Bilirkişi Diyetisyen Pınar Kaide Enç, hastalıklara karşı mercimek, bulgur ve tarhana önerisinde bulunarak şunları kaydetti; YEŞİL MERCİMEK “Yeşil mercimek vitaminler bakımından zengindir Yeşil mercimek protein, karbonhidrat; lif, fosfor, kalsiyum, demir, sodyum, potasyum, A vitamini, B1 vitamini, B2 Vitamin ve yüksek oranda folik asit içerirDış kısmında çözünebilen ve çözünemeyen posa,iç kısmında nişasta ve protein bulunurYağ içeriği epeyce düşüktür ve çoğunluğu doymamış yağ asitlerinden oluşmaktadırYeşil mercimek kolesterol içermez İçerisinde yüksek oranda yardımcı karbonhidrat bulunur ve yüksek karbonhidrat içermesine rağmen glisemik indeksi oldukça düşüktür Çünkü sindirimi uzun süren yeşil mercimek karbonhidratları kana fazla yavaş yavaş karışırÖğünlerde yenilecek 1 tabak yeşil mercimek yemeği sizi uzun vakit tok tutarbu nedenle kilo vermeye yardımcıdır Keza posa içeriği açısından haftada minimum 3 kez tüketilmelidir Yeşil mercimeğin protein kalitesini arttırmak için tahıllarla birlikte tüketilmelidir Yeşil mercimek C vitaminlerinden varlıklı sebze ve meyvelerle tüketildiğinde yapısındaki demir ve kalsiyumu artar Yeşil mercimek kadın sağlığı açısından oldukça önemlidirSindirim sistemi hastalıklarının,bir takım kanser türlerinin,yürek ve damar hastalıklarının önlenmesinde büyük rol oynamaktadırFolik asit açısından zengin olan yeşil mercimek hamileler için de epeyce faydalıdır BULGUR Dinç beslenmenin vazgeçilmezlerinden biri olan bulgur,protein,mineral,vitamin,posa ve lif açısından epeyce zengindir Ayrıca karbonhidrat değeri de oldukça düşüktürİçeriğinde demir,B 1 vitamini,B2 vitamini,kalsiyum ve Niasin mevcuttur Çinko, magnezyum ve krom gibi mineraller içerirBulgur vücuda enerji de verirBulgur ıspanaktan daha fazla demir oranına sahiptir Porsiyon yününden karşılaştırıldığında, ıspanakta 3,2 miligram, bulgurda ise 3,5 miligram demir olduğu görülür Vitamin ve protein yönünden de pirinçten daha zengindir Bulgur’un faydaları da saymakla bitmez Bağışıklık sistemini güçlendirir,kansere aleyhinde koruyucu özelliği vardır,B vitamini deposudur,içerdiği B1 vitamini, asap ve sindirim sisteminin güçlenmesine destek eder,içerdiği folik asit, anne karnındaki bebeğin zeka gelişimi üzerinde etkilidir,kan şekerini yükseltmez,şeker hastalarına iyi kazanç,hazmı kolaylaştırır,kilo aldırmaz bu nedenle diyet yapanlar için idealdirGünlük lif ihtiyacı 1 tabak bulgurla karşılanabilir TARHANA En nefis çorbalardan biri olan tarhana epeyce besleyici ve doyurucu bir besindir Vitamin ve mineral açısından zengindirTarhana her yaş grubu kadar rahatlıkla tüketilebilecek bir besindir A, B grubu vitaminleri ile kalsiyum, demir ve çinko minerallerini içerir Karbonhidrat açısından zengin olan tarhana çorbası protein ve likopen içeren besinler arasında da sayılır Tarhananın faydaları aralarında en önemlisi bağışıklık sistemini güçlendirmesidir bu nedenle kış aylarında sık sık görülen grip ve soğuk algınlığı gibi rahatsızlık süreçlerinin ivedi atlatılmasını sağlarTarhana çorbası kişinin ihtiyacı olan enerjiyi kazanmasına tezgâhtar olduğu için yorgunluğa birebirdirSindirimi basit olan bu beslenme sindirimin düzenlenmesinde de katkıda bulunur Yürek üzerinde de olumlu etkileri bulunan tarhana kötü kolesterol ve yüksek tansiyonun düşürülmesine asistan olur Kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltması da tarhananın faydaları arasındadırTarhana çocuklar içinde çok besleyicidirBebeklerin beslenmesinde ek yiyecek olarak en fazla tercih edilen besinlerden biridirBirçok sebze ve baharatı taşıyan tarhana, bebekler için çok kayda değer olan yoğurdu da içerir Karbonhidrat açısından varlıklı olmasından nedeniyle doyurucudur Hem tarhana iştah açıcıdır Gelişme çağındaki çocuklar için de fazla faydalıdır, kemik gelişimine de katkı maddesi sağlar ve kemikleri güçlendirir İçerdiği likopen doğruca de birçok hastalığa aleyhinde vücudu korurÇorba yapılırken isteğe ast olarak içerisine nohut veya mercimek de eklenebilir id Gad300250