Hamburger Tanımı İçin Materyaller
Ekmeği için :
- 3,5 su bardağı un
- 1 çay bardağı ılık su
- 1 çay bardağı ılık süt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı yoğurt
- 1 paket kuru maya
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yumurta akı (Sarısı üzerine)
- 1 dolu yemek kaşığı margarin (Hamuru düzgünce yoğurduktan sonra ekliyoruz)
- Susam
- 250-300 gram dana kıyma
- 1 orta uzunluk soğan (Rendelenecek)
- Ufak bir diş sarımsak (Rendelenecek)
- Pulbiber ( 1 çay kaşığı)
- Karabiber (1 çay kaşığı)
- Toz biber (2 çay kaşığı)
- Tuz(1 tatlı kaşığı)
- Yarım su bardağı galeta unu
- 3 yemek kaşığı mayonez
- 1,5 yemek kaşığı ketçap
- 6-7 adet kornişon turşu
- Tuz
- Karabiber
- 3 adet orta uzunluk soğan
- 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 tatlı kaşığı şeker
- 1 yemek kaşığı sirke (Elma olursa daha güzel olur)
- 1 fiske tuz
- Marul
- Domates
Hamburger Tanımı Yapılışı
- Öncelikle ılık olarak kullanacağımız sıvı materyallerimizi derin bir kapta karıştıralım ve içerisine mayamızı koyalım güzelce karıştıralım.
- 2-3 dk bekleyelim mayamızı aktifleşsin.
- Daha sonra içerisine şeker tuz unumuzu koyalım ve güzelce yoğuralım.
- Hamur kulak göğsü kıvamında olucak hafif ele yapışıcak.
- Sonra oda sıcaklığında ki margarini içine koyucaz ve tekrar yoğurucaz.
- Hamurumuz artık hazır üzerini bir bez ile kapatıp 1 saat mayalandırıyoruz.
- Mayalanan hamurumuzu eşit modüllere ayırıyoruz (ben 4 kişilik yaptım için 4 eşit kesime ayırdım siz de kaç kişi iseniz okadar eşit kesime ayırdınız)
- Güzelce yuvarlanarak form veriyoruz ve 20 dk tepsi mayası yapıyoruz tekrar mayalanan ekmeklerimizin üzerine ayırdığımız yumurta sarısının içine 1 tatlı kaşığı sıvı yağ ekleyip üzerlerine sürüyoruz.
- Susamları da attıktan sonra 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
- Köfteler için kıyma ile başka materyalleri uygunca yoğuruyoruz 10 dk dinlendiriyoruz.
- Dinlenen köfteyi büyük bir kavanoz kapağından yardım alıcaz (gerçekten çok pratik oluyor) kapağın içine streç sinema seriyoruz ve içini dolduracak kadar hazırlanan köfte den koyuyoruz.
- Yavaşça bastırarak form veriyoruz.
- Streç sineması kaldırdığımız vakit köftemiz hazır kalan materyalleri de tıpkı biçimde yapıyoruz ve buz dolabında en az 40 dk dinlendiriyoruz.
- Karamelize soğan için soğanları orta kalınlıkta julyen doğruyoruz.
- Soğanları bir tavaya alarak içine yağını sirke şeker ve tuzu koyarak orta ateşte 20 dk daima karıştırarak (eşit pişsin diye) pişiriyoruz rengi yoğunlaşınca ocağın altını kapatıyoruz.
- Sosu için mayonez ve ketçapı karıştırıyoruz.
- İçine minik minik küp halinde doğradığımız turşuları koyuyoruz tuz ,karabiber ile karıştırıyoruz hazır.
- Pişen ve dinlenen ekmeklerimizi ortadan kesip iç kısımlarını tost makinesinde kızartıyoruz kızarttığımız ekmeklerin üst iç kısmına hazırladığımız sostan sürüyoruz.
- Köfteleri ise az yağda kızarana kadar pişiriyoruz kızaran köfteleri ekmeklerin içine koyuyoruz.
- Üzerine marul ve ince dilimlenmiş domates koyuyoruz karamelize soğanları da en üste koyduktan sonra ekmeği kapatıyoruz herkese afiyet olsun ????.