Hatay Yemekleri
Hatayın yemek kulturu
ağıt kebabı, oruk, dovme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, kunefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, kuflu cokelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaici, yumurta occesi Hatay adıyla ozdeşleşmiş yemeklerden bazıları Bu guzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tum Turkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek icin dahi Hatay’a gitmek şart
Ancak belirtmekte yarar var, kunefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tum ulkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka Harbiye beldesi, su kıyısındaki doğayla ic ice, geniş kapasiteli restoranlarıyla, bu lezzetleri denemek icin en uygun yerlerden biri Kucuk bir uyarı: Rejim donemlerinde Hatay’da bulunmamak, yararlı olacaktır Hatay’ın renkliliği, adeta sokaklara taşıyor Cok dinli ve cok mezhepli bir nufus yapısı var Hatay’ın Ayrıca, yılın her doneminde cok farklı ulkelerden ziyaretcilerin akınına uğruyor Asi Nehri’nin ve diğer akarsuların beslediği bereketli topraklar, Antakya ve cevresini yeşilden yeşile boyuyor
Şık Mualla
Kullanılacak Malzemeler
1 cay kaşığı nane
1 cay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
2 corba kaşığı tereyağı
1 demet maydaonoz
5 adet domates
56 adet patlıcan
12 soğan
1 corba kaşığı biber salcası
1 cay kaşığı pul biber
12 adet domates
Hazırlanma Şekli
Patlıcanları alacalı soyun Ortadan kesin eninine uzun olarak doğrayın On dakika tuzlu suda tutun Mercimeği beş, on dakika kaynatın suyunu suzun Rendelenen soğanı tencerede kavurun İcine haşlanan mercimeği, kimyon, nane, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ve iki domates rendesiyle biber salcasını ekleyin, beş dakika kavurun Tencareye suzduğunuz patlıcanları bir sıra dizin Uzerine mercimeği onun uzerine tekrar patlıcanı koyun Mercimek bitene kadar bu şekilde yerleştirin Kalan domatesi rendeleyin icine iki cay bardağı su ekleyin Yemeğin ustune dokun Kısık ateşte pişirin
Şiş Borek Corbası
Kullanılacak Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 cay kaşığı kimyon
1 cay kaşığı karabiber
1 cay kaşığı nane
1 cay kaşığı kekik
3 su bardağı un
112 zeytinyağı
1 kg yoğurt
1 demet maydaonoz
1 su bardağı pirinc
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 corba kaşığı tereyağ
Hazırlanma Şekli
Tencereye 1 corba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin Kıymayı da ekleyip suyunu cekene kadar pişirin Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin Ateşten indirin soğusun 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (acılacak kadar yumuşak) hamur yapın, uzerine nemli bez ortup 510 dakika dinlendirin Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın Dinlenen hamuru 30 cm capında 12 cm kalınlığında yufka acın Ufak kalıpla (tuz kapağını veya cay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin İcine hazırladığınız icten cay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yuzune koyun diğer yarısını ustune kapatın Biraz uzatarak iki ucunu ust uste getirin Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı cırpın Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 57 dakika pişirin Sonra etsuyunu ilave edin Karıştırmaya devam edin, kaynayınca icine pirinci ve nohutu atın Ara sıra karıştırarak pirincler pişince icine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin Hamur suyun ustune cıkıp rengi değişince pişmiş demektir Servis tabağına alınca uzerine bir corba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin uzerine dokun
İc Baklalı Bulgur Pilavı
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bakla
3 corba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 corba kaşığı biber salcası
Hazırlanma Şekli
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun Biber salcasını ilave edip 12 dakika cevirin Su ve baklaları ekleyin Baklalar pişince icine bulguru ilave edin Baklanın suyu bulgurun bir parmak ustune cıksın(Suyu az ise sıcak su ekleyin)Suyunu cekene kadar pişirip ateşten indirin Uzerine kağıt kapatıp kapağını ortun 15 dakika demlendirin Sıcak servis yapın
Sakız Murcu
Kullanılacak Malzemeler
2 orta boy soğan
Citlenbik ağacının taze surgunleri
3 yumurta
Hazırlanma Şekli
Surgunler doğranır ve haşlanır Kavrulmuş soğanla birlikte suyu sıkılan sakız murcu birlikte pişirilir Uzerine yumurta kırıp tuz ve karabiberle tatlandırılır
Ağızlı Kadayıf
Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı şeker
300gr tereyağ
Ağız lor
500 gr kadayıf
2 corba kaşığı limon suyu
Hazırlanma Şekli
Yoremin ağızlı kadayıfı: Ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sutunun kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lordur Kadayıf tereyağı ile ovulur Tepsiye yayılır sıkıca bastırılır Ağız uzerine yayılır Onun uzerine tekrar kadayıf yayılır Cok sıkı bastırılır Uzerine parca parca tereyağı atılır Komur ateşinde dondure dondure pişirilir Ters cevrilir Obur yuzude pişirilir Ilık olarak şerbeti dokulur
