Gut HastalığıGut Hastalığı Nedir ?
Gut Hastalığı Nedir ? Gut, MÖ. Hipokrat tarafından ‘’Podagra’’ olarak isimlendirilmiştir. Latincede damla damla anlamına gelen gut ismi sonra verilmiş ve ‘’ eklemlere damla damla düşen zehir’’ anlamında kullanılmıştır. Orta çağ dönemlerinde de bu hastalığın alkol ve çok beslenme ile ilişkisi farkedilmiş adına ‘’ KRALLARIN HASTALIĞI’’ denmiştir.
Gut hastalığı , pürin metabolizmasındaki bozukluk nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Hiperürisemi ile karakterize bir hastalıktır. Eklem sıvılarında ve yumuşak dokularda ürat kristallerinini birikmesi görülmektedir.
Pürin metabolizmasındaki bozukluk;
Besinlerle alınan nükleik asitler barsakta enzimatik yolla pürine parçalanır
Kandaki ürik asit ribonükleik asid yıkımıyla açığa öıkar ve böbrekten atılır. Görülecek enzim eksikleri ürik asit düzeylerini arttırmaktadır.
Gut Hastalığı
Hiperürisemi: Ürik asidin sentezindeki artış veya böbreklerdeki ürik asit atılımının azalması sebebiyle oluşmaktadır. Ürik asit vücutta 3 şekilde meydana getirilir; gıdasal nükleik asid yıkımı, hücresel nükleik asid yıkımı, yeni pürin oluşumu şeklindedir.
Gut hastalığı, bütün eklem hastalıklarının %5’ini oluşturmaktadır;
Erkeklerde,
Şişman bireylerde
40 yaş grubunda
Yüksek miktar alkol alımı durumunda görülme olasılığı artmaktadır.
Zencilerde görülme sıklığı düşüktür.
Gut hastalığı ;
Metabolizma bozukluğuna bağlı gut
Şişmanlık, diyabet, koroner arter hastalığı, kronik böbrek hastalığına bağlı gut olarak sınıflandırılabilir.
Gut Hastalığında Görülen Tofus Nedir?
Tofus; Monosodyum Ürat kristallerinin özellikle eklemlerde birikmesiyle oluşan yapılardır. Başka bir deyişle, yüzeyel dokularda üratın gözle görülür şekilde depolanmasıdır. Tüm gut hastalarında ürat düzeyi > 7 mg/dl olarak görülmektedir.
Gut Hastalığının Klinik Evreleri
Evre Asemptomatik : Hiperürisemi var ama belirtisi yok.
Evre Akut Gut Artriti : Şiddetli ağrı, kusma, bulantı, huzursuzluk hisleri yaşanır.
Evre İnterkritik Dönem: Atağı takiben semptomların olmadığı dönemdir.
Evre Kronik gut : Eklemlerde bozukluklar görülür.
Gut Hastalığı Beslenme Planı Nasıl Olmalı?
Yasaklar Nelerdir?
Ciddi gut hastalığı tablosu görülen bireylerde günlük pürin alımı 100-150 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bu sebeple pürinden zengin besinler bilinmeli ve günlük pürin alım miktarı takibi yapılmalıdır.
Et
Tavuk
Balık
Kurubaklagiller
Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz, mantar
Taze sebzeler
Miktarları kontrol edilerek tüketilmelidir.100 gram içeriklerinde 50-150 mg pürin vardır.
Küçük balıklar
Havyar
Sakatatlar
Ançuez
Maya
Av hayvanlarının etleri
Gut Hastalığı önemlidir. Yukarıdakiler Yasaklar listesinde yer almaktadırlar. Tüketimi önerilmemektedir. 100 gram içeriklerinde 150-300 mg pürin bulunmaktadır.
Et, tavuk,balık günde 60 gram; bulgur, bezelye ve kurubaklagiller günde 60 gram; mantar, kuşkonmaz 50 gram; karnabahar, ıspanak 200 gram ile sınırlandırılmalıdır.
Süt
Peynir
Yumurta
Ekmek
Meyveler
Şeker
100 gram içeriklerinde 0-15 mg pürin bulunmaktadır.
İkinci olarak yağ tüketimine dikkat edilmeli ve diyette %20-25 sınırlandırılmalıdır. Yağ böbrekten ürik asit atımını azaltmaktadır.
Alkol alımı azaltılmalı ve hatta mümkünse alkol tüketilmemelidir. Alkol hiperürisemi oluşumuna neden olmaktadır.
Şişman olan gut hastalarına zayıflama diyeti uygulanmalı ama yavaş kilo kaybı sağlanmalıdır. Hızlı kilo kaybı ürik asit düzeyini arttırır.
Gut Hastalığı Nedir ? Gut, MÖ. Hipokrat tarafından ‘’Podagra’’ olarak isimlendirilmiştir. Latincede damla damla anlamına gelen gut ismi sonra verilmiş ve ‘’ eklemlere damla damla düşen zehir’’ anlamında kullanılmıştır. Orta çağ dönemlerinde de bu hastalığın alkol ve çok beslenme ile ilişkisi farkedilmiş adına ‘’ KRALLARIN HASTALIĞI’’ denmiştir.
Gut hastalığı , pürin metabolizmasındaki bozukluk nedeniyle gelişen bir hastalıktır. Hiperürisemi ile karakterize bir hastalıktır. Eklem sıvılarında ve yumuşak dokularda ürat kristallerinini birikmesi görülmektedir.
Pürin metabolizmasındaki bozukluk;
Besinlerle alınan nükleik asitler barsakta enzimatik yolla pürine parçalanır
Kandaki ürik asit ribonükleik asid yıkımıyla açığa öıkar ve böbrekten atılır. Görülecek enzim eksikleri ürik asit düzeylerini arttırmaktadır.
Gut Hastalığı
Hiperürisemi: Ürik asidin sentezindeki artış veya böbreklerdeki ürik asit atılımının azalması sebebiyle oluşmaktadır. Ürik asit vücutta 3 şekilde meydana getirilir; gıdasal nükleik asid yıkımı, hücresel nükleik asid yıkımı, yeni pürin oluşumu şeklindedir.
Gut hastalığı, bütün eklem hastalıklarının %5’ini oluşturmaktadır;
Erkeklerde,
Şişman bireylerde
40 yaş grubunda
Yüksek miktar alkol alımı durumunda görülme olasılığı artmaktadır.
Zencilerde görülme sıklığı düşüktür.
Gut hastalığı ;
Metabolizma bozukluğuna bağlı gut
Şişmanlık, diyabet, koroner arter hastalığı, kronik böbrek hastalığına bağlı gut olarak sınıflandırılabilir.
Gut Hastalığında Görülen Tofus Nedir?
Tofus; Monosodyum Ürat kristallerinin özellikle eklemlerde birikmesiyle oluşan yapılardır. Başka bir deyişle, yüzeyel dokularda üratın gözle görülür şekilde depolanmasıdır. Tüm gut hastalarında ürat düzeyi > 7 mg/dl olarak görülmektedir.
Gut Hastalığının Klinik Evreleri
Evre Asemptomatik : Hiperürisemi var ama belirtisi yok.
Evre Akut Gut Artriti : Şiddetli ağrı, kusma, bulantı, huzursuzluk hisleri yaşanır.
Evre İnterkritik Dönem: Atağı takiben semptomların olmadığı dönemdir.
Evre Kronik gut : Eklemlerde bozukluklar görülür.
Gut Hastalığı Beslenme Planı Nasıl Olmalı?
Yasaklar Nelerdir?
Ciddi gut hastalığı tablosu görülen bireylerde günlük pürin alımı 100-150 mg ile sınırlandırılmalıdır. Bu sebeple pürinden zengin besinler bilinmeli ve günlük pürin alım miktarı takibi yapılmalıdır.
Et
Tavuk
Balık
Kurubaklagiller
Ispanak, karnabahar, kuşkonmaz, mantar
Taze sebzeler
Miktarları kontrol edilerek tüketilmelidir.100 gram içeriklerinde 50-150 mg pürin vardır.
Küçük balıklar
Havyar
Sakatatlar
Ançuez
Maya
Av hayvanlarının etleri
Gut Hastalığı önemlidir. Yukarıdakiler Yasaklar listesinde yer almaktadırlar. Tüketimi önerilmemektedir. 100 gram içeriklerinde 150-300 mg pürin bulunmaktadır.
Et, tavuk,balık günde 60 gram; bulgur, bezelye ve kurubaklagiller günde 60 gram; mantar, kuşkonmaz 50 gram; karnabahar, ıspanak 200 gram ile sınırlandırılmalıdır.
Süt
Peynir
Yumurta
Ekmek
Meyveler
Şeker
100 gram içeriklerinde 0-15 mg pürin bulunmaktadır.
İkinci olarak yağ tüketimine dikkat edilmeli ve diyette %20-25 sınırlandırılmalıdır. Yağ böbrekten ürik asit atımını azaltmaktadır.
Alkol alımı azaltılmalı ve hatta mümkünse alkol tüketilmemelidir. Alkol hiperürisemi oluşumuna neden olmaktadır.
Şişman olan gut hastalarına zayıflama diyeti uygulanmalı ama yavaş kilo kaybı sağlanmalıdır. Hızlı kilo kaybı ürik asit düzeyini arttırır.