iltasyazilim
FD Üye
hangi besin hangi vitamini içerir
besinlerin vitaminleri
Hangi Besinler Vitamin İçerir
Yediğimiz her besinde farklı bir vitamin , ayrı bir zenginlik vardır
Besin Grubu
Günlük miktar (gram)
12 yaş
36 yaş
500
500
Süt ve ürünleri
kemik gelişimi ve sağlığı için zorunlu kalsiyumun en kayda değer kaynağıdır
Süt ya da yoğurt, 25 gr peynir 100 gr süt yerine geçer
6070
90100
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb
Protein, demir, çinko ve bazı B vitaminlerince zengindir Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var
1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya ufak parça et, balık eti, tavuk, 34 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek
250
300
Taze sebze ve meyvalar Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir
45 kaşık pişmiş yemek yemek veya salata, büyüklüğüne tarafından 23 adet meyva (Turunçgil, domates, şeftali, elma vb)
Tahıllar: Ekmek, bisküvi vb
50
100
Pirinç, bulgur, makarna, un
40
50
Enerji kaynağıolarak tüketilir Eksik miktarda protein ve bir takım B vitaminleri içerir En değerlisi bulgurdur
12 dilim ekmek, 46 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler
Protein
Süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin belli başlı yapı malzemesidir Çoğaltma ile ilk elden etkilidir
Karbonhidrat
Tahıllar, meyve, süt ve süt ürünleri
Karoser fonksiyonlarının devamı için enerji sağlamak, kasları çalıştırmak
A vitamini
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin
Yükselme, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, görme fonksiyonu, derinin sağlığı için gereklidir
D vitamini
Güneş ışını, balık yağı, süt ürünleri
Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar
E vitamini
Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer
Hücreli zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı öğelerden korur, oksijen kullanımını artırır
C vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve öteki meyvalar, domates, yeşil biber
Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır
Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar
Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir Kan pıhtılaşmasını sağlar
Fosfor
Süt ve süt ürünleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve diş yapısı için önemlidir
Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez
Kansızlığı önler
Sodyum
Tuzlu, tuzlanmış besinler, peynir, süt,et
Hücreli çalışmalarında etkilidir
Potasyum
Sebze ve meyveler
Hücresel çalışmalarında etkilidir *
besinlerin vitaminleri
Hangi Besinler Vitamin İçerir
Yediğimiz her besinde farklı bir vitamin , ayrı bir zenginlik vardır
Besin Grubu
Günlük miktar (gram)
12 yaş
36 yaş
500
500
Süt ve ürünleri
kemik gelişimi ve sağlığı için zorunlu kalsiyumun en kayda değer kaynağıdır
Süt ya da yoğurt, 25 gr peynir 100 gr süt yerine geçer
6070
90100
Et, tavuk, balık, yumurta, kuru baklagil, fındık vb
Protein, demir, çinko ve bazı B vitaminlerince zengindir Kuru baklagil, fındık, fıstık gibi yiyeceklerde E vitamini ve magnezyum, yumurtada A vitamini var
1 adet yumurta, 1 kaşık kıyma veya ufak parça et, balık eti, tavuk, 34 kaşık pişmiş kuru baklagilli bir yemek
250
300
Taze sebze ve meyvalar Havuç ve yeşil yapraklı sebzeler
A vitaminince; portakal, mandalina gibi meyvalar ile yeşil yapraklı sebzeler, çilek, domates C vitaminince; taze sebze ve meyvalar E vitamini, folat ve riboflovince de zengindir
45 kaşık pişmiş yemek yemek veya salata, büyüklüğüne tarafından 23 adet meyva (Turunçgil, domates, şeftali, elma vb)
Tahıllar: Ekmek, bisküvi vb
50
100
Pirinç, bulgur, makarna, un
40
50
Enerji kaynağıolarak tüketilir Eksik miktarda protein ve bir takım B vitaminleri içerir En değerlisi bulgurdur
12 dilim ekmek, 46 kaşık pilav veya makarna, dolmalar, kek ve kurabiyeler
Protein
Süt ve ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller
Dokular, kemik ve derinin belli başlı yapı malzemesidir Çoğaltma ile ilk elden etkilidir
Karbonhidrat
Tahıllar, meyve, süt ve süt ürünleri
Karoser fonksiyonlarının devamı için enerji sağlamak, kasları çalıştırmak
A vitamini
Koyu yeşil yapraklı sebzeler, turuncu renkli meyvalar, yumurta sarısı, karaciğer, tereyağı, margarin
Yükselme, gelişme, bağışıklık sisteminin gelişimi, görme fonksiyonu, derinin sağlığı için gereklidir
D vitamini
Güneş ışını, balık yağı, süt ürünleri
Kemik ve dişlerin gelişimini sağlar
E vitamini
Yağlı tohumlar, yeşil yapraklı bitkiler, tahıllar, kuru baklagiller, yumurta, karaciğer
Hücreli zarının dayanıklılığını sağlar, zararlı öğelerden korur, oksijen kullanımını artırır
C vitamini
Yeşil yapraklı sebzeler, turunçgiller ve öteki meyvalar, domates, yeşil biber
Bağışıklık sistemini geliştirir, dokuyu onarır, vitamin ve minerallerin kullanımını sağlar, damar dayanıklılığını arttırır
Kalsiyum
Süt ve süt ürünleri, pekmez, susam, fındık, fıstık, yeşil yapraklı sebzeler, kurutulmuş meyvalar
Kemik ve dişlerin yapımı, gelişimi ve sağlığının korunmasında etkilidir Kan pıhtılaşmasını sağlar
Fosfor
Süt ve süt ürünleri, et, sakatat, kuru baklagiller
Kemik ve diş yapısı için önemlidir
Demir
Et, yumurta,kuru baklagiller, kuruyemişler, pekmez
Kansızlığı önler
Sodyum
Tuzlu, tuzlanmış besinler, peynir, süt,et
Hücreli çalışmalarında etkilidir
Potasyum
Sebze ve meyveler
Hücresel çalışmalarında etkilidir *