
Hamsi Kapama Tanımı İçin Gereçler
- 1 kg temizlenmiş, kılçığından ayrılmış hamsi
- 3 adet havuç
- 1 büyük soğan
- 3 su bardağı pirinç
- Tuz
- Karabiber
Hamsi Kapama Tanımı Yapılışı
- Öncelikle pilav tenceremize soğanları yemeklik doğrayıp koyuyoruz.
- Soğanlar kavrulurken rendelediğimiz havuçları da soğanın üzerine ekliyoruz.
- Bu formda iç pilav yapıyoruz.
- Soğan ve havuçlar kavrulunca yıkadığımız pirinçleri de ekleyip biraz daha kavuruyoruz. (normalde 3su bardağı pirinçe 4. 5 bardak su eklenir lakin biz 4bardak su ekliyoruz, pişmeye devam edeceği için. )
- Tuzunu ekleyip pişmeye bırakıyoruz.
- Daha sonra farklı bir tavaya (küçük tava olmaz) kılçığı alınmış hamsileri fotoğraftaki üzere dizmeye başlıyoruz.
- Hiç boşluk kalmayacak halde ve üst kısmı tavadan sarkacak halde dizmeye devam ediyoruz.
- Tavanın bütün tabanı hamsiyle kaplandıktan sonra hamsilerin üzerine yaptığımız iç pilavı döküyor ve düzlüyoruz.
- Tavanın kenarından sarkan hamsilerden başlayarak pilavın üzerini kapatıyoruz.
- Başka ayıklanmış hamsilerle devam ediyoruz yeniden boşluk kalmayacak halde.
- Bütün hamsileri dizdikten sonra tavanın üzerinden biraz zeytinyağı gezdirip altta kalan hamsilerin yapışmamasını sağlıyoruz.
- Bunu neden birinci başta yapmadık derseniz, birinci başta tavayı yağlayınca hamsiler kayıyor.
- Ocağın altını orta ateşte açıyoruz ve kızartmaya başlıyoruz.
- 6 – 7dk sonra düz bir kapak yahut tabak yardımıyla aykırı düz ediyoruz.
- Biraz da başka tarafı kızartıyoruz.
- Sizin için gereğince kızarmış gelmediyse bir kaç kez dikkatlice zıt düz ederek kızartmaya devam edebilirsiniz.