En sevilen meyveler ortasında yer alan şeftali, tüm çeşitleriyle dünyanın dört bir yanında son derece popülerdir ve binlerce yıl evvel Çin'de ortaya çıktığı düşünülmektedir.
Lezzetli olmasının yanı sıra şeftali epeyce besleyicidir ve daha yeterli sindirim, daha pürüzsüz bir cilt ve alerjileri hafifletme üzere birçok sıhhat faydasına sahiptir.
Protein, lif, kalsiyum, fosfor, potasyum, demir ve çinko bakımından güçlü olan şeftaliler, birebir vakitte A vitamini ve birçok polifenol (fenolik asitler, flavonoidler ve antosiyaninler) içerir.
Şeftalinin 10 faydası
Antioksidanların birden fazla şeftali posasında bulunur. Şeftali düşük kalorili bir meyvedir. Günlük olarak tüketilen güce kıyasla, yağ kütlesindeki artıştan sorumlu hiçbir besin hususu içermez.
Şeftali kusursuz vitamin, mineral ve antioksidan kaynağıdır. Orta uzunluk bir şeftali (150 gr) şunları içerir:
- 58 kalori
- 1 gr protein
- 1 gr'dan az yağ
- 14 gr karbonhidrat
- 2 gr lifl
- Günlük alınması gereken A vitamininin yüzde 10'u
- Günlük alınması gereken C vitamininin yüzde 17'si
- Günlük alınması gereken E vitaminin,n yüzde 5'i
- Günlük alınması gereken K vitamininin yüzde 5'i
- Günlük alınması gereken potasyumun yüzde 8'i
- Günlük alınması gereken niasinin yüzde 6'sı
- Günlük alınması gereken bakırın yüzde 5'i
- Günlük alınması gereken manganezin yüzde 5'i
İşte günde bir şeftali yemenin 10 şaşırtan tesiri:
Güçlü antioksidan tesir gösterir
Şeftaliler oksidatif hasarla savaşan ve bedenin erken yaşlanmasının önlenmesine ve sayısız hastalıktan korunmasına yardımcı olan yararlı bitki bileşikleri olan antioksidanlar açısından zengindir. Taze, olgun şeftalilerde daha yüksek düzeylerde antioksidan bulunur.
Kalp sıhhatini iyileştirir
Şeftali, yüksek tansiyon ve kandaki kolesterol düzeyleri üzere kalp hastalıkları için risk faktörlerini azaltabilir. Araştırmalara nazaran şeftali, toplam LDL kolesterol düzeylerinin yanı sıra tansiyon ve trigliserit seviyelerini azaltabilir.
Sindirime yardımcı olur
Şeftalide bulunan lifler, sağlıklı ve tertipli bir sindirim sağlayarak bağırsak rahatsızlıkları riskini azaltır. Orta uzunluk bir şeftali yaklaşık 2 gr lig sağlar. Yarısı çözünür tipte, kalan yarısı çözünmez tipte olan liflerdir. Çözünmeyen lifler yiyecekleri bağırsakta hareket ettirmeye yardımcı olma yeteneğine sahiptir ve kabızlık riskini azaltır.
Çözünür lifler ise bağırsaktaki faydalı bakteriler için besin sağlar ve bu da bağırsak hücrelerini besleyen kısa zincirli yağ asitleri üretilmesine yardımcı olur.
Meyvenin bir başka kesimi olan şeftali çiçekleri de, içlerinde bulunan ve bağırsak kasılmalarının gücünü ve sıklığını artıran bileşikler sayesinde sindirime yarar sağlayabilir.
Cildi korur
Şeftali, doku yenilenmesine yardımcı olan vitamin zenginliği sayesinde cilt sıhhatinin korunmasına da yardımcı olur. Birtakım araştırmalar şeftalilerde bulunan bileşiklerin cildin nemi tutma kabiliyetini güzelleştirdiğini ve böylelikle yapısını geliştirdiğini göstermiştir.
Doğrudan cilde uygulanan şeftali çiçeği özleri de güneş ışınları nedeniyle cildin ziyan görmesini önlemeye yardımcı olur.
Ayrıca şeftalide bulunan selenyum, cilt hücreleri üzerinde kıymetli bir gözetici tesir göstererek onarıcı misyon görür.
Alerjileri hafifletir
Şeftali, bağışıklık sisteminin alerjenlere yansısını azaltmaya yardımcı olabilir, böylelikle alerji semptomlarını azaltır. Bunun nedeni şeftalilerin hapşırma, kaşıntı yahut öksürük üzere ana alerji semptomlarını tetikleyen histaminlerin kana salınmasını engellemesidir.
Ayrıca birtakım araştırmalara nazaran şeftali, alerjik tepkilerde yaygın olarak görülen iltihaplanmayı sınırlamada tesirlidir.
Bazı kanser çeşitlerini önler
Şeftalilerde bulunan bileşikler kanser hücrelerinin oluşumunu, büyümesini ve yayılmasını sınırlayarak kansere karşı müdafaa sağlayabilir. Şeftali, antikanser özellikleri ile bilinen iki tıp antioksidan olan karotenoidler ve kafeik asit bakımından zengindir.
Şeftali ayrıyeten, laboratuvar çalışmalarında kanser hücrelerinin büyümesini azalttığı ve yayılmasını sınırladığı gösterilen bir antioksidan kategorisi olan polifenoller açısından da zengindir.
Araştırmalar, günde en az 2 şeftali tüketen menopoz sonrası bayanların, göğüs kanserine yakalanma riskinin yüzde 40 daha düşük olduğunu gösteriyor.
Bağışıklık sistemini korur
Şeftali, bağışıklık sistemini uyaran ve koruyan besinler ve antioksidanlar açısından zengindir. Kimi araştırmalara nazaran, şeftalilerin kimi bakteri tipleriyle de savaşabildiği görülüyor.
Vücudu toksinlerden korur
Araştırmalar, şeftalilerin sigara içenlerde idrar yoluyla nikotinin atılmasını desteklediğini gösteriyor.
Kan şekerini düşürür
Araştırmalar, şeftalilerde bulunan bileşiklerin yüksek kan şekeri düzeylerini ve insülin direncini önlemeye yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Çok yönlüdür
Şeftaliler birçok halde tüketilebilir. Kusursuz bir atıştırmalık olarak, smoothie'lerde yahut yoğurtla yiyebilirsiniz.