Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

Son konular

Has Angaralıların Kıymetli Otu Tarhun Zamanı Geldi! Tarhun Otu Nedir, Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?

Has Angaralıların Kıymetli Otu Tarhun Zamanı Geldi! Tarhun Otu Nedir, Tarhun Otunun Faydaları Nelerdir?
0
137

Garfield

FD Üye
Katılım
Ocak 9, 2022
Mesajlar
42,750
Etkileşim
1
Puan
36
Yaş
46
F-D Coin
80
s-02d0ed8a34de3ee2f508dec224a25ec1f255ec42.jpg


İlkbahara giriş yaptık, birbirinden lezzetli bol şifalı otlar güneşle birlikte gün yüzüne çıktı... Bilhassa İç Anadolu insanlarının çok severek tükettiği ve yapraklarından daha çok tarhun otunu sizler için yazdık. Tarhun otu nedir, tarhun otunun yararları nelerdir? Gelin birlikte bu mis kokulu otu öğrenelim!


Tarhun, Arapça ṭarχūn طرخون "bir çeşit kokulu ot, dracunculus" sözcüğünden alıntıdır. Papatyagiller familyasını bir üyesi olan tarhunun yaprakları ekseriyetle baharat olarak kullanılır. Tıpkı vakitte yeşil hali taze olarak tüketilebilir.




Tarhun'un (Artemisia dracunculus) ana vatanı, Sibirya'dır. Türklerin Orta Asya'dan göçleri ile birlikte Tarhun otu da yayılmaya ve dünya tarafından tanınmaya başlamıştır. Evvel İran ve Anadolu'ya getirilen bu ot, Haçlı Seferleri ile Avrupa'ya taşınmıştır.



Türkiye'de Ankara, Bayburt, Erzurum, Gaziantep, Şanlıurfa üzere vilayetlerde ve bu vilayetlerin olduğu yöre yemeklerinde tarhun sıklıkla kullanılır. Birebir vakitte Fransa, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan, Arap ülkeleri ve Gürcistan'ın da mutfak kültürlerinde bulunur.



Tarhunun bir yöresel ismi da zeytirundur. 

Tarhun otu, Osmanlı devrinde de sıklıkla kullanılan bir baharattı. Bilhassa İstanbul'da Ermeni mutfağı salatalarında ve yemeklerinde kullanılırdı.



Tarhun'un sıhhate olan yararları ise saymakla bitmiyor!:



  • Kalp sıhhatine yararlıdır. Tarhun, kalp sıhhatine âlâ gelen Akdeniz diyetinde sıklıkla kullanılır. Bu diyetin sıhhate yararları yalnızca yemekle değil, kullanılan otlar ve baharatlarla da ilgilidir.

  • Enflamasyonu azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlendirir. 

  • Tarhun, insülin hassaslığını ve bedeninizin glikoz kullanma halini güzelleştirmeye yardımcı olur. 

  • Tarhun içeren Artemisia bitki kümesi, uykusuzluk da dahil olmak üzere çeşitli sıhhat meselelerine deva olarak kullanılmıştır. Artemisia bitkilerinin yatıştırıcı bir tesir sağladığı ve uyku nizamını düzenlemeye yardımcı olduğu görüldü. Bu sebeple tarhun uyku kalitenizi arttırabilir. 

  • İştahsızlık yaşayanlara birebirdir: Leptin ve grelin iştahı denetim eden iki hormondur. Araştırmalar, tarhun özütünün bedendeki leptin düzeylerini azaltarak iştahı arttırabileceğini kanıtlamıştır.

  • Tarhun, klasik halk tıbbında ağrıyı tedavi etmek için kullanılmıştır. Tarhun içeren destekler, osteoartrit (eklem kireçlenmesi) üzere durumlarla ağrıyı azaltmak için yararlıdır. 

  • Antibakteriyel özelliği sayesinde tarhun esansiyel yağı besin kaynaklı hastalıklara neden olan iki bakteri olan Staphylococcus aureus ve E. coli'yi maniler.
Tarhun'u nerelerde kullanacağınızı bilmiyorsanız şayet size minik ipuçları:



1. Omletlerinize ekleyebilirsiniz. 

2. Tavukların üzerine (ister ızgara ister kızartma) koyabilirsiniz. 

3. Pesto üzere yeşil sosların içinde kullanabilirsiniz. 

4. Somon yahut ton balığı üzere balıklarla tüketebilirsiniz. 

5. Bol yeşillikli bir salatanın içinde tazecik tüketebilirsiniz.

Azerbaycan'da tarhun içecek olarak sıklıkla tüketilir: "Tərxun limonad" yani tarhun limonatası.



Fransız mutfağında tavuk yemeklerinde sıklıkla kullanılır:



Rus ve Kafkas mutfağında çorbalarda tarhuna rastlamak mümkündür:



Van'ın yöresel bir lezzeti olan acem köftesinde de çokça tarhun kullanılır.



Malzemeler:

Köfte İçin Materyaller:

  • 1 kg yağsız dana kıyma

  • 10 adet yumurta

  • Yarım çay bardağı pirinç

  • Yarım çay bardağı kırmızı mercimek

  • Yarım çay bardağı ince bulgur

  • 1 adet soğan

  • 2 yemek kaşığı reyhan

  • 2 yemek kaşığı zeytirun (tarhun)

  • 1 tatlı kaşığı pul biber

  • 1 tatlı kaşığı karabiber
Nasıl Yapılır?

  • Yumurtalar yıkanır, haşlanır ve soyulur. Pirinç, mercimek ayıklanır, yıkanır ve süzülür.

  • Büyük bir kaseye kıyma, ince bulgur,  reyhan, zeytirun, karabiber, pul biber ve küçük  doğranmış soğan koyulur. Süzülmüş pirinç, mercimek ilave edilir.

  • Tüm materyaller birbiriyle birleşene kadar yoğrulur. Kıymadan yumurta büyüklüğünde modüller alınır, içli köfte gibi  açılır ortasına yumurta koyularak kapatılır.

  • Yumurtalar kaplandıktan sonra kalan materyalden fındık büyüklüğünde modüller alınıp küçük yuvarlak köfteler yapılır.
Diğer içeriklerimize de göz atabilirsiniz:


 

Similar threads

Sindirim hastalıkları için bire bir faydası olan tarhun otu, hoş bir koku keskin bir tada sahiptir. Taze tüketildiği gibi kuru hali et ve balık yemeklerine eklenir. Kadınların adet döngüsünde yaşadıkları sancılar içinde doğal ilaç olan tarhun otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
123
Sindirim hastalıkları için bire bir faydası olan tarhun otu, hoş bir koku keskin bir tada sahiptir. Taze tüketildiği gibi kuru hali et ve balık yemeklerine eklenir. Kadınların adet döngüsünde yaşadıkları sancılar içinde doğal ilaç olan tarhun otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
93
Sindirim hastalıkları için bire bir faydası olan tarhun otu, hoş bir koku keskin bir tada sahiptir. Taze tüketildiği gibi kuru hali et ve balık yemeklerine eklenir. Kadınların adet döngüsünde yaşadıkları sancılar içinde doğal ilaç olan tarhun otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
58
Sindirim hastalıkları için bire bir faydası olan tarhun otu, hoş bir koku keskin bir tada sahiptir. Taze tüketildiği gibi kuru hali et ve balık yemeklerine eklenir. Kadınların adet döngüsünde yaşadıkları sancılar içinde doğal ilaç olan tarhun otu hakkında merak edilenleri sizler için araştırdık...
Cevaplar
0
Görüntüleme
55
Hoş kokusu ve keskin tadıyla yemekleri süsleyen tarhun otu A vitamini bakımından oldukça zengindir. Bunun yanı sıra vitamin ve mineral deposu olan tarhun otu, güçlü bir antioksidan özelliğe de sahiptir. Bu yüzden uzmanlar tarafından sıklıkla tüketilmesi tavsiye edilir. Vücut sağlığı inanılmaz...
Cevaplar
0
Görüntüleme
76
858,496Konular
982,170Mesajlar
30,111Kullanıcılar
skkskSon üye
Üst Alt