Hamburger Ekmeği Tanımı İçin Materyaller
Hamburger ekmeği için gereçler;
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 paket instant maya
- 1 çay bardağı ılık süt
- 1 yemek kaşığı şeker
- Yarım çay bardağını biraz geçecek halde sıvı yağ
- 1 yumurta (beyazı içine sarısı üstüne sürmek için)
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4,5 su bardağı un
- 1 yemek kaşığı oda sıcaklığında tereyağ
- 750 gram kıyma
- 1 su bardağı çekilmiş bayat ekmek
- Yarım çay bardağı su
- 1 tane orta uzunluk soğan
- 2 orta uzunluk sarımsak
- 1 tane yumurta
- 1 çay kaşığı kekik
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Çay kaşığının ucuyla kimyon
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı fesleğen
- 1 tatlı kaşığı tuz
- Yarım demet maydanoz
- Ayırdığımız yumurta sarısı
- 1 tatlı kaşığı yoğurt
- Üzerine serpiştirmek için biraz susam
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- Köftenin üzerine dilimli hamburger peyniri
- Ketçap
- Mayonez
- Marul
- Domates
- Soğan (karamelize soğan daha çok yakışıyor
- Turşu
Hamburger Ekmeği Tanımı Yapılışı
- Su, maya, süt, şekeri yoğurma kabımıza alalım maya eriyene kadar karıştıralım.
- Sıvıyağ, yumurtanın beyazı, yoğurt, tuzu ekleyelim karıştıralım.
- Unu da denetimli bir biçimde ekleyelim. Hamurumuzu güzelce yoğuralım.
- En son tereyağını da ekleyelim ve hamura yedirelim.
- Hamurumuzu 1 saat üzerini kapatıp dinlendirelim.
- Hamurumuz dinlenirken köftemizi yoğurmaya gecelim.
- Soğan ve sarımsağı rendenin ince kısmıyla rendeleyelim.
- Kabımıza çekilmiş ekmeğimizi aldıktan sonra suyu döküp yumuşatalım.
- Kıymayı, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, baharatları ve tuzu ekleyip yoğuralım son olarak doğranmış maydanozu ekleyip biraz daha yoğuralım.
- Hamburger ekmeğinden biraz daha büyük olacak halde kıymalara form verelim ve hamur dinlenene kadar buzdolabında bekletelim.(12 tane köfte elde edeceğiz bu ölçüyle).
- Hamurumuz mayalandığında mandalinadan biraz daha büyük kesimler koparıp elimizin içinde güzelce yuvarlayalım tepsimize alalım. 15 dk daha tepside mayalandıralım. (bu ölçülerle 7 tane hamburger ekmeğimiz olacak ).
- Üzeri için ayırdığımız yumurta sarısını ve yoğurdu karıştıralım dinlenen hamurun üzerine sürelim ve susamı serpiştirelim.
- 180 derecede 25 dk fırına atalım ve köfteri kızartmaya başlayalım.
- Köfteler kızarınca üzerine burger peyniri ekleyip tencerenin kapağını kapatalım peynir eriyince tabağa alalım.
- Hamburger ekmeklerimiz bu sırada pişmiş olacaktır.
- Hamburger ekmeğini ortadan ikiye bölelim alt kısma sosu sürelim.
- Marul, köfte, domates, turşu, soğan ve 2. Köfteyi ekleyelim kapatalım.
- Hamburgerimiz hazırr mükemmel bir tanımın daha sonuna geldik. Çocuklarınıza gönül rahatlığıyla yapabilirsiniz.
Not: köfte için verdiğim ölçü çift katlı hamburger içindir. siz köfte ölçüsünü yarıya düşürerekten hamburgerinizi yapabilirsiniz.