iltasyazilim
FD Üye
Gümüşhanenin Yöresel Yemekleri,
Siron
Malzemeler
Un, tuzlu, su, süzme, tereyağı, ceviz
Yapılışı
Derin bir kap içerisine bir tedarik su konulur Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır Yufkalar 34 cm genişliğinde şerit halinde kesilir Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur Kurutulduktan daha sonra düz tepsiye emrindeki yanlamasına dizilir dahası süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya dek pişirilir (kaynamamalı) Bu karışım sironun üzerine dökülür sonra eritilen tereyağı sironun üstüne dökülür Hem bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır
Fırın Erişte
Yapılışı
Bir kap içerisine bir arz un konulur, tuzu ve suyu konularak karıştırılır ve hamur haline getirilir Daha Sonra sofra üstünde oklav ile ince bir şekilde açılır ve ince dilimler halinde kıyıldıktan daha sonra tabağa konularak fırında kızartılır Fırından alındıktan sonra üzerine kaynamış şekerli su dökülür Pozitif şerbeti süzülür daha sonra tereyağı eritilir ve üzerine dökülür
Mantı Çorbası
Malzemeler
500 gr un, tuzlu, aldığı değin su, 1 kaşık tereyağı, azıcık nane, 3 yemek kaşığı süzme
Yapılışı
Un derin bir vahşi konur, tuz atılırAldığı değin su konur, yoğrulur Azıcık sıkı bir hamur yapılır1 saat dinlendirilir Bir tahta üstünde merdane ile açılır (2 mm inceliğinde) biraz kurutulur ve şeritler halinde kesilir(Genişliği 3 cm) şeritler üst üste konur Üçgen (kuytu üçgen) olarak kesilirTencereye birazcık su koyulup kaynatılır Mantının bir kasesi suya dökülür Kaynayınca 10 dakika bekletilirBir ölçü tuz atılır, kenara alınırTereyağı tavaya erimeye konurBu arada süzme, bir tasta ezilir, sulandırılır ve çorbanın içine dökülürSonradan kızdırılmış tereyağına birazcık nane atılırKarıştırılır ve çorbanın üstüne dökülür
Lemis
Malzemeler
Un, tuzlu, ıspanak, pazı, patates, lor, maydanoz, yumurta, tereyağı
Yapılışı
Derin bir kap içerisinde un su ile karıştırılarak hamur haline getirilir Ağaç sini üzerinde hamur ufak dairesel parçalar halinde ayrılır Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir Ayrıca ayıklanmış pazılar minik minik doğranarak bir kap içerisinde olağan bir kıvamda haşlanır Haşlanan pazılar kevgirle süzüldükten sonra tavada tereyağı ve yumurta ile birlikte kavrulur Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların yarıdan katlanmış şekilde üstüne yeteri miktarda serilir Ve yufka üzerine katlanarak kenarları parmak uçlarıyla sıkıştırılır Adi ocak ateşi üstüne konan sac üstüne yeteri miktarda lemisler serilerek pişirilir Pişirildikten sonradan yemeye hazırlanmış hale gelen lemislerin üzerine yeteri miktarda tereyağı sürülerek servise sunulur
Fasulye Bulgurlusu
Malzemeler
1 kg fasulye, 3 büyük domates, 2 kuru soğan, tuz, pul biber, 500 gr kuru üzüm, bir tedarik akıcı yağ, pilavlık burgur
Yapılışı
Fasulyeler yıkanıp ayıklanır Küçük minik kırılır Bir tencerede yağ eritilir, soğan ve biberler kavrulur Domatesler kuşbaşı doğranarak ek edilir Fasulyeler tuz, biber ilave edilir ve birazcık daha kavrulur sonradan su ilave edilerek, bulgur katılır Kaynamaya bırakılır Pişince ateşten indirilir Sıcak sıcak servis yapılır
Çorbalar
Mantı Çorbası, Tatlı Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Sebze
Et ve Öteki Yemekleri
Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı
Tatlılar
Erişte Tatlısı, Asude Kuymağı, Kara Helva, Burma, Tel Helvası, Lalanga, Aşure, Cevizli Börek, Musta Tatlısı, Fışkıl Tatlısı, Sütlaç, Herle, Köme, Gaysefe, Tel Kadayıf *
Siron
Malzemeler
Un, tuzlu, su, süzme, tereyağı, ceviz
Yapılışı
Derin bir kap içerisine bir tedarik su konulur Un, tuz ve su karışımı ile yufka yapılır Yufkalar 34 cm genişliğinde şerit halinde kesilir Kesilen yufkalar katlanarak kurutulur Kurutulduktan daha sonra düz tepsiye emrindeki yanlamasına dizilir dahası süzme, su ile ezilir, ateşte ısınıncaya dek pişirilir (kaynamamalı) Bu karışım sironun üzerine dökülür sonra eritilen tereyağı sironun üstüne dökülür Hem bir kap içerisinde ayıklanmış ceviz içi dövülerek üzerine serpilerek servis yapılır
Fırın Erişte
Yapılışı
Bir kap içerisine bir arz un konulur, tuzu ve suyu konularak karıştırılır ve hamur haline getirilir Daha Sonra sofra üstünde oklav ile ince bir şekilde açılır ve ince dilimler halinde kıyıldıktan daha sonra tabağa konularak fırında kızartılır Fırından alındıktan sonra üzerine kaynamış şekerli su dökülür Pozitif şerbeti süzülür daha sonra tereyağı eritilir ve üzerine dökülür
Mantı Çorbası
Malzemeler
500 gr un, tuzlu, aldığı değin su, 1 kaşık tereyağı, azıcık nane, 3 yemek kaşığı süzme
Yapılışı
Un derin bir vahşi konur, tuz atılırAldığı değin su konur, yoğrulur Azıcık sıkı bir hamur yapılır1 saat dinlendirilir Bir tahta üstünde merdane ile açılır (2 mm inceliğinde) biraz kurutulur ve şeritler halinde kesilir(Genişliği 3 cm) şeritler üst üste konur Üçgen (kuytu üçgen) olarak kesilirTencereye birazcık su koyulup kaynatılır Mantının bir kasesi suya dökülür Kaynayınca 10 dakika bekletilirBir ölçü tuz atılır, kenara alınırTereyağı tavaya erimeye konurBu arada süzme, bir tasta ezilir, sulandırılır ve çorbanın içine dökülürSonradan kızdırılmış tereyağına birazcık nane atılırKarıştırılır ve çorbanın üstüne dökülür
Lemis
Malzemeler
Un, tuzlu, ıspanak, pazı, patates, lor, maydanoz, yumurta, tereyağı
Yapılışı
Derin bir kap içerisinde un su ile karıştırılarak hamur haline getirilir Ağaç sini üzerinde hamur ufak dairesel parçalar halinde ayrılır Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir Ayrıca ayıklanmış pazılar minik minik doğranarak bir kap içerisinde olağan bir kıvamda haşlanır Haşlanan pazılar kevgirle süzüldükten sonra tavada tereyağı ve yumurta ile birlikte kavrulur Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların yarıdan katlanmış şekilde üstüne yeteri miktarda serilir Ve yufka üzerine katlanarak kenarları parmak uçlarıyla sıkıştırılır Adi ocak ateşi üstüne konan sac üstüne yeteri miktarda lemisler serilerek pişirilir Pişirildikten sonradan yemeye hazırlanmış hale gelen lemislerin üzerine yeteri miktarda tereyağı sürülerek servise sunulur
Fasulye Bulgurlusu
Malzemeler
1 kg fasulye, 3 büyük domates, 2 kuru soğan, tuz, pul biber, 500 gr kuru üzüm, bir tedarik akıcı yağ, pilavlık burgur
Yapılışı
Fasulyeler yıkanıp ayıklanır Küçük minik kırılır Bir tencerede yağ eritilir, soğan ve biberler kavrulur Domatesler kuşbaşı doğranarak ek edilir Fasulyeler tuz, biber ilave edilir ve birazcık daha kavrulur sonradan su ilave edilerek, bulgur katılır Kaynamaya bırakılır Pişince ateşten indirilir Sıcak sıcak servis yapılır
Çorbalar
Mantı Çorbası, Tatlı Çorbası, Un Herlesi Çorbası, Gavut Çorbası, Yavan Çorbası, Doduk Çorbası, Fırfır Çorbası, Dırma Çorbası, Gendime Çorbası, Erişte Çorbası, Arpa Yarması Çorbası, Zuluflu Çorbası, Sebze
Et ve Öteki Yemekleri
Pağla Denlisi, Borani, Lemis, Fıtfıt Haşılı, Patates Kavurması, Muhla, Yergök Dolması, Sütlü Haşıl, Evelik Dolması, Kalem Dolması, Lor Dolması, Ekşili Dolma, Ekmek Aşı, Çırtma Fasulye, Kaygana, Kete, Pancar Kavurması, Pişi, Tava Lemisi, Zırıhta, Lahana Dolması, Yalancı Dolma, Güveç, Su Böreği, Paparna, Toğala Kuymağı, Hıngel, Galıya, Karın Kaymağı
Tatlılar
Erişte Tatlısı, Asude Kuymağı, Kara Helva, Burma, Tel Helvası, Lalanga, Aşure, Cevizli Börek, Musta Tatlısı, Fışkıl Tatlısı, Sütlaç, Herle, Köme, Gaysefe, Tel Kadayıf *