tavaya az tereyağ ve sıvı yağ koyup süzgeçle aldığımız gnocchileri tavada artlı önlü kızartıp tabağa alalım.
- Bu basamakta istediğiniz sosu kullanabilirsiniz.
- Ben makarna sosu olarak mantar sos kullandım. Onu da pişirip kızaran gnocchileri sosa atın 1-2 çevirin. Enfes gnocchiler hazır.