iltasyazilim
FD Üye
Mısır'da, 7 bin sene önce piramitlerin yapımında çalışanlara sağlıklarını gözetmek için verildiği aşina sarmısağın, bilhassa nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği, zencefilin ise kansere aleyhinde koruyucu etkisinin bulunduğu bildirildi
Uludağ Üniversitesi Yiyecek Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mihriban Korukluoğlu, son yıllarda antimikrobiyal özellikler taşıyan baharat ve tıbbi bitkilerin üretimlerinin arttığını söyledi
Dünya üstünde 750 bin ile 1 milyon aralarında bitki türünün bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Korukluoğlu, “Bunlardan takriben 10 bini yiyecek olarak kullanılırken, 13 bininin ise tıbbi tedaviye takviye amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir dedi
Bitkilerden ekstreler hazırlanarak hap olarak kullanılmasının Çin'de MÖ 2700 yıllarına değin uzandığını bildiren Korukluoğlu, Anadolu halkının yabani bitkileri ilaç olarak kullanışının ise Hititler'e değin dayandığını anlattı
Son 10 yılda çare amaçlı bitki satışlarındaki artışın artı olduğunu dile getiren Korukluoğlu, sadece ABD'de bitkisel ürünlerin satışının 15 milyar dolara yaklaştığını bildirdi
Türkiye'de halen tedavi amaçlı kullanılan 1500'ün üstünde bitki olduğunu açıklayan Korukluoğlu, şu bilgileri verdi:
“Sarmısağın antimikrobiyal özelliği önceden bu yana bilinmektedir 7 bin sene önce Mısır piramitlerinin yapımında çalışanların sağlıklarını korumaları için her gün sarımsak verildiği bilinmektedir Orta çağda salgın hastalıklardan korunma amacıyla kullanılan sarmısağın, ezilerek 2 Dünya Savaşı'nda Rus askerlerinin yaralarına konması bu ürünün tarihi hakkında manâlı bilgiler vermektedir Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi yer alan sarmısağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği bilinmektedir
Bilhassa kekiğin ahali arasında çoklukla etli yemeklerde tat verici olarak kullanıldığını bildiren Mihriban Korukluoğlu, bu ürünün yiyecek bozucu
mikroorganizmalara karşı da enerjik bir katkı olduğunu söyledi
Adaçayı ve karanfilin özellikle boğaz ağrısına niçin olan virüsler ile enfeksiyonların ve ağız içindeki zararlı mikroorganizmaların gelişmesinin engellenmesinde yararlanılan çok önemli iki baharat olduğunu anlatan Korukluoğlu, şunları kaydetti:
“Zencefilin ise antibakteriyel, antioksidatif, antiviral ve antitümör etkisi bulunuyor Antitümör etkisi kansere karşısında koruyuculuğunu gösteriyor Antiviral ise virüs kaynaklı hastalıklara karşı iyi geldiğini ortaya koyuyor Oysa baharat ve tıbbi bitkilerin tesir mekanizmaları birbirinden farklıdır Bilhassa herhangi bir ilaçla olası negatif etkileşimin olmaması için titiz ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır
*
Uludağ Üniversitesi Yiyecek Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç Dr Mihriban Korukluoğlu, son yıllarda antimikrobiyal özellikler taşıyan baharat ve tıbbi bitkilerin üretimlerinin arttığını söyledi
Dünya üstünde 750 bin ile 1 milyon aralarında bitki türünün bulunduğunun tahmin edildiğini belirten Korukluoğlu, “Bunlardan takriben 10 bini yiyecek olarak kullanılırken, 13 bininin ise tıbbi tedaviye takviye amaçlı kullanıldığı düşünülmektedir dedi
Bitkilerden ekstreler hazırlanarak hap olarak kullanılmasının Çin'de MÖ 2700 yıllarına değin uzandığını bildiren Korukluoğlu, Anadolu halkının yabani bitkileri ilaç olarak kullanışının ise Hititler'e değin dayandığını anlattı
Son 10 yılda çare amaçlı bitki satışlarındaki artışın artı olduğunu dile getiren Korukluoğlu, sadece ABD'de bitkisel ürünlerin satışının 15 milyar dolara yaklaştığını bildirdi
Türkiye'de halen tedavi amaçlı kullanılan 1500'ün üstünde bitki olduğunu açıklayan Korukluoğlu, şu bilgileri verdi:
“Sarmısağın antimikrobiyal özelliği önceden bu yana bilinmektedir 7 bin sene önce Mısır piramitlerinin yapımında çalışanların sağlıklarını korumaları için her gün sarımsak verildiği bilinmektedir Orta çağda salgın hastalıklardan korunma amacıyla kullanılan sarmısağın, ezilerek 2 Dünya Savaşı'nda Rus askerlerinin yaralarına konması bu ürünün tarihi hakkında manâlı bilgiler vermektedir Antimikrobiyal, antiviral ve antiparazit etkisi yer alan sarmısağın, nezle, grip, boğaz ağrısı ve burun iltihabına iyi geldiği bilinmektedir
Bilhassa kekiğin ahali arasında çoklukla etli yemeklerde tat verici olarak kullanıldığını bildiren Mihriban Korukluoğlu, bu ürünün yiyecek bozucu
mikroorganizmalara karşı da enerjik bir katkı olduğunu söyledi
Adaçayı ve karanfilin özellikle boğaz ağrısına niçin olan virüsler ile enfeksiyonların ve ağız içindeki zararlı mikroorganizmaların gelişmesinin engellenmesinde yararlanılan çok önemli iki baharat olduğunu anlatan Korukluoğlu, şunları kaydetti:
“Zencefilin ise antibakteriyel, antioksidatif, antiviral ve antitümör etkisi bulunuyor Antitümör etkisi kansere karşısında koruyuculuğunu gösteriyor Antiviral ise virüs kaynaklı hastalıklara karşı iyi geldiğini ortaya koyuyor Oysa baharat ve tıbbi bitkilerin tesir mekanizmaları birbirinden farklıdır Bilhassa herhangi bir ilaçla olası negatif etkileşimin olmaması için titiz ve kontrollü kullanılması gerektiği unutulmamalıdır
*