ŞERBETİ: Uc su bardağı şekerle iki su bardağı su kaynatınp ineceğine yakın limon suyu koyun 58 dakika daha kaynatıp ılıtın
Hatayın yemek kulturu
ağıt kebabı, oruk, dovme (aşşur), semirsek, tepsi kebabı, humus, zahter salatası, kunefe, peynirli irmik helvası, kabak tatlısı, cevizli biber, kuflu cokelek salatası, turplu tarator, humus, patlıcanlı yoğurtlama, sarmaici, yumurta occesi Hatay adıyla ozdeşleşmiş yemeklerden bazıları Bu guzel yemeklerin bir kısmı Hatay’dan tum Turkiye’ye yayılırken, bazılarını denemek icin dahi Hatay’a gitmek şart
Ancak belirtmekte yarar var, kunefe, kağıt kebabı, humus, kabak tatlısı gibi tum ulkeye mal olmuş tatlı ve yemeklerin lezzeti de Hatay’da bambaşka Harbiye beldesi, su kıyısındaki doğayla ic ice, geniş kapasiteli restoranlarıyla, bu lezzetleri denemek icin en uygun yerlerden biri Kucuk bir uyarı: Rejim donemlerinde Hatay’da bulunmamak, yararlı olacaktır Hatay’ın renkliliği, adeta sokaklara taşıyor Cok dinli ve cok mezhepli bir nufus yapısı var Hatay’ın Ayrıca, yılın her doneminde cok farklı ulkelerden ziyaretcilerin akınına uğruyor Asi Nehri’nin ve diğer akarsuların beslediği bereketli topraklar, Antakya ve cevresini yeşilden yeşile boyuyor
Şık Mualla
Kullanılacak Malzemeler
1 cay kaşığı nane
1 cay kaşığı kekik
1 tatlı kaşığı karabiber
2 corba kaşığı tereyağı
1 demet maydaonoz
5 adet domates
56 adet patlıcan
12 soğan
1 corba kaşığı biber salcası
1 cay kaşığı pul biber
12 adet domates
Hazırlanma Şekli
Patlıcanları alacalı soyun Ortadan kesin eninine uzun olarak doğrayın On dakika tuzlu suda tutun Mercimeği beş, on dakika kaynatın suyunu suzun Rendelenen soğanı tencerede kavurun İcine haşlanan mercimeği, kimyon, nane, ince kıyılmış maydanoz, pul biber ve iki domates rendesiyle biber salcasını ekleyin, beş dakika kavurun Tencareye suzduğunuz patlıcanları bir sıra dizin Uzerine mercimeği onun uzerine tekrar patlıcanı koyun Mercimek bitene kadar bu şekilde yerleştirin Kalan domatesi rendeleyin icine iki cay bardağı su ekleyin Yemeğin ustune dokun Kısık ateşte pişirin
Şiş Borek Corbası
Kullanılacak Malzemeler
2 adet orta boy soğan
1 cay kaşığı kimyon
1 cay kaşığı karabiber
1 cay kaşığı nane
1 cay kaşığı kekik
3 su bardağı un
112 zeytinyağı
1 kg yoğurt
1 demet maydaonoz
1 su bardağı pirinc
1 su bardağı nohut
250 gr kıyma
1 adet yumurta
2 corba kaşığı tereyağ
Hazırlanma Şekli
Tencereye 1 corba kaşığı tereyağı eritip rendelenmiş soğanları katıp sote edin Kıymayı da ekleyip suyunu cekene kadar pişirin Kıyılmış maydanoz, kekik, nane, karabiber, kimyon ve tuz ilave edin Ateşten indirin soğusun 2 su bardağı unu, su ve zeytinyağ ile sert (acılacak kadar yumuşak) hamur yapın, uzerine nemli bez ortup 510 dakika dinlendirin Akşamdan ıslatılmış nohutları pişirip kabuklarını ayıklayın Dinlenen hamuru 30 cm capında 12 cm kalınlığında yufka acın Ufak kalıpla (tuz kapağını veya cay bardağını kalıp olarak kullanabilirsiniz) kesin İcine hazırladığınız icten cay kaşığı ile kesilen yuvarlak hamurun yarı yuzune koyun diğer yarısını ustune kapatın Biraz uzatarak iki ucunu ust uste getirin Bir kilo yoğurt, un ve yumurtayı cırpın Tencereye koyup devamlı karıştırarak orta ateşte 57 dakika pişirin Sonra etsuyunu ilave edin Karıştırmaya devam edin, kaynayınca icine pirinci ve nohutu atın Ara sıra karıştırarak pirincler pişince icine yaptığınız hamuru atın, pişene kadar ara sıra karıştırmaya devam edin Hamur suyun ustune cıkıp rengi değişince pişmiş demektir Servis tabağına alınca uzerine bir corba kaşığı tereyağında kızarttığınız kırmızı biberi koyun Bu karışımı servis tabağındaki yemeğin uzerine dokun
İc Baklalı Bulgur Pilavı
Kullanılacak Malzemeler
2 su bardağı bakla
3 corba kaşığı tereyağ
2 adet orta boy soğan
2 su bardağı bulgur
1 corba kaşığı biber salcası
Hazırlanma Şekli
Soğanları yemeklik doğrayıp tereyağında kavurun Biber salcasını ilave edip 12 dakika cevirin Su ve baklaları ekleyin Baklalar pişince icine bulguru ilave edin Baklanın suyu bulgurun bir parmak ustune cıksın(Suyu az ise sıcak su ekleyin)Suyunu cekene kadar pişirip ateşten indirin Uzerine kağıt kapatıp kapağını ortun 15 dakika demlendirin Sıcak servis yapın
Sakız Murcu
Kullanılacak Malzemeler
2 orta boy soğan
Citlenbik ağacının taze surgunleri
3 yumurta
Hazırlanma Şekli
Surgunler doğranır ve haşlanır Kavrulmuş soğanla birlikte suyu sıkılan sakız murcu birlikte pişirilir Uzerine yumurta kırıp tuz ve karabiberle tatlandırılır
Ağızlı Kadayıf
Kullanılacak Malzemeler
3 su bardağı şeker
300gr tereyağ
Ağız lor
500 gr kadayıf
2 corba kaşığı limon suyu
Hazırlanma Şekli
Yoremin ağızlı kadