Yemeklerde en çok tercih edilen soslardan biri hardaldır. Sos hardal tohumundan elde edilir. Memleketimizde yaygın olarak üretilmeyen hardal tohumunun insan sıhhatine yararlarının olduğunu biliyor musunuz? Pekala hardalın yararları nelerdir? Hardal hangi marazlara uygun gelir? Turp ailesine bağlı olan hardal hakkında merak edilenleri sizler için derledik.
Sarı çiçekli otsu bir bitkiden elde edilen hardal tohumları öğütülerek baharat ya da sos haline getirilerek tüketilir. Hardal Amerika'da yetiştirilir ve yaygın olarak kullanılır. Keskin bir tadı olan hardal tohumları, turşu salamuralarında, et ve deniz eserlerinin pişirilmesine eklenir. Hindistan ya da tereyağı ile kızartılan hardal tohumları etrafa şirin bir koku verir. bu çeşni münhasıran fırın yemeklerine katılır. Tohumlar beyaz, siyah ve al renklerden oluşur. İçeriğinde kükürt barındıran hardal sıcak suya eklendiğinde acı ve bozuk bir koku salgılar. Zehir üzere olan bu sistem bilirkişiler tarafından önerilmez. Hardal; kalsiyum, magnezyum, fosfor ve potasyum barındırır. Hardalın keşfi yerli Amerikalılara dayanıyor. Yiyecek olarak tüketmek için üretilen hardalın uygunlaştırıcı özelliği sayesinde ilaç olarak da kullanılmıştır. Mahsusen kas ve kemik rahatsızlıklarının önüne makbul. Göz sıhhati için A vitamini gereklidir. Hardal A vitamini bakımından varlıklı bir besindir.
HARDALIN YARARLARI NELERDİR? HARDAL HANGİ MARAZLARA YETERLI GELİR?
- Bağırsak florasını artırarak daha fonksiyonlu çalışmasını destekleyerek kabızlık ve şişlik meselelerini önüne makbul. Eksperler kabızlık meselesi çeken kimselerin bir kaşık tüketmelerini tavsiye eder.
- Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarını, akciğerleri temizler. Böylelikle daha güçlü bir teneffüs sağlar. Mevsim geçişlerinde bir kaşık tüketilmesinde yarar var.
- Güçlü bir selenyum ve potasyum olan hardal güçlü bir ağrı kesici özelliği vardır. Mahsusen romatizmal ağrılara yeterli gelen hardal, kas ve kemik sıhhatini güçlendirir.
- Antioksidan özelliği olan hardal, cildin daha parlak ve canlı görünmesini destekler. Cilt hücrelerini yeniler. Gelgelelim eksperler hardaldan elde edilen maskelerin ağır olarak kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.
- Hardal tohumundan çıkartılan yağla boyun, diz ve bel ağrıları sırasında sürülerek uygulandığında ağrıyı hafifletir. Birebir devranda hardal yağı ile tüm vücuda masaj yapıldığında kan akışı düzenlenir.
- A vitamini bakımından varlıklı olduğundan göz sıhhatinin yanı sıra bağışıklık sistemini yenileyerek illetlere karşı direnci artırır.
- Kan olanlarında tüketilmesi tavsiye ediliyor.
HARDALIN ZARARI VAR MIDIR?
Çok sık tüketildiğinde alerjik reaksiyona neden olur. Güçlü bir iltihap kurutucu olan hardal ziyade tüketildiğinde karaciğer ve akciğere hasar verebilir.
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.