iltasyazilim
FD Üye
Vitaminler hangi besinlerde bulunur
Vitaminler, hayatımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak yer alan bileşiklerdir Beden fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında kayda değer rol oynarlarVitaminle; Yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılırlar
Yağda eriyenler A D E K vücutta depolandığı için hergün almaya lüzum yoktur Suda eriyenler B C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır
Vücudumuz her gün yeteri kadar vitamin alamazsa, yorgunluğa, bitkin ve bitkinliğe niçin olurBağışıklık sisteminide güçlendirerek hastalıklara aleyhinde dayanıklılık sağlarlar Tükettiğimiz besinlerde, bilhassa taze sebze ve meyvelerde günük vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek dek vitamin bulunur
A Vitamini
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve dinç bir deri icin gereklidir
Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur
B Vitamini
B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini içine alan gruptur Iştah, sindirim ve asap sistemi için gereklidir
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, kalp, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur
B1 Vitamini
Buğday, pirinç, darı, yulaf, mısır, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur
B2 Vitamini
Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır
B12 Vitamini
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur
C Vitamini
Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır En fazla sigara içenlere gereklidir
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur
D Vitamini
Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir ışık halkası gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur
E Vitamini
Çoğalma ve üreme için gereklidir Buğday, pirinç, mısır, mısır, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur
K Vitamini
Kanın alışılagelmiş sürede pıhtılaşması için gereklidir Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve öteki yeşil yapraklı sebzelerde vardır *
Vitaminler, hayatımızı sürdürebilmemiz için gerekli olan, yiyecekler içerisinde doğal olarak yer alan bileşiklerdir Beden fonksiyonunun düzenlenmesinde ve devamlılığında kayda değer rol oynarlarVitaminle; Yağda ve suda eriyenler olarak ikiye ayrılırlar
Yağda eriyenler A D E K vücutta depolandığı için hergün almaya lüzum yoktur Suda eriyenler B C ise depolanmazlar, fazlası dışarı atılır
Vücudumuz her gün yeteri kadar vitamin alamazsa, yorgunluğa, bitkin ve bitkinliğe niçin olurBağışıklık sisteminide güçlendirerek hastalıklara aleyhinde dayanıklılık sağlarlar Tükettiğimiz besinlerde, bilhassa taze sebze ve meyvelerde günük vitamin ihtiyacımızı karşılamamıza yetecek dek vitamin bulunur
A Vitamini
Vücudun gelişmesi, göz sağlığı, solunum sistemi ve dinç bir deri icin gereklidir
Karaciğer, yağsız et, süt, tereyağı, yumurta, yeşil ve sarı sebzelerde bulunur
B Vitamini
B1, B2, B6 ve B12 vitaminlerini içine alan gruptur Iştah, sindirim ve asap sistemi için gereklidir
B grubu vitaminler; tahıllar, yağsız et, böbrek, kalp, beyin, karaciğer, yerfıstığı, tavuk, ceviz, yumurta, kepek ekmeği ve yağlı tohumlarda bulunur
B1 Vitamini
Buğday, pirinç, darı, yulaf, mısır, çavdar ve bunlarla yapılan besinlerde, kepek ekmeğinde, mantar ve bira mayasında bulunur
B2 Vitamini
Süt, peynir, yoğurt ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde vardır
B12 Vitamini
Karaciğer, et ve yumurtada bulunur
C Vitamini
Vücudun direncini artırır, mikrobik hastalıklardan korur, dokuların ve diş etlerinin sağlığı için lazımdır En fazla sigara içenlere gereklidir
Portakal, mandalina, greyfurt, limon, havuç, çilek, kavun, taze kırmızı ve yeşil biber, beyaz ve kırmızı lahana, maydanoz, kuşburnu ve yeşil sebzelerde bulunur
D Vitamini
Kalsiyum ve fosforun emilerek vücuda faydalı bir ışık halkası gelmesi, kemiklerin gelişmesi için lazımdır Balıkyağı, süt ve tereyağında bulunur
E Vitamini
Çoğalma ve üreme için gereklidir Buğday, pirinç, mısır, mısır, çavdar, marul, soya, yerfıstığı, kabak çekirdeği, badem, susam, ceviz, zeytinyağı, ayçiçek yağı, mısırözü yağı, pamukyağı ve yeşil sebzelere bulunur
K Vitamini
Kanın alışılagelmiş sürede pıhtılaşması için gereklidir Et, karaciğer, domates, kabak, karnıbahar, ıspanak ve öteki yeşil yapraklı sebzelerde vardır *