
Haçapuri (Gürcü Pidesi Khaçapuri) Tanımı İçin Materyaller
- 1 su bardağı ılık süt
- 2 su bardak ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 paket kuru maya
- 1 dolu tatlı kaşığı tuz
- 3 yemek kaşık sıvı yağ
- 5-5, 5 su bardağı un
- Rende kaşar
- Sürülebilir beyaz peynir
- 1 yumurta
- Eritilmiş tereyağı
- 2 kaşık yoğurt ve yumurta sarısı karışımı
- Pide sayısına nazaran (4 adet yumurta)
Haçapuri (Gürcü Pidesi Khaçapuri) Tanımı Yapılışı
- Birinci olarak ılık süt ve suyumuzu, kuru maya ve şekeri bir kabın içerisinde karıştıralım.
- İnstant kuru maya kullanıcaksak beklemeden(aktif kuru maya kullanacak iseniz 10 dk bekleyip kabarsın)
- Unumuzu ve tuzu ve sıvı yağımızı ekleyip özdeşene kadar pürüzsüz bir hamur yoğuralım. Oda ısısında 1 saat mayalanacak.
- İç harcımız için hacapuri için tabi özel peynir var bizde olmadığı için kaşar peynir ve az tuzlu beyaz peynir le yapıyoruz. İçine 1 yumurta kırıp düzgünce karıştırıyoruz.
- Artık hamurumuzu porsiyonlayalım. Püf noktası bizim olağan pidelerden den daha kalın oluyor pofıdık olması için.
- 2 çeşit hacapuri formu var pide biçiminde ve pizza halinde.İlk biçim ve teknik birinci bezeyi hafif unlu tezgahta açalım yuvarlak yahut oval farketmez içine harcımızı koyup poğaça üzere kapatalım.
- Kapattığımız yer altta kalıcak, pide hali veriyoruz uzun ve uçlar sivri çevirelim.
- Bıçak ile tam ortadan hamurun üst katmanını keselim ve elimizle kenarları yanlara hakikat açalım.
- Ortası açık kenarlar bombe olucak ki materyal akmasın. (diğer yapma tekniği yuvarlak hamuru aç kenarlardan kaşarlı harcı köy ve kenarları yuvarlak yeniden bombe olucak ortalama bol kaşarlı harç).
- 2. Halimiz.Hamuru yuvarlak aç hamur bezesi oranında kaşarlı harcı top yap ve tam ortaya koy.
- Hamuru kenarlarına ortada birleştir kapat ve çevir elinle büyüt çok inceltmeden nazik hareketlerle bu kademede merdane ile üzerinden geçelim.
- Üzerine yumurta sarısı, yoğurt karışım sürelim ve tekrar kaşar serpelim.Artık fırına girebilirler.
- Başka püf nokta taş fırın tesiri için fırınımızı 240derecede tepsiyi aksi çevirip 10 -15 dk bekletelim.
- Tepsi güzelce kızsın ve pideleri zıt çevrili olan tepsiye sürelim.
- Isıyı 200 dereceye düşürelim. Yada olağan pişirmek için 200 derece fırında yağlı kağıt koyduğumuz tepside.
- Yumurtayı kızarmaya başladıktan sonra pidelerin ortalarını kaşık la hafif açıp bardakla aykırı çevirelim.