bilgisayarci
FD Üye
Haşhaşlı Çörek Tarifi İçin Malzemeler
- 2 bardak ılık süt (200 ml)
- 2 bardak ılık su
- 1 bardaktan biraz az sıvı yağ
- 1 paket yaş maya
- 1 paket kabartma tuzu
- 3 yemek kaşığı şeker
- 2 tatlı kaşığı tuz (damak tadınıza göre ayarlayın)
- 1 su bardağı haşhaş ezmesi
- Sıvı yağ
- (haşhaşı sıvı yağ ile sürülebilir şekilde katarak aç kıvam ne çok akıcı olmalı, ne çok katı, sürülebilir olmalı.)
- Biraz tuz
- 2 adet yumurta sarısı
Haşhaşlı Çörek Tarifi Nasıl Yapılır?
Not EkleTarifi Yazdır
- Kulak memesi kıvamından biraz daha yumuşak yoğur ( ben unu göz kararı biraz biraz ekleyerek yoğuruyorum) yumuşak kıvama gelince elinize biraz sıvı yağ dökerek hamuru toparlaya bilirsiniz.
- 1 saat veya 45 dk mayalanmaya bırak.
- Dikdörtgen tepsi için, 6 beze alıyoruz.
- Unlu tezgahta servis tabağından biraz daha büyük açıyoruz. Uygun bir tepsinin içine alıp haşhaş karışımından her tarafına sürüyoruz.
- Diğer 5 bezeye de aynı işlemi uygulayıp üst üstte alıyoruz. En son kata haşhaş sürmüyoruz.
- Tezgaha az un serpip haşhaşlı hamurumuzu tezgaha alıyoruz üzerine biraz un serpip elimizle bastırarak, ve oklavadan yardım akarak büyütüyoruz. Ben açma işini ara ara altını da çevirecek yaptım dikkatlice.
- Daha sonra 1 parmaktan biraz kalın şeritler kesip 1 şeritimizi alıp, 2 ucunu birleştirip kalın taraflarını uzatarak inceltip birbiri etrafına doluyoruz.
- Yağlı kağıt serili fırın tepsisine yerleştiriyoruz. Ben 2 saat tepsi mayası yaptım üzerini örtüp sonra yumurta sarısı sürüp 190 derece kızarana kadar pişirdim.
- Yuvarlak tepsi için.
- Bir bezeyi açıp haşhaş ezmesi sürüp rulo yaptım fırın tepsiye dizdim. Aynı şekilde mayalandırıp yumurta sarısı sürdüm ve fırına.