urgot
FD Üye
Hamilelikte Kayısı Yenir mi Zararlı mıdır?
Kayısı yaz aylarının en çok tüketilen meyvelerindendir ve hamileler için çok faydalıdır. Hamilelik döneminde bebeğin gelişimi ve annenin sağlığı için demir, folik asit, protein, kalsiyum, ve iyodin gibi önemli minerallere ihtiyaç vardır. Kayısı, bu besinlerin çoğundan oluşan harika bir besindir.Hamile Kadınlara Kayısının Faydaları Nelerdir?
Kabızlığı Önlemeye Yardımcı Olur
Kayısının lif içeriği yüksektir ve bundan dolayı gebelikte kayısı tüketmek, kabızlıktan kurtulmayı sağlar. Aynı zamanda kayısı tüketimi, gebelikte sindirim faaliyetlerinin düzenlenmesine ve organların sindirim sistemindeki görevini yerine getirebilmesine de katkıda bulunur.Gebelik ve emzirme dönemlerinde kadınlar, metabolik değişimler yaşarlar. Düzensiz ve yetersiz beslenme, hareketsizlik gibi faktörler da hamilelikteki kabızlık sorununun en yaygın sebepleri arasındadır. Kuru kayısı, vücudun ihtiyaç duyduğu oranda su içermektedir ve lif bakımından da iyi bir kaynaktır. Kuru kayısı ve buna benzer yiyeceklerin tüketilmesi, sindirim problemlerine karşı alınabilecek önemli tedbirlerin başında gelmektedir.
Anemi (Kansızlık) Tedavisinde Yardımcı Olur
Kayısı, bol miktarda demir ve bakır mineraline sahiptir. Kandaki hemoglobin düzeyinin artmasında kayısı ve benzeri gıdaların rolü büyüktür. Bu yüzden gebelikte anemi (kansızlık) hastalığına engel olmak ve iyileştirmek için kayısıdan yararlanılmaktadır. Hamilelikte anne adayının kan hacminde %50 artış olmaktadır. Bu ise, demir içerikli besinlerin daha fazla tüketilmesini gerektirmektedir. Kuru kayısının demir oranı, annenin ihtiyacını karşılayabilecek seviyededir ve bu hususta faydalı olmaktadır.Anemi rahatsızlığında uygulanabilecek en etkili tedavi yöntemi, demir yönünden zengin yiyeceklerle beslenmektir. Kuru kayısı ise tam anlamıyla bir demir deposudur. Öte yandan kuru kayısının yapısında C vitamini de yer almaktadır. Bu sebeple demir emiliminin daha fazla olmasını sağlamaktadır. Yarım fincan kuru kayısıda ortalama 3,5 miligram demir bulunmaktadır. Ancak günlük demir ihtiyacının giderilmesinde, yalnızca kayısı tüketimi yeterli gelmeyebilir. Bunun için diyet programında fasulye, mercimek ve ıspanak gibi demir açısından güçlü olan başka besinlere de yer verilmesi tavsiye edilir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.