iltasyazilim
FD Üye
Hamilelerin uzak durması gereken gıdalar
Gebelik döneminde, özellikle gıda konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor
Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine dek böylece çok besinden uzakta durmaları için uyarıyor
Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını anlayışlı olmak isterler Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur Hamilelik baştan başa neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi fazla sıkmayın Başlangıçta size iri görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi' gerçekte düşündüğünüz kadar korkutucu değildir Öyle fazla yasak besinin hasar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler
Küflenmiş ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Küflenmiş ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (güvenli olmayan bir bakteri cinsi) bulunur Pastörize sütten üretilmiş her nesil beyaz peynir, kaşar peyniri ya da öteki nesil peynirler rahatlıkla yenebilir Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur
Yumurta: Eksik pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli Ham ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine niçin olan salmonella'nın kaynağı olabilir İyi pişmiş veya katılaşana değin kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve en ince ayrıntısına kadar pişirdikten sonra yiyin
Az pişmiş ya da ham et: Ham ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli Az pişmiş ve ham ette toksoplazma riski vardır Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına niçin olabilir Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana dek pişirmelisiniz Buzluktan çıkan etleri, ayrıntılarıyla çözülmeden pişirmeyin
Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir Ham deniz ürünleri salmonella sebebiyle zehirlenmeye neden olabilir bununla beraber, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini karşılamak için iyice pişirdikten daha sonra yiyebilirsiniz
Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden artı yemeyin Köpek balığı ve kılıç balığından da uzakta durmalısınız Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon öğüt edilir Yeter ama, en ince ayrıntısına kadar pişmiş olsunlar *
Gebelik döneminde, özellikle gıda konusundaki küçük ayrıntılar, anne adayı ve bebek sağlığı açısından risk yaratabiliyor
Uzmanlar; anne adaylarını az pişmiş yumurtadan, deniz ürünlerine dek böylece çok besinden uzakta durmaları için uyarıyor
Anne adayları bebeklerini korumak amacıyla hamilelikte nelerin zararlı olup olmadığını anlayışlı olmak isterler Hamileyken kendi sağlığınıza dikkat etmek, bebeğinizi de korumanın en iyi yoludur Hamilelik baştan başa neler yiyebileceğiniz ve yiyemeyeceğiniz konusunda kendinizi fazla sıkmayın Başlangıçta size iri görünen 'hamilelikteki yasaklar listesi' gerçekte düşündüğünüz kadar korkutucu değildir Öyle fazla yasak besinin hasar verme riski düşüktür ama siz yine de emniyetli olan yolu seçmelisiniz İşte, hamilelikte beslenme konusunda dikkat etmeniz gerekenler
Küflenmiş ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler: Küflenmiş ve pastörize edilmemiş sütten yapılan peynirler güvenilir değildir Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde; erken doğum, düşük ve doğum kusurlarına yol açan listeria (güvenli olmayan bir bakteri cinsi) bulunur Pastörize sütten üretilmiş her nesil beyaz peynir, kaşar peyniri ya da öteki nesil peynirler rahatlıkla yenebilir Peynir iyi bir kalsiyum kaynağı olduğundan, hamileler için gereklidir Bebeğinizin kemik ve diş gelişimine faydası olur
Yumurta: Eksik pişmiş yumurta ve pişmemiş yumurta içeren mayonez gibi yiyecekler hamileyken tüketilmemeli Ham ve az pişmiş yumurta, şiddetli besin zehirlenmesine niçin olan salmonella'nın kaynağı olabilir İyi pişmiş veya katılaşana değin kaynamış yumurtanın bir zararı olmaz Güvenilir, mümkünse markalı yumurtalar alın ve en ince ayrıntısına kadar pişirdikten sonra yiyin
Az pişmiş ya da ham et: Ham ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemeli Az pişmiş ve ham ette toksoplazma riski vardır Toksoplazma, düşüğe ve doğum kusurlarına niçin olabilir Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana dek pişirmelisiniz Buzluktan çıkan etleri, ayrıntılarıyla çözülmeden pişirmeyin
Deniz ürünleri: Midye, istiridye, karides gibi çiğ ve az pişmiş kabuklu deniz ürünleri yenmemeli Sushi de hamilelikte tüketilmemelidir Ham deniz ürünleri salmonella sebebiyle zehirlenmeye neden olabilir bununla beraber, campylobacter (hem hayvanlarda hem de insanlarda hastalık yapan bir bakteri) ve listeria da taşıyabilirler Deniz ürünlerini, bakterilerinin ölmesini karşılamak için iyice pişirdikten daha sonra yiyebilirsiniz
Balık: Konserve balıkları haftada iki kereden artı yemeyin Köpek balığı ve kılıç balığından da uzakta durmalısınız Hamilelere özellikle; lüfer, palamut, levrek, sardalye, uskumru ve somon öğüt edilir Yeter ama, en ince ayrıntısına kadar pişmiş olsunlar *