Son vakitte hayli trend olan uzun vadeli açlık diyetleri arasında OMAD diyeti de mekanını aldı. ‘One Meal A Day’ karşılığıyla günde bir öğün yeme temeline dayanan OMAD diyetini hayat biçimi haline getirenlerle sıkça müsabakaya başladım. Lakin bu ömür biçiminin herkes için tutarlı olduğunu söylemek pek mümkün değil. Tekrar de herkesin bir şeyler öğreneceği değişiklikler olduğunun farkındayım.
Devletimizde OMAD diyetinin oruç tutmak olarak karşılığı olduğunu savunan birçok mütehassıs ve OMAD diyeti için yapılmış araştırmalar vardır. Velev bu araştırmalar sadece memleketimizle sonlu değildir. California Üniversitesi’ndeki bilim adamları oruç tutmanın insan üzerindeki tesirini incelediler. Oruç tutanların kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşük olduğunu; bağırsak mikrobiyotalarını ve canlı metabolizmalarının olumlu istikamette geliştirdiklerini buldular.
Pekala OMAD diyetinin temelinde ne var? Herkes OMAD diyeti yapabilir mi? OMAD hakkında biraz haber edinmeye ne dersiniz?
OMAD diyeti, otofaji denilen güçlü bir yaşlanma aksisi sürecini tetikler. Otofaji de, vücutlarınız artık işe yaramayan eski hücreleri geri dönüştürür ve onları daha âlâ çalışan yeni hücrelerle değiştirir. Bu yağ yakımınızın hızlanmasına, daha genç görünmenize ve kendinizi daha düzgün hissetmenize yardımcı olur.
İstediğimiz kadar düzgün çalışmasa da hepinizin vücudunda otofaji gerçekleşiyor gelgelelim istediğiniz kadar uygun çalışmıyor. Bu yüzden birinci hedefiniz, bunun daha uygun çalışır bir hale gelmesini sağlamak. Neyse ki, bunu başarmak için öğünlerinizin 2/3 ‘ünden vazgeçmenize gerek yok. Çok daha kolay bir usulle, yanlışsız yağ yakımını sağlamak için sahih yemeği seçmeniz size yardımcı olacaktır. Velev sadece yağ yakımını değil otofajinin cildinizi gençleştirici olumlu taraflarını da gözlemleyeceksiniz.
Günde bir öğün ya da OMAD diyeti, diyet yapacak şahısların günde üç öğün ve iki-üç atıştırmalık konumuna günde bir öğün tüketmesi prensibine dayanır. Bu, gün boyunca tükettiğiniz kaloriler kısıtlıdır.
Yapmanız gereken tek şey, bir saat boyunca besleyici yiyecekler tüketmek ve sair 23 saatte süratli olmak. Birtakım durumlarda, diyet yapacak şahısların yeşil çay yahut kahve (sütsüz/şekersiz) içmelerine müsaade verilebilir ve gün boyunca yumurta yahut elma üzere birkaç katı gıdayı da tüketebilirler. Bu, vücut direncini korumak için yapılır, zira her vücut birebir diyet planına farklı biçimde cevap verir. Unutmayın, kendinizi tanımanız çok önemli!
Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz, 23 saat boyunca aç kalacağınız için vücudunuz güç deposunu yağ yakıt olarak kullanacaktır. Mevcut güç, karbonhidrat, meyve şekeri vb. biçiminde alınarak yağ mobilizasyonuna yardımcı olacaktır. Başkaca kabızlığı önleyici, sindirim ve emilimi artırıcı tesirleri de göz önünde bulundurularak yağ kaybınız artar.
OMAD Diyeti yapıyorum, neler yemeliyim?
Sebzeler: Havuç, brokoli, lahana, karnabahar, pancar, şalgam, yeşil soğan, mor lahana, marul, biber, tatlı patates, kabuklu beyaz patates, ıspanak ve lahana.
Meyveler: Elma, muz, portakal, greyfurt, üzüm, salatalık, domates, şeftali, erik, limon, limon, mandalina, ananas, çilek, yaban mersini.
Protein: Tavuk göğsü, balık, mantar, fasulye ve baklagiller, soya peyniri ve yumurtaların yağsız kesiti.
Süt: Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir, ayran, süzme peynir.
Kepekli Taneler: Kahverengi pirinç, siyah pirinç, kırık buğday, mısır, kinoa, arpa.
Yağlar: Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, ayçiçek yağı, fıstık ezmesi, yenilebilir kalite hindistancevizi yağı ve badem yağı.
Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği ve kavun tohumu.
Otlar ve baharatlar: kişniş, nane, dereotu, rezene, biberiye, kekik, kekik, sarımsak, zencefil, soğan, kişniş, kimyon, zerdeçal, acı biber, karabiber, beyaz biber, al biber, yenibahar, anason, kakule, sarımsak toz ve karanfil.
İçecekler – Su, hane prodüksiyonu limonata, taze sıkılmış meyve suyu ve soğuk preslenmiş meyve suları.
Uzak durmam gereken besinler neler?
Meyveler: Üzüm, mango ve ananas üzere yüksek glisemik indeksli meyveleri hudutlu ölçülerde tüketilmelidir.
Süt: Az yağlı süt, az yağlı yoğurt, aromalı yoğurt ve krem peynir.
Kepekli Taneler: Beyaz pirinç. Hudutlu ölçülerde tüketin ve glisemik indeksi dengelemek için tüketebileceğiniz en az beş tıp sebzeyi ekleyin.
Yağlar: Kenevir tohumu yağı, bitkisel yağ, tereyağı, margarin ve mayonez.
Fındık ve Tohumlar: Kaju fıstığı
İşlenmiş Azıklar: Salam, sosis, patates kızartması, şişelenmiş reçeller ve jöleler.
İçecekler: Paketlenmiş meyve ve zerzevat suları, soda, diyet tozu ve kuvvet içecekleri.
Artık ne yemeli ve kaçınmanız gerektiğini biliyorsunuz, artık öğününüzü planlarken yardımcı olacak temel aşamalara göz atalım.
1) En az beş tıp zerzevata mahal verin.
2) Üç çeşit meyve tüketin.
3) Yağsız protein kaynaklarını diyetinize ekleyin. Gelgelelim, arada bir, al etin bir kısmını denetimli olarak tüketebilirsiniz. Bir vejeteryan iseniz, fındık, tohum, barbunya ve bütün bakliyat üzere uygun ölçüde bitkisel protein kaynaklarını tüketin.
4) Sindirime yardımcı olmak için yarım kase lor yahut bir bardak ayran tüketin.
5) % 80’lik bitter çikolata modülünü tüketebilirsiniz. Gayri tatlı ikramlar için, meyve ve ekşi krema yahut yoğurt seçin. Ya da sağlıklı içerikli ve alışılmış ki daha az şeker içeren kekleri pişirin ve saklayın.
6) Bu süreçte sabırlı olun ve iradenizi koruyun.
7) Açlık devrinde 3-4 bardak yeşil çay içebilirsiniz.
8) Kaslarınızı etkin tutmak için germe egzersizleri yahut yoga yapın.
9) Egzersiz yapıyorsanız, egzersiz yapmadan evvel bir yumurta tükettiğinizden emin olun ve egzersiz sonrası hindistan cevizi suyu içerek elektrolit rezervinizi yenileyin.
Başlarda hayli zorlayıcı olabileceğinin farkında olarak karar vermenizde yarar var. Aç ve huzursuz hissedebilirsiniz. Modunuz düşebilir. Baş dönmesi hissedebilir ve dimağ sisi yaşayabilirsiniz. Konsantrasyon meseleleri yaşayabilirsiniz. Velev menopoz devrindeki hatunlarda metabolizma yavaşlayabilir. Ayrıyeten, belirtmeliyim ki gebe ve emziren hatunlar bu diyeti katiyetle denememelidir.
Diyet şahsa hastır ve her vücudun diyete farklı karşılıklar vereceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden OMAD diyetine başlamadan evvel diyetisyeninizle yahut hekiminizle kesinlikle konuşmalısınız.
Devletimizde OMAD diyetinin oruç tutmak olarak karşılığı olduğunu savunan birçok mütehassıs ve OMAD diyeti için yapılmış araştırmalar vardır. Velev bu araştırmalar sadece memleketimizle sonlu değildir. California Üniversitesi’ndeki bilim adamları oruç tutmanın insan üzerindeki tesirini incelediler. Oruç tutanların kolesterol ve kan şekeri seviyelerinin düşük olduğunu; bağırsak mikrobiyotalarını ve canlı metabolizmalarının olumlu istikamette geliştirdiklerini buldular.
Pekala OMAD diyetinin temelinde ne var? Herkes OMAD diyeti yapabilir mi? OMAD hakkında biraz haber edinmeye ne dersiniz?
OMAD diyeti, otofaji denilen güçlü bir yaşlanma aksisi sürecini tetikler. Otofaji de, vücutlarınız artık işe yaramayan eski hücreleri geri dönüştürür ve onları daha âlâ çalışan yeni hücrelerle değiştirir. Bu yağ yakımınızın hızlanmasına, daha genç görünmenize ve kendinizi daha düzgün hissetmenize yardımcı olur.
İstediğimiz kadar düzgün çalışmasa da hepinizin vücudunda otofaji gerçekleşiyor gelgelelim istediğiniz kadar uygun çalışmıyor. Bu yüzden birinci hedefiniz, bunun daha uygun çalışır bir hale gelmesini sağlamak. Neyse ki, bunu başarmak için öğünlerinizin 2/3 ‘ünden vazgeçmenize gerek yok. Çok daha kolay bir usulle, yanlışsız yağ yakımını sağlamak için sahih yemeği seçmeniz size yardımcı olacaktır. Velev sadece yağ yakımını değil otofajinin cildinizi gençleştirici olumlu taraflarını da gözlemleyeceksiniz.
Günde bir öğün ya da OMAD diyeti, diyet yapacak şahısların günde üç öğün ve iki-üç atıştırmalık konumuna günde bir öğün tüketmesi prensibine dayanır. Bu, gün boyunca tükettiğiniz kaloriler kısıtlıdır.
Yapmanız gereken tek şey, bir saat boyunca besleyici yiyecekler tüketmek ve sair 23 saatte süratli olmak. Birtakım durumlarda, diyet yapacak şahısların yeşil çay yahut kahve (sütsüz/şekersiz) içmelerine müsaade verilebilir ve gün boyunca yumurta yahut elma üzere birkaç katı gıdayı da tüketebilirler. Bu, vücut direncini korumak için yapılır, zira her vücut birebir diyet planına farklı biçimde cevap verir. Unutmayın, kendinizi tanımanız çok önemli!
Bu diyeti yapmaya karar verdiyseniz, 23 saat boyunca aç kalacağınız için vücudunuz güç deposunu yağ yakıt olarak kullanacaktır. Mevcut güç, karbonhidrat, meyve şekeri vb. biçiminde alınarak yağ mobilizasyonuna yardımcı olacaktır. Başkaca kabızlığı önleyici, sindirim ve emilimi artırıcı tesirleri de göz önünde bulundurularak yağ kaybınız artar.
OMAD Diyeti yapıyorum, neler yemeliyim?
Sebzeler: Havuç, brokoli, lahana, karnabahar, pancar, şalgam, yeşil soğan, mor lahana, marul, biber, tatlı patates, kabuklu beyaz patates, ıspanak ve lahana.
Meyveler: Elma, muz, portakal, greyfurt, üzüm, salatalık, domates, şeftali, erik, limon, limon, mandalina, ananas, çilek, yaban mersini.
Protein: Tavuk göğsü, balık, mantar, fasulye ve baklagiller, soya peyniri ve yumurtaların yağsız kesiti.
Süt: Tam yağlı süt, tam yağlı yoğurt, kaşar peyniri, beyaz peynir, ayran, süzme peynir.
Kepekli Taneler: Kahverengi pirinç, siyah pirinç, kırık buğday, mısır, kinoa, arpa.
Yağlar: Zeytinyağı, pirinç kepeği yağı, ayçiçek yağı, fıstık ezmesi, yenilebilir kalite hindistancevizi yağı ve badem yağı.
Fındık ve Tohumlar: Badem, ceviz, çam fıstığı, antep fıstığı, ayçiçeği çekirdeği, kabak çekirdeği ve kavun tohumu.
Otlar ve baharatlar: kişniş, nane, dereotu, rezene, biberiye, kekik, kekik, sarımsak, zencefil, soğan, kişniş, kimyon, zerdeçal, acı biber, karabiber, beyaz biber, al biber, yenibahar, anason, kakule, sarımsak toz ve karanfil.
İçecekler – Su, hane prodüksiyonu limonata, taze sıkılmış meyve suyu ve soğuk preslenmiş meyve suları.
Uzak durmam gereken besinler neler?
Meyveler: Üzüm, mango ve ananas üzere yüksek glisemik indeksli meyveleri hudutlu ölçülerde tüketilmelidir.
Süt: Az yağlı süt, az yağlı yoğurt, aromalı yoğurt ve krem peynir.
Kepekli Taneler: Beyaz pirinç. Hudutlu ölçülerde tüketin ve glisemik indeksi dengelemek için tüketebileceğiniz en az beş tıp sebzeyi ekleyin.
Yağlar: Kenevir tohumu yağı, bitkisel yağ, tereyağı, margarin ve mayonez.
Fındık ve Tohumlar: Kaju fıstığı
İşlenmiş Azıklar: Salam, sosis, patates kızartması, şişelenmiş reçeller ve jöleler.
İçecekler: Paketlenmiş meyve ve zerzevat suları, soda, diyet tozu ve kuvvet içecekleri.
Artık ne yemeli ve kaçınmanız gerektiğini biliyorsunuz, artık öğününüzü planlarken yardımcı olacak temel aşamalara göz atalım.
1) En az beş tıp zerzevata mahal verin.
2) Üç çeşit meyve tüketin.
3) Yağsız protein kaynaklarını diyetinize ekleyin. Gelgelelim, arada bir, al etin bir kısmını denetimli olarak tüketebilirsiniz. Bir vejeteryan iseniz, fındık, tohum, barbunya ve bütün bakliyat üzere uygun ölçüde bitkisel protein kaynaklarını tüketin.
4) Sindirime yardımcı olmak için yarım kase lor yahut bir bardak ayran tüketin.
5) % 80’lik bitter çikolata modülünü tüketebilirsiniz. Gayri tatlı ikramlar için, meyve ve ekşi krema yahut yoğurt seçin. Ya da sağlıklı içerikli ve alışılmış ki daha az şeker içeren kekleri pişirin ve saklayın.
6) Bu süreçte sabırlı olun ve iradenizi koruyun.
7) Açlık devrinde 3-4 bardak yeşil çay içebilirsiniz.
8) Kaslarınızı etkin tutmak için germe egzersizleri yahut yoga yapın.
9) Egzersiz yapıyorsanız, egzersiz yapmadan evvel bir yumurta tükettiğinizden emin olun ve egzersiz sonrası hindistan cevizi suyu içerek elektrolit rezervinizi yenileyin.
Başlarda hayli zorlayıcı olabileceğinin farkında olarak karar vermenizde yarar var. Aç ve huzursuz hissedebilirsiniz. Modunuz düşebilir. Baş dönmesi hissedebilir ve dimağ sisi yaşayabilirsiniz. Konsantrasyon meseleleri yaşayabilirsiniz. Velev menopoz devrindeki hatunlarda metabolizma yavaşlayabilir. Ayrıyeten, belirtmeliyim ki gebe ve emziren hatunlar bu diyeti katiyetle denememelidir.
Diyet şahsa hastır ve her vücudun diyete farklı karşılıklar vereceğini unutmamak gerekir. Bu yüzden OMAD diyetine başlamadan evvel diyetisyeninizle yahut hekiminizle kesinlikle konuşmalısınız.