Guava Meyvesi Faydaları
Ozellikler ve Tarihcesi: Anavatanı guney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve boyu 7 m yu gecmeyen geniş taclı bodur bir ağacın urunudur Konik şekilde aşağı doğru genişleyen govdesinin kabuğu parlak ve incedir Kabuğunun rengi kırmızıya bakan tatlı bir yeşil renkte olup genc dallarının kesiti dort koşedir Yaprakları govde ustunde karşı karşıya dizili kenarları duz ve oval şekilde altları acık renkte ve uzerinde duzensiz bicimde dağılmış şeffaf gozenekleri vardır Cicekleri guzel kokulu acık pembe renkte ve yaprakların govde ile birleştikleri noktalardan yayılır Meyveleri altın sarısı renginde armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup icinde bir cok cekirdekleri vardır Guava' nın meyve ağırlığı 6065 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise cekirdekten oluşur Meyve etinin rengi beyaz hafif pembe ve yahut yeşil gibidir Aynı zamanda cok guzel ve keskin kokuludur Bu nedenle bir cok ağac arasında Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mumkundur Cekirdekleri meyve etinin ortasında gomulu ve serttir Guava ağacı 700 m yuksekliğin ustundeki yaylaların ve dağ yamaclarının killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve bilhassa volkanik topraklarda da iyi yetiştiği gorulur Guava' da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere bağlı bir bitki değildir
Yetiştirildiği Yerler: Uretilmesi hem tohumdan ve hem de kok filizlerinden yapılabilir Tohumdan uretildiği takdirde uzun zaman kuvvetli cimlenmelerini koruyan cekirdekler 20' şer cm Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar 23 cift yapraklı olduktan sonra 75 X 75 m Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır Bundan başka celik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve cabuk yetişmesi bakımından daima kok filizleri tercih edilmektedir Bahcelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi icin ağaclar bodur kalacak şekilde budanır Guava cabuk yetişen bir bitki olduğundan dikildikten 23 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler cicek actıktan ortalama uc ay sonra tamamen olgunlaşır Meyvelerin kokularını muhafaza etmek icin toplama işi sabahları erken yapılır Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 68 Kg kadar ise de bu urun ağaclar yaşlandıkca aşamalı olarak 2025 kiloya kadar yukselebilir
Guavanın Faydaları
Guava, icindeki antioksidan oranı yuksek olan meyvelerden birisidir Ayrıca iceriğinde yuksek oranda C vitamini ve likopen (karpuzave domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır
Ozellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yuksek oranda likopen icerirler Yapılan araştırmalar sonucu likopenin, ozellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir
Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve cozulebilir lif acısından da oldukca zengindir Bu sebeble guava kolesterol duzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında buyuk olcude katkı sağlar
İceriğindeki yararlı bileşenler vucutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukca etkilidir Guava yuksek potasyum ve pektin iceriği nedeniyle de gunumuzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir
Nasıl ve Nerede Kullanılır? Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tuketildiği gibi recel tatlı ve turşu uretimine de yarar Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirincle birlikte pişirilerek yenir Ağac govdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 2730 '% kadar tanin icerir
Diğer onemli cinsleri şunlardır: Cin Guava'sı P CattLeyanum P Pyriferum P Aromaticum P chrysophyllum P grandifoli2ım P lineatifolium P araca
imagesguavameyvesifaydalari5ad1736e5c054
Ozellikler ve Tarihcesi: Anavatanı guney Amerika ve Batı Hindistan olan bu meyve boyu 7 m yu gecmeyen geniş taclı bodur bir ağacın urunudur Konik şekilde aşağı doğru genişleyen govdesinin kabuğu parlak ve incedir Kabuğunun rengi kırmızıya bakan tatlı bir yeşil renkte olup genc dallarının kesiti dort koşedir Yaprakları govde ustunde karşı karşıya dizili kenarları duz ve oval şekilde altları acık renkte ve uzerinde duzensiz bicimde dağılmış şeffaf gozenekleri vardır Cicekleri guzel kokulu acık pembe renkte ve yaprakların govde ile birleştikleri noktalardan yayılır Meyveleri altın sarısı renginde armut şeklinde ve ortalama bir limon iriliğinde olup icinde bir cok cekirdekleri vardır Guava' nın meyve ağırlığı 6065 gram arasında değişir ve bunun ortalama % 85 meyve eti ve kalanı ise cekirdekten oluşur Meyve etinin rengi beyaz hafif pembe ve yahut yeşil gibidir Aynı zamanda cok guzel ve keskin kokuludur Bu nedenle bir cok ağac arasında Guava meyvesinin bu kokusu ile ağacını kolaylıkla bulmak mumkundur Cekirdekleri meyve etinin ortasında gomulu ve serttir Guava ağacı 700 m yuksekliğin ustundeki yaylaların ve dağ yamaclarının killi kumlu topraklarını sever ise de; ağır killi ve bilhassa volkanik topraklarda da iyi yetiştiği gorulur Guava' da Avokado gibi yetişmesi yalnız tropik iklimlere bağlı bir bitki değildir
Yetiştirildiği Yerler: Uretilmesi hem tohumdan ve hem de kok filizlerinden yapılabilir Tohumdan uretildiği takdirde uzun zaman kuvvetli cimlenmelerini koruyan cekirdekler 20' şer cm Aralıklarla yastıklara dikilir ve bunlardan yetişen fidanlar 23 cift yapraklı olduktan sonra 75 X 75 m Aralıklarla asıl yerlerine şaşırtılır Bundan başka celik olarak ince dalları da kullanılabilirse de; daha kolay ve cabuk yetişmesi bakımından daima kok filizleri tercih edilmektedir Bahcelerde meyvelerin kolaylıkla toplanabilmesi icin ağaclar bodur kalacak şekilde budanır Guava cabuk yetişen bir bitki olduğundan dikildikten 23 sene sonra meyve vermeğe başlar ve meyveler cicek actıktan ortalama uc ay sonra tamamen olgunlaşır Meyvelerin kokularını muhafaza etmek icin toplama işi sabahları erken yapılır Bir ağacın ilk senelerde verdiği meyve 68 Kg kadar ise de bu urun ağaclar yaşlandıkca aşamalı olarak 2025 kiloya kadar yukselebilir
Guavanın Faydaları
Guava, icindeki antioksidan oranı yuksek olan meyvelerden birisidir Ayrıca iceriğinde yuksek oranda C vitamini ve likopen (karpuzave domatese kırmızı rengini veren antioksidan karatenoid ) bulunmaktadır
Ozellikle kırmızı veya pembe etli guavalar daha yuksek oranda likopen icerirler Yapılan araştırmalar sonucu likopenin, ozellikle erkeklerde prostat kanserine karşı koruyucu olduğu belirtilmiştir
Guava, ayrıca, betakaroten, potasyum ve cozulebilir lif acısından da oldukca zengindir Bu sebeble guava kolesterol duzeyinin ve tansiyonun dengelenmesinde, dolayısıyla kalp sağlığının korunmasında buyuk olcude katkı sağlar
İceriğindeki yararlı bileşenler vucutta mikroorganizmalarla savaşmada oldukca etkilidir Guava yuksek potasyum ve pektin iceriği nedeniyle de gunumuzde ishalin tedavisinde tercih edilen meyvelerden biridir
Nasıl ve Nerede Kullanılır? Meyveler ya taze olarak ve yahut da pişirilerek tuketildiği gibi recel tatlı ve turşu uretimine de yarar Bundan başka Java'da Guava ağacının yaprakları pirincle birlikte pişirilerek yenir Ağac govdesinin kolaylıkla soyulan kabukları 2730 '% kadar tanin icerir
Diğer onemli cinsleri şunlardır: Cin Guava'sı P CattLeyanum P Pyriferum P Aromaticum P chrysophyllum P grandifoli2ım P lineatifolium P araca
imagesguavameyvesifaydalari5ad1736e5c054