Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Hafıza Duası Ve Hafıza Namazı Var

Hafıza Duası Ve Hafıza Namazı Var
0
216

iltasyazilim

FD Üye
Etkileşim
17
F-D Coin
19
HAFIZA DUASI VE NAMAZI VAR

Niyet ettim Allah rızası için hafızamı güçlendirmeye

Yaşımız ilerledikçe fark ediyoruz ki hafızamız artık eskisi gibi değil Çocukken kolayca ezberlediğimiz o kadar sûre, dua varken, şimdi bir ayeti aklımızda tutabilmekte zorlanıyoruz Zihnimizin açıklığı için Efendimiz’den miras ‘hıfz namazı ve duası’ olduğunu biliyor muydunuz?

Arkadaşımla koyu bir muhabbetin içerisindeydik Birdenbire durdu ve “Adını sen söyle! Hani var ya… Dilimin ucunda, içine yumurta falan kırdığımız şeyin adı neydi? diye bir kelimeyi hatırlayıp bana anlatmaya çalıştı Ben “Bu kadar basit bir kelimeyi hatırlamıyor olamaz tereddüdüyle biraz da çekinerek “Tava mı? diyebildim Doğru kelime tavaydı ve gelmeyince gelmiyordu insanın aklına Bunun gibi yüzlercesi gelmiştir başımıza Bazen çok yakından tanıdığımız birinin adını, kimi zaman çok sevdiğimiz için ezberlediğimiz bir şiirin mısralarını unutuveriyoruz

DUASI OLDUĞUNU PEK BİLEN YOK

Bize küçük oyunlar oynayan hafızamızın neden köreldiğiyle ilgili bugüne kadar birçok bilimsel araştırma ve açıklama yapıldı Bununla birlikte yine ‘hafızayı güçlendirme teknikleri’ adı altında sayısız makale ve kitap yazıldı Oysa pek azımız ‘hafıza (hıfz) namazı ve duası’ndan haberdarız Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) tavsiyesiyle her türlü ilmi aklında tutmak isteyenler için bu nafile ibadet altın değerinde

Hafıza namazını Resûlullah’la Hz Ali arasında geçen bir diyalogdan öğreniyoruz Bir gün Hz Ali, Peygamberimiz’in yanına gelir ve Kur’an’ı hafızasında tutamamak ve ezberleyememekten şikâyet eder İki Cihan Serveri de ona, “Cuma gecesinin son üçte birinde kalk O, meleklerin şahit olduğu zamandır Onda yapılan dualar kabul edilir Şayet o saatte kalkamazsan, gecenin evvelinde veya ortasında kalk ve 4 rekât namaz kıl diyerek hıfz namazını nasıl kılacağını tarif eder Ardından da “Tahiyyatı bitirdiğin zaman Cenabı Hakk’a güzelce hamd ü senada bulun Bana ve diğer peygamberlere de salavat getir Erkekkadın bütün müminler için Allah’tan mağfiret dile buyurarak hıfz duasını öğretir Hz Ali bu namazı ve duayı 5 veya 7 gece yapar

Ardından Efendimiz’in (sallallahu aleyhi ve sellem) yanına gelip önceleri 45 ayeti bile ezberleyemezken, namaz ve dua sonrasında sanki Kur’an’ın gözünün önünde gibi olduğunu söyler Yine önceleri bir hadisi duyup tam ezberleyemezken, namaz kıldıktan sonra hadis rivayet ederken bir harf bile kaçırmaz

“MEFLÛÇ DİMAĞLAR…

Geçmişte büyüklerimiz akıllarındakilerin uçup gitmemesi için çokça dua ve alışkanlığa başvurmuş Mesela Fethullah Gülen Hocaefendi, ‘Meflûç Dimağlar ve Unutkanlığın Reçetesi’ isimli yazısında Selefi Salihin’den bazılarının hafızayı güçlendirmek adına her sabah 21 tane çekirdekli kuru üzüm yemeyi alışkanlık haline getirdiklerinden bahseder İlahiyatçı yazar Cemil Tokpınar ise nafile namazları ayrıntılı bir şekilde anlattığı ‘Can Simitleri’ kitabında ‘hıfz namazı ve duası’na da yer verir Bu namazın kılınışı okunan sûrelerin uzunluğundan dolayı biraz meşakkatli olsa da, Tokpınar hiç kılmamak yerine bu sûreleri bilmeyenlerin bilenlerle cemaat olup kılmaları için, “İnşallah Rabb’imiz aynı neticeyi ihsan edecektir yorumunda bulunur

‘HAFIZA NAMAZI’ NASIL KILINIR?

Cuma gecesinin son üçte birinde (teheccüd vakti) kalkılır
Birinci rekâtta Fatiha ve Yasin sûreleri okunur
İkinci rekâtta Fatiha ve Duhan okunur
Üçüncü rekâtta Fatiha ve Secde okunur
Dördüncü rekâtta da Fatiha ve Mülk okunur
Namazın ardından Allah Resûlü’nün öğrettiği şekliyle dua edilir

HIFZ DUASI

Hamd âlemlerin Rabb’i Allah’a mahsustur Hamd olsun o Allah’a ki gökleri ve yeri yarattı, karanlıkları ve aydınlığı var etti

O Allah’a hamd olsun ki, kulu Hz Muhammed’e (sallallahu aleyhi ve sellem) kitabı indirdi Allah’ı tesbih ederim, hamd O’na mahsustur Allah’tan başka ilah yoktur, Allah en büyüktür Havl ve kuvvet yüce ve Azim olan Allah’ındır Allah bütün eksik ve kusurlardan münezzehtir O’na (kendine mahsus hamdiyle) hamd ederim Azim olan Allah bütün eksik ve kusurlardan münezzehtir

Allah’ım! Efendimiz Hz Muhammed’e ve O’nun âline Allah’ın kemâlâtı adedince ve kemâline yaraşır şekilde salât ü selam et ve bereket ver

Allah’ım! Hz Muhammed’e ve Hz Muhammed’in ailesine, Hz İbrahim’e ve Hz İbrahim’in ailesine salât ettiğin gibi salat ve rahmet et

Hz Muhammed’e ve Hz Muhammed’in ailesine, Hz İbrahim’e ve Hz İbrahim’in ailesine bereket ihsan ettiğin gibi bereket ihsan et Şüphesiz ki Sen her bakımdan hamde layık ve şanı yüce olansın

Allah’ım! Hz Muhammed’e ve O’nun sair nebî ve mürselîn kardeşleri üzerine Allahu Teâlâ’nın mülkü kaldığı müddetçe, mahlûkatının adedi, Zâtının rızası, arşının ağırlığı ve kelimelerinin mürekkebi adedince salât u selam et ve bereket ver

Rabb’imiz! Bizi ve bizden önce iman eden kardeşlerimizi bağışla, kalplerimizde inananlara karşı en küçük bir olumsuz düşünce bırakma Rabb’imiz! Sen çok şefkatli ve çok merhametlisin

Allah’ım! Beni yaşattığın müddetçe ebedî olarak günahları terk etme hususunda bana merhamet et, beni ilgilendirmeyen şeylerin altına girmekten beni esirge,

Seni benden razı edecek şeylere karşı güzel bakmayı bana ihsan et

Semavât ve arzı yoktan yaratan Celâl, ikram ve daimi izzet sahibi Allah’ım!

Ya Allah, Ya Rahman! Senden celâlin ve yüzünün nuru hürmetine, bana öğrettiğin gibi kalbimi kitabının ezberlenmesiyle sürekli irtibatlandırmanı ve benden Seni razı edecek şekilde onu okumakla beni rızıklandırmanı isterim

Gökleri ve yeri yoktan yaratan Celâl, ikram ve daimi izzet sahibi Allah’ım!

Ya Allah, Ya Rahman! Senden celâlin ve yüzünün nuru hürmetine, kitabınla gözümü nurlandırmanı, dilimi çözmeni, kalbimi ferahlandırmanı ve sinemi açmanı ve bedenime amel ettirmeni isterim

Çünkü hakta bana Senden başka yardım edecek yoktur Onu da ancak Sen verirsin Havl ve kuvvet sadece yüce ve Azim Allah’ın elindedir

**Duanın Arapçasını da okumak isteyenler –ki Cemil Tokpınar’a göre efdal olan, hem Arapçasını hem de Türkçe mealini idrak ederek okumak bu duayı Fethullah Gülen Hocaefendi’nin ‘Mealli Dua Mecmuası’ adlı eserinde ‘Kur’an’ı Hıfz Etme Namazı ve Duası’ başlığı altında bulabilirler

HATİCE TUBA ÇETİNKAYA