Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenmeli

Hangi Balık Hangi Mevsimde Yenmeli
0
82

Stillwater

FD Üye
Katılım
Mar 30, 2022
Mesajlar
2,280
Etkileşim
3
Puan
38
Yaş
46
F-D Coin
77
Hangi balık hangi tarihte tüketilmelidir? başka bir deyişle hangi ayda hangi balık yemeliyiz?

Et ürünleri dediğimizde aklımıza gelenlerden biri balık demek mümkün. Besin değerleri oldukça yüksek, vitamin ve mineral açısından zengin olan balığın, özellikle de balık yağının kalp hastalıklarından psikolojik rahatsızlıklara kadar bir çok hastalığa iyi geldiği söylenirken, balıkların türlerine göre lezzetleri de değişse de, hangi balığın hangi ay tüketildiği önemlidir çünkü aylara göre lezzetleri de değişim göstermektedir.
Beslenme uzmanları sağlık açısından ve dengeli beslenme açısından yaşlılara, çocuklara, hamile bayanlara haftada en az iki defa balık tüketilmesi gerektiğini belirtmişlerdir. Uzmanlar balığın faydalarını şöyle anlatmışlardır.” Balık hemen her yaşta insanın yediğinde sağlık bulacağı besin kaynakları arasında yer almaktadır. İçerisinde bulunduğu omega 3, A ve D vitaminleri bir çok hastalığa da iyi gelmektedir. Balığın en belirgin özelliği kalbimize iyi gelmesi ve kalp krizini önlemesidir. Yaş ilerledikçe vücudumuzda kırışıklıklar ve yaşlanma belirtileri oluşur bunları önleyici bir besin kaynağıdır. Çocukların beyin gelişimine etkisi vardır, daha akıllı olmalarını sağlar. Diş etlerine ve dişlere oldukça yaralıdır. Kan şekerini dengeler, depresyon ve şizofreni belirtilerini hafifletir. Zihni güçlendirir ve sağlığını korur. Afrodizyak etkisi vardır ve doğurganlığı arttırır. Balık yemek sağlıklı ımızın en temel besin kaynağı olarak görülür” demektedirler. Ayrıca uzmanlar balığın taze tüketilmesi gereken bir besin olduğunu vurgulamalar ve denizden çıkarıldığı andan itibaren her geçen zaman hızla tazeliğini kaybettiğini belirtmekteler. Balığın tazeliğini koruyacak soğuk hava depoları olsa da balık alırken taze olmasına dikkat edilmelidir.

Taze Balık ve Bayat Balık Arasında ki Farklar​

Taze balığı anlamak için gözlerine bakılır, gözleri dışarı olarak bombeli ise o taze olduğunu gösterir. Bayat balığın ise gözleri içine çökmüş gözleri mat ve donuktur.

Taze balık solungaçları kırmızı renktedir, bayat balığın ki ise kiremit renktedir.

Taze balığın üzerine eliniz bastırıp çektiğinizde üzerinde herhangi bir iz oluşmaz bayat balıkta ise durum tam tersidir.

Taze balığın pulları üstüne yapışıktır.Bayat balığın üzerinde elinizi üzerinde gezdiğinizde pulları elinize geldiğinde anlaya bilirsiniz, fakat dökülmüyorsa tazedir.

Balığın kokusundan da taze olup olmadığını anlayabiliriz. Taze balıklar hafif deniz kokusuna sahiptir, balıklar bekledikçe kokusu artar ve ağırlaşır.

Hangi Aylarda Hangi Balık Lezzetlidir?​

Ocak: Uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlidir. Kefal ve hamsi tam yağlı durumdadır. Çinekop, kofana, mezgit, tekir, ve kırlangıç bol bulunur. Barbunya, kılıç ve mercan az tutulur.

Şubat: Kalkan balığının tam mevsimidir. Tekir bolca çıkar, uskumru ve lüfer ve palamut yağını kaybetmeye başlar.

Mart: Kefal, levrek ve kalkan balığının en lezzetli zamanıdır.Uskumru çiroz olmaya yüz tutmuştur. Tavası ve pilakisi yapılabilir. Gümüş balığı fazlaca çıkmaya başlar.

Nisan: Kalkan yine lezzet olarak başta gelir. Mercan, kılıç, kırlangıç ve levrek bolca çıkmaya başlar.

Mayıs: Levrek, tekir, barbunya, iskorpit zevkle yenir.

Haziran: Balıkçılık açısından en verimsiz aydır. Tekir, barbun, mercan, levrek gibi balıklar bulunur ancak pahalıdır.

Temmuz: Sardalye en lezzetli ayıdır. Kolyoz, istavrit, uskumru tava ve haşlamaya elverişlidir.

Ağustos: Çingene palamudu mevsimi açılır. Sardalyenin ise en lezzetli zamanları devam etmektedir. Bu ayda ayrıca kılıcın tadına da doyum olmaz. Kefal tavsiye edilmez.

Eylül: Sardalye ve kılıç lezzetlidir. Palamut irileşir, lüfer ise bu dönem pahalıdır.

Ekim: Lüfer çok lezzetlidir, palamut bolca çıkar.

Kasım: Uskumrunun en lezzetli zamanıdır ayrıca pisinin en nefis olduğu aydır.

Aralık: Uskumru, palamut, lüfer ve torik daha da büyümüş ve lezzetlenmiştir. Hamsinin en çıtı olduğu zamandır.
 

Similar threads

Karadenizde kaç çeşit balık var? Eskiden Karadeniz'de yaklaşık 300 çeşit kadar olan balık çeşitlerimiz bugünlerde neredeyse 15-20'lere geriledi. Zaten mevcut olan balıklarımız da çok bol çıkmıyor. Örneğin, Kalkan, Pisi, Barbun balıklarımızda ciddi azalma var. Karadeniz'i Hamsi, istavrit, çaça...
Cevaplar
0
Görüntüleme
51
Hangi mevsimde hangi balık yenmeli Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Esas Bilimler Birim Başkanı ProfDr Mustafa Alparslan, her balığın mevsiminde tüketilmesi gerektiğini belirterek, taze yenmesinin gerektiğini söyledi Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Su Ürünleri...
Cevaplar
0
Görüntüleme
105
Memleketimizin 3 bir tarafı sularla çevrili olmasına rağmen balık tüketimi istatistiklere nazaran protein muhtaçlığının giderilmesinde yalnızca %3 kullanılmaktadır. Protein muhtaçlığının % 55’i tahıl, % 10’u da et eserleri tüketimiyle sağlanmaktadır. Devletimizdeki denizlerde çıkan balıkları...
Cevaplar
0
Görüntüleme
151
Hangi Balık Ne zaman Yenir Hangi Ay Hangi Balık Yenmelidir Ocak ayında uskumru, lüfer, palamut, istavrit lezzetlerini muhafaza eder Kefal ve hamsi bütün yağlı durumdadır Çinekop, kofana, minakop boldur Midyenin mevsimi başlamıştır Tekir, kırlangıç pozitif miktarda avlanır Şubat ayına...
Cevaplar
0
Görüntüleme
107
Her ayın sebze ve meyveleri ortalama bilinir. Her balığında hem lezzetli hemde faydalı olduğu bir mevsimi var. Su ürünleri kaliteli protein içerir; A,K ve B ( özellikle folik asit) vitaminleri ile iyod, fosfor , selenyum ve çinko gibi mineraller bakımından zengindir. Ayrıca balıkta bulunan W-3...
Cevaplar
0
Görüntüleme
119
858,475Konular
981,251Mesajlar
29,551Kullanıcılar
Üst Alt