Gömlekli Ciğer Dolma Tanımı İçin Gereçler
İç Pilav İçin
- Ciğer
- 1 su bardağı pilavlık pirinç
- 1 orta uzunluk kuru soğan
- ½ kahve fincanı kuş üzümü
- ½ kahve fincanı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı tereyağı yahut teremyağ
- 1 yemek kaşığı sıvıyağ (ben zeytinyağı kullandım)
- Tuz
- Karabiber
- Kekik
- Yenibahar
- Tarçın
- 1 yumurta sarısı
Gömlekli Ciğer Dolma Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Öncelikle bir kabın içerisine gömleği koyup üzerine sıcaktan biraz daha ılık su döküyoruz (Aşırı sıcak su gömleğin çekişmesine sebep olabilir)
- Pilava başlamadan öncede kuş üzümlerini sıcak suda bekletip biraz şişmesini sağlayalım. Birebir halde pirinçide ılık suda 15 dakika kadar bekletelim.
- Ciğeri ufak boyutlarda küp küp doğruyoruz. İç pilavı hazırlayacağımız tencereyi ocağa alıp, içerisine tereyağı ve sıvı yağı ekliyoruz.
- Ciğerleri orta ateşte suyunu çekene kadar kavuruyoruz. Kavrulan ciğerleri bir tabağa alıp, tıpkı tencereye yemeklik doğradığımız soğanları ve dolmalık fıstığı ekliyoruz.
- Soğan ve fıstığın rengi pembeleşince, pirinci ve kuş üzümlerini süzüp tencereye ekliyoruz. Pirinçleride biraz kavurduktan sonra baharatlarını ve tuzunu koyuyoruz.
- Çabucak akabinde ciğeride üstüne ekleyip, 2 buçuk su bardağı sıcak suyu döküyoruz ve altını kısıp hafif sulu kalacak halde pişmesini bekliyoruz.
- Pilav pişerken gömlekleri hazırlayım. Orta uzunluk yuvarlak bir kasenin içine uçları biraz dışarıda kalacak halde kesiyoruz. Kasenin içine yerleştirdiğimiz gömleğin içine iç pilavdan koyup ağzını kapatıp borcama yahut tepsiye diziyoruz.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürüp evvelden ısıtılmış 200 derecelik fırının alttan 3. Rafına yerleştiriyoruz (Kurumaması için ben fırının en alt rafına bir kaseyle su koydum. ) üzerleri kızarana kadar fırında pişiriyoruz. Deneyecek olan herkese afiyet olsun