nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Balkabaklarının ve tatlı patateslerin içerdiği beta karoten miktarı türden türe farklılık gösterir Ama genellikle daha koyu renklere sahip türler daha açık renge sahip türlere kadar daha yüksek miktarda beta karoten içerir Ancak unutulmamalıdır ama tatlı patates, balkabağından daha fazla beta karoten içermektedir
Beta karoten
Provitamin A olarak da tanıdık, beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür*A vitamini, dinç dokulara hasar verecek hür radikalleri etkisiz ışık halkası getiren bir antioksidandır *Beta karoten göz merceğinin ipliksi tabakasında ışık tesiri nedeniyle oluşabilecek hasarların ve katarakt oluşumunun engellenmesinde önemli bir rol oynar Beta karoten hem soğuk algınlığı, yaşlanma ve değişik kronik rahatsızlıkların tedavisine de katkıda bulunur
Balkabağı
Küp halinde doğranmış bir kase balkabağı ortalama 3,596 *mikrogram beta karoten içerir Bir kase konserve balkabağı püresinin içinde 17,000 mikrogram beta karoten bulunur Bu yüzden *konserve balkabağı püresi tüketmeniz paranızın karşılığını almanız açısından içten bir karar Ayrıca bir dilim balkabağı turtası yiyerek kayda değer bir miktarda beta karoten tüketebilirsiniz Bir balkabağı turtasının sekizde biri 7,366 mikrogram beta karoten içerir
Tatlı patatesKüp halinde doğranmış bir kase ham tatlı patates 11,317 mikrogram beta karoten içerir Bu miktar hemen hemen aynı miktarda balkabağının içerdiği beta karotenin üç katı Otoriteler, içerisindeki yüksek karotenoid miktarı nedeniyle tatlı patatesi en besleyici besinlerden biri olarak gösteriyor ABD ’nin yerli üretimi olan tatlı patates, marketlerde ara sıra anavatanı Afrika olan ve tropik iklimde uzun bir sürede yetişen bir kök sebzesi olan yer elması ile karıştırılabilir Oysa tatlı patatesin yer elmasından iyice farklı bir sebze olduğunu unutmamanızda fayda var Yer elmaları, tatlı patatesten daha büyük, rengi beyaz ile mor aralarında değişir ve tıpatıp ağaç kabukları gibi koyu renkli, belirgin liflere sahiptir Yer elması epeyce düşük miktarda beta karoten taşıyan bir sebzedir, bir kase küp halinde doğranmış yer elması yalnızca 124 mikrogram beta karoten içerir
Dikkat edilecek hususlarABD Besin ve Gıda Komisyonu ideal bir jurnal tüketim miktarı nasihat etmeyi reddetse de ABD Milli Kanser Enstitüsü, beta karotenin antioksidan etkisinden yararlanabilmek için günde 3,000 ile 6,000 mikrogram aralarında beta karoten tüketilmesini nasihat etmektedir Ama aşırı miktarda beta karoten tüketimi ciddi riskler doğurabilir Yapılan bir araştırma pozitif sigara içen bireylerin, uzun bir vakit baştan başa yüksek miktarda beta karoten tükettikleri için, akciğer kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır *Bir diğer araştırmanın sonuçları, emin olmamakla birlikte, aşırı beta karoten tüketiminin deri kanseri riskini arttırdığını ortaya koymaktadır Avrupa ’da bazı kuruluşlar beta karoten tüketiminin günlük üstteki limitinin 7,000 ile 10,000 mikrogram aralarında olduğunu belirtmektedir
Beta karoten
Provitamin A olarak da tanıdık, beta karoten vücutta A vitaminine dönüşür*A vitamini, dinç dokulara hasar verecek hür radikalleri etkisiz ışık halkası getiren bir antioksidandır *Beta karoten göz merceğinin ipliksi tabakasında ışık tesiri nedeniyle oluşabilecek hasarların ve katarakt oluşumunun engellenmesinde önemli bir rol oynar Beta karoten hem soğuk algınlığı, yaşlanma ve değişik kronik rahatsızlıkların tedavisine de katkıda bulunur
Balkabağı
Küp halinde doğranmış bir kase balkabağı ortalama 3,596 *mikrogram beta karoten içerir Bir kase konserve balkabağı püresinin içinde 17,000 mikrogram beta karoten bulunur Bu yüzden *konserve balkabağı püresi tüketmeniz paranızın karşılığını almanız açısından içten bir karar Ayrıca bir dilim balkabağı turtası yiyerek kayda değer bir miktarda beta karoten tüketebilirsiniz Bir balkabağı turtasının sekizde biri 7,366 mikrogram beta karoten içerir
Tatlı patatesKüp halinde doğranmış bir kase ham tatlı patates 11,317 mikrogram beta karoten içerir Bu miktar hemen hemen aynı miktarda balkabağının içerdiği beta karotenin üç katı Otoriteler, içerisindeki yüksek karotenoid miktarı nedeniyle tatlı patatesi en besleyici besinlerden biri olarak gösteriyor ABD ’nin yerli üretimi olan tatlı patates, marketlerde ara sıra anavatanı Afrika olan ve tropik iklimde uzun bir sürede yetişen bir kök sebzesi olan yer elması ile karıştırılabilir Oysa tatlı patatesin yer elmasından iyice farklı bir sebze olduğunu unutmamanızda fayda var Yer elmaları, tatlı patatesten daha büyük, rengi beyaz ile mor aralarında değişir ve tıpatıp ağaç kabukları gibi koyu renkli, belirgin liflere sahiptir Yer elması epeyce düşük miktarda beta karoten taşıyan bir sebzedir, bir kase küp halinde doğranmış yer elması yalnızca 124 mikrogram beta karoten içerir
Dikkat edilecek hususlarABD Besin ve Gıda Komisyonu ideal bir jurnal tüketim miktarı nasihat etmeyi reddetse de ABD Milli Kanser Enstitüsü, beta karotenin antioksidan etkisinden yararlanabilmek için günde 3,000 ile 6,000 mikrogram aralarında beta karoten tüketilmesini nasihat etmektedir Ama aşırı miktarda beta karoten tüketimi ciddi riskler doğurabilir Yapılan bir araştırma pozitif sigara içen bireylerin, uzun bir vakit baştan başa yüksek miktarda beta karoten tükettikleri için, akciğer kanseri riskinin arttığını ortaya koymaktadır *Bir diğer araştırmanın sonuçları, emin olmamakla birlikte, aşırı beta karoten tüketiminin deri kanseri riskini arttırdığını ortaya koymaktadır Avrupa ’da bazı kuruluşlar beta karoten tüketiminin günlük üstteki limitinin 7,000 ile 10,000 mikrogram aralarında olduğunu belirtmektedir