Haydi Şeker Bayramında Sağlıklı Beslenelim…
Ismi üstünde şeker bayramı. Bol bol şeker yemeniz gerekiyor değil mi? Üzgünüm sıhhatinizi bozmamanız için kesinlikle en az ölçüde şeker tüketimi tavsiye edebileceğim.
Ramazan boyunca sizlere verdiğim tavsiyeler doğrultusunda hareket ettiyseniz kilo almadığınızı varsayacağım. Lakin iftardaki 15 dakikalık bekleme müddeti yapılmadıysa üzgünüm oruçlu olmak yeniden size kilo aldırdı.
Sizlere ramazan periyodunda 3 öğün tavsiye ettim( sahur, iftar ve iftar sonrası araöğün ve de iftarın içinde 15 dakikalık bekleme süresi). Artık sıradan hayatımıza dönmeden evvel şekerlerin çikolataların kuruyemişlerin havada uçuştuğu bir bayram yaşayacağız. Pekala bu devri sağlıklı bir halde nasıl geçirebiliriz?
Pek çok besinden uzak kalınca bayram devri size bir ikram periyodu üzere gelebilir. İstediğiniz her şeyi yiyebileceğiniz armağan periyodu olarak görebilirsiniz. Ama bu 3 gün bile sürse sıhhatinizi külliyen bozabilecek bir devirdir. Demek ki dikkatli davranmalıyız.
Lütfen azar azar sık sık beslenmemize devam edelim ve öğün atlamayalım. Kesinlikle kahvaltı yapalım ve kahvaltıdan sonra 2,5-3 saatte bir öğün tüketimine devam edelim. Kahvaltımızda lütfen sucuk salam sosis üzere şarküteri eserleri bulunmasın. Yağlı ve raf ömrümü uzatmak için katılmış ek unsurlarından ötürü bunlar size zarar verecektir.
Ara öğününüzde meyve ya da yoğurt tercih edebilirsiniz. Kesinlikle öğlen yemeği tüketin. Sonra yeniden araöğün ve akabinde akşam yemeği ve tekrar ara öğün tüketin. Demesi kolay diyor olabilirsiniz misafir gelecek ve misafirliğe bayramlaşmaya gideceğiz . Türk geleneklerine nazaran kesinlikle tatlı ve çikolata ikram edilecek ne ara öğünü diyebilirsiniz. Demek ki ikramları sıhhatinizi bozmamak için reddediyorsunuz. Ve bu öğünleri tüketmeye çalışıyorsunuz.
Sizlere birkaç yiyecek eşitliği vermek istiyorum. Bayramda yemek dışında yediğiniz sıhhatsiz eserlerin yiyecek olarak karşılığı. İstiyorsanız yemeğe devam edebilirsiniz. DÜZGÜN BAYRAMLAR DİLİYORUM.
20 gram madlen çikolata : 1 dilim ekmek (25 gram)+ 1 tatlı kaşığı sıvıyağ
2 adet baklava : 4 dilim ekmek (100 gram)+ 3 tatlı kaşığı sıvıyağ
½ kadayıf: 4 dilim ekmek (100 gram)+ 3 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 çay bardağı kuruyemiş : 4 dilim ekmek( 100 gram) + 2 tatlı kaşığı sıvıyağ
1 kadeh likör: 1 dilim ekmek ( 25 gram) + 1 porsiyon meyve
1 şişe gazoz: 1 dilim ekmek ( 25 gram) + 1 porsiyon meyve