nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Guava Meyvesi Faydaları
Özellikler ve Tarihçesi: Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve boyu 7 m yu geçmeyen geniş taçlı bodur bir ağacın ürünüdür Konik şekilde aşağıda doğru genişleyen gövdesinin kabuğu parlak ve incedir Kabuğunun rengi kırmızıya bakan tatlı bir yeşil renkte olup genç dallarının kesiti dört köşedir Yaprakları vücut üzerinde aleyhinde karşıya dizili kenarları düz ve oval şekilde altları açık renkte ve üstünde baştan savma biçimde dağılmış saydam gözenekleri vardır Çiçekleri güzel kokulu açık pembe renkte ve yaprakların karoser ile birleştikleri noktalardan yayılır Meyveleri altın sarısı renginde armut biçiminde ve ortalama bir limon iriliğinde olup içinde bir fazla çekirdekleri vardır Guava' nın meyve ağırlığı 6065 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur Meyve etinin rengi beyaz hafif pembe ve yoksa yeşil gibidir bununla beraber fazla hoş ve bariz kokuludur bu nedenle bir fazla ağaç arasında Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mümkündür Çekirdekleri meyve etinin ortasında gömülü ve serttir Guava ağacı 700 m yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarının killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve özellikle volkanik topraklarda da iyi yetiştiği görülür Guava' da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere yan bir bitki değildir
Yetiştirildiği Yerler: Üretilmesi hem tohumdan ve ayrıca de kök filizlerinden yapılabilir Tohumdan üretildiği takdirde uzun zaman kaslı çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20' şer cm Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar 23 çift yapraklı olduktan sonradan 75 X 75 m Aralıklarla belli başlı yerlerine şaşırtılır dahası çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve tez yetişmesi bakımından daima kök filizleri seçim edilmektedir Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır Guava ivedi yetişen bir bitki olduğundan dikildikten 23 yıl daha sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan sıradan üç ay daha sonra iyice olgunlaşır Meyvelerin kokularını saklamak için toplama işi sabahları erken yapılır Bir ağacın birincil senelerde verdiği meyve 68 Kg değin ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça kademeli olarak 2025 kiloya dek yükselebilir
Guavanın Faydaları
Guava, içindeki antioksidan oranı yüksek olan meyvelerden birisidir Keza içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (karpuzave domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır
Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler Yapılan incelemeler sonucu likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine aleyhinde koruyucu olduğu belirtilmiştir
Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengindir Bu sebeble guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar
İçeriğindeki yardımcı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği sebebiyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir
Nasıl ve Nerede Kullanılır? Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel tatlı ve turşu üretimine de fayda diğer taraftan Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 2730 '% değin tanin içerir
Öteki manâlı cinsleri şunlardır: Çin Guava'sı P CattLeyanum P Pyriferum P Aromaticum P chrysophyllum P grandifoli2ım P lineatifolium P araça
*
Özellikler ve Tarihçesi: Anavatanı güney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve boyu 7 m yu geçmeyen geniş taçlı bodur bir ağacın ürünüdür Konik şekilde aşağıda doğru genişleyen gövdesinin kabuğu parlak ve incedir Kabuğunun rengi kırmızıya bakan tatlı bir yeşil renkte olup genç dallarının kesiti dört köşedir Yaprakları vücut üzerinde aleyhinde karşıya dizili kenarları düz ve oval şekilde altları açık renkte ve üstünde baştan savma biçimde dağılmış saydam gözenekleri vardır Çiçekleri güzel kokulu açık pembe renkte ve yaprakların karoser ile birleştikleri noktalardan yayılır Meyveleri altın sarısı renginde armut biçiminde ve ortalama bir limon iriliğinde olup içinde bir fazla çekirdekleri vardır Guava' nın meyve ağırlığı 6065 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise çekirdekten oluşur Meyve etinin rengi beyaz hafif pembe ve yoksa yeşil gibidir bununla beraber fazla hoş ve bariz kokuludur bu nedenle bir fazla ağaç arasında Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mümkündür Çekirdekleri meyve etinin ortasında gömülü ve serttir Guava ağacı 700 m yüksekliğin üstündeki yaylaların ve dağ yamaçlarının killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve özellikle volkanik topraklarda da iyi yetiştiği görülür Guava' da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere yan bir bitki değildir
Yetiştirildiği Yerler: Üretilmesi hem tohumdan ve ayrıca de kök filizlerinden yapılabilir Tohumdan üretildiği takdirde uzun zaman kaslı çimlenmelerini koruyan çekirdekler 20' şer cm Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar 23 çift yapraklı olduktan sonradan 75 X 75 m Aralıklarla belli başlı yerlerine şaşırtılır dahası çelik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve tez yetişmesi bakımından daima kök filizleri seçim edilmektedir Bahçelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi için ağaçlar bodur kalacak şekilde budanır Guava ivedi yetişen bir bitki olduğundan dikildikten 23 yıl daha sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler çiçek açtıktan sıradan üç ay daha sonra iyice olgunlaşır Meyvelerin kokularını saklamak için toplama işi sabahları erken yapılır Bir ağacın birincil senelerde verdiği meyve 68 Kg değin ise de bu ürün ağaçlar yaşlandıkça kademeli olarak 2025 kiloya dek yükselebilir
Guavanın Faydaları
Guava, içindeki antioksidan oranı yüksek olan meyvelerden birisidir Keza içeriğinde yüksek oranda C vitamini ve likopen (karpuzave domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır
Özellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yüksek oranda likopen içerirler Yapılan incelemeler sonucu likopenin, özellikle erkeklerde prostat kanserine aleyhinde koruyucu olduğu belirtilmiştir
Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve çözülebilir lif açısından da oldukça zengindir Bu sebeble guava kolesterol düzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında büyük ölçüde katkı sağlar
İçeriğindeki yardımcı bileşenler vücutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukça etkilidir Guava yüksek potasyum ve pektin içeriği sebebiyle de günümüzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir
Nasıl ve Nerede Kullanılır? Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tüketildiği gibi reçel tatlı ve turşu üretimine de fayda diğer taraftan Java'da Guava ağacının yaprakları pirinçle birlikte pişirilerek yenir Ağaç gövdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 2730 '% değin tanin içerir
Öteki manâlı cinsleri şunlardır: Çin Guava'sı P CattLeyanum P Pyriferum P Aromaticum P chrysophyllum P grandifoli2ım P lineatifolium P araça
*