Haşhaşlı Cevizli Çörek (Tel Tel) Tarifi İçin Malzemeler
- 2 su bardağı ılık süt
- 1 su bardağı ılık su
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 2 yumurta akı (sarısı üzerine)
- 1 tatlı kaşığı dolu tuz
- Bir yemek kaşığı şeker
- 1 paket instant maya
- Aldığı kadar un
- 250 gram haşhaş ezmesi
- 1 su bardağı başı eksik sıvı yağ
- 1 su bardağı çekilmiş ceviz
- 2 yumurta sarısı
Haşhaşlı Cevizli Çörek (Tel Tel) Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- İlk önce hamuru yapmaya başlayalım ılık su süt maya şeker yumurta akı tuz iyice çırpıp 5 dakika bekletelim kontrollü bir şekilde un ekleyelim kulak memesinden daha cıvık bir hamur elde edelim.
- Hamuru 30 dakika bekletelim diğer taraftan haşhaş ezmesinin derin bir kap içerisine alalım inceltmek için sıvı yağını ekleyelim cevizle birlikte iyice karıştıralım incele ne kadar mayalanan hamuru 7 eşit bezeye ayıralım üzeri kapalı şekilde 10 dakika dinlendirelim.
- Dinlendikten sonra ilk beze ile başlayalım tahtaya yapışmaması için çok az un serpiştirerek merdane yardımı ile görseldeki kadar açalım.
- Üzerine eşit bir şekilde haşhaş sosu gezdirelim kenara alalım tekrar diğer bezeyi aynı şekilde açıp üzerine haşhaş gezdirip diğer açtığınız haşhaşlı yufkanın üzerine bırakalım bütün bezeleri aynı işlemi yapalım.
- Daha sonra 7 tane üzerine bıraktığımız yufkaları elimizle tepsi büyüklüğünde açalım bıçak veya rulet yardımı ile parmak kalınlığında şeritler halinde keselim.
- Kestiğimiz şeritlerden birer tane alıp iki ucunu birleştirip burgu şeklinde buralım yalnız çok burmayalım pişmesi için, sıkmadan tepsinin ortasından başlayarak bütün şeritleri aynı işlemi yaparak tepsiyi dolduralım.
- Üzerlerine yumurta sarısı sürelim tepside mayalanması için üzeri kapalı 10 dakika mayalanmaya bırakalım 30-35 dakika kontrollü bir şekilde kızarana kadar pişirelim.
- Piştikten sonra ilk sıcaklığı çıktıktan sonra servis edebiliriz harika oldu tel tel pamuk gibi.