![s-02d0ed8a34de3ee2f508dec224a25ec1f255ec42.jpg](https://img-s1.onedio.com/id-6242de7438fcbf922686fc1a/rev-0/raw/s-02d0ed8a34de3ee2f508dec224a25ec1f255ec42.jpg)
İlkbahara giriş yaptık, birbirinden lezzetli bol şifalı otlar güneşle birlikte gün yüzüne çıktı... Bilhassa İç Anadolu insanlarının çok severek tükettiği ve yapraklarından daha çok tarhun otunu sizler için yazdık. Tarhun otu nedir, tarhun otunun yararları nelerdir? Gelin birlikte bu mis kokulu otu öğrenelim!
Tarhun, Arapça ṭarχūn طرخون "bir çeşit kokulu ot, dracunculus" sözcüğünden alıntıdır. Papatyagiller familyasını bir üyesi olan tarhunun yaprakları ekseriyetle baharat olarak kullanılır. Tıpkı vakitte yeşil hali taze olarak tüketilebilir.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Tarhun'un (Artemisia dracunculus) ana vatanı, Sibirya'dır. Türklerin Orta Asya'dan göçleri ile birlikte Tarhun otu da yayılmaya ve dünya tarafından tanınmaya başlamıştır. Evvel İran ve Anadolu'ya getirilen bu ot, Haçlı Seferleri ile Avrupa'ya taşınmıştır.
Türkiye'de Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa üzere vilayetlerde ve bu vilayetlerin olduğu yöre yemeklerinde tarhun sıklıkla kullanılır. Birebir vakitte Fransa, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Arap ülkeleri ve Gürcistan'ın da mutfak kültürlerinde bulunur.
Tarhunun bir yöresel ismi da zeytirundur.
Tarhun otu, Osmanlı devrinde de sıklıkla kullanılan bir baharattı. Bilhassa İstanbul'da Ermeni mutfağı salatalarında ve yemeklerinde kullanılırdı.
Tarhun'un sıhhate olan yararları ise saymakla bitmiyor!:
Kalp sıhhatine yararlıdır. Tarhun, kalp sıhhatine âlâ gelen Akdeniz diyetinde sıklıkla kullanılır. Bu diyetin sıhhate yararları yalnızca yemekle değil, kullanılan otlar ve baharatlarla da ilgilidir.
Enflamasyonu azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlendirir.
Tarhun, insülin hassaslığını ve bedeninizin glikoz kullanma halini güzelleştirmeye yardımcı olur.
Tarhun içeren Artemisia bitki kümesi, uykusuzluk da dahil olmak üzere çeşitli sıhhat meselelerine deva olarak kullanılmıştır. Artemisia bitkilerinin yatıştırıcı bir tesir sağladığı ve uyku nizamını düzenlemeye yardımcı olduğu görüldü. Bu sebeple tarhun uyku kalitenizi arttırabilir.
İştahsızlık yaşayanlara birebirdir: Leptin ve grelin iştahı denetim eden iki hormondur. Araştırmalar, tarhun özütünün bedendeki leptin düzeylerini azaltarak iştahı arttırabileceğini kanıtlamıştır.
Tarhun, klasik halk tıbbında ağrıyı tedavi etmek için kullanılmıştır. Tarhun içeren destekler, osteoartrit (eklem kireçlenmesi) üzere durumlarla ağrıyı azaltmak için yararlıdır.
Antibakteriyel özelliği sayesinde tarhun esansiyel yağı besin kaynaklı hastalıklara neden olan iki bakteri olan Staphylococcus aureus ve E. coli'yi maniler.
1. Omletlerinize ekleyebilirsiniz.
2. Tavukların üzerine (ister ızgara ister kızartma) koyabilirsiniz.
3. Pesto üzere yeşil sosların içinde kullanabilirsiniz.
4. Somon yahut ton balığı üzere balıklarla tüketebilirsiniz.
5. Bol yeşillikli bir salatanın içinde tazecik tüketebilirsiniz.
Azerbaycan'da tarhun içecek olarak sıklıkla tüketilir: "Tərxun limonad" yani tarhun limonatası.
Fransız mutfağında tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılır:
Rus ve Kafkas mutfağında çorbalarda tarhuna rastlamak mümkündür:
Van'ın yöresel bir lezzeti olan acem köftesinde de çokça tarhun kullanılır.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link , görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Malzemeler:
Köfte İçin Materyaller:
1 kg yağsız dana kıyma
10 adet yumurta
Yarım çay bardağı pirinç
Yarım çay bardağı kırmızı mercimek
Yarım çay bardağı ince bulgur
1 adet soğan
2 yemek kaşığı reyhan
2 yemek kaşığı zeytirun (tarhun)
1 tatlı kaşığı pul biber
1 tatlı kaşığı karabiber
Yumurtalar yıkanır, haşlanır ve soyulur. Pirinç, mercimek ayıklanır, yıkanır ve süzülür.
Büyük bir kaseye kıyma, ince bulgur, reyhan, zeytirun, karabiber, pul biber ve küçük doğranmış soğan koyulur. Süzülmüş pirinç, mercimek ilave edilir.
Tüm materyaller birbiriyle birleşene kadar yoğrulur. Kıymadan yumurta büyüklüğünde modüller alınır, içli köfte gibi açılır ortasına yumurta koyularak kapatılır.
Yumurtalar kaplandıktan sonra kalan materyalden fındık büyüklüğünde modüller alınıp küçük yuvarlak köfteler yapılır.