Haşhaşlı Çörek Tanımı İçin Gereçler
- 2 yemek kaşığı kuru maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 2 su bardağı ılık süt
- 10 su bardağı un
- 2 tatlı kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı ılık su
- 1 kase dövülmüş haşhaş
- 1,5 su bardağı sıvı yağ
- 1 adet yumurta sarısı
- 1 kase dövülmüş ceviz
Haşhaşlı Çörek Tanımı Yapılışı
Not EkleTanımı Yazdır
- Birinci olarak yoğurma kabına ılık su ve sütü, 2 yemek kaşığı mayayı, toz şekeri ekliyoruz ve mayanın etkinleşmesi için 10 dakika kadar bekliyoruz.
- Etkinleşen mayanın üzerine unu ve tuzu ekleyip yumuşak bir hamur elde edene kadar yoğuruyoruz. ( Hamur hafif ele yapışacak) Hamurumuzun üzerini örterek 1 saat kadar mayalanmasını bekliyoruz.
- Dövülmüş haşhaşın içerisine sıvı yağı ve cevizi ekleyip karıştırıyoruz. Hamurun yapışmaması için tezgahı biraz yağlıyoruz ve mayası gelip kabaran hamurumuzun tamamını yağladığımız tabana boşaltıyoruz.
- Daha sonra hamurumuzun üzerine yağlı haşhaşlı karışımdan dökerek elimiz ile hamurumuzu açıyoruz. Açarak büyüttüğümüz hamurumuzu bıçak yardımı ile 4 kesime kesiyoruz.
- Kestiğimiz kesimleri üst üste koyarak tekrar elimizle hamuru açıyoruz. Açtığımız hamurdan şeritler halinde kesimler keserek elimizle iki tarafından kendi etrafında buruyoruz.
- Biçim verdiğimiz hamurumuzu yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine yerleştirerek üzerine haşhaşlı karışımdan elimizle yavaşça sürdükten sonra fırça yardımı ile yumurta sarısını sürüyoruz.
- Fırına vermeden evvel çöreklerimizi istediğimiz boyutta keserek 180°c fırında çöreklerimizi üzeri kızarana kadar pişiriyoruz. Afiyet olsun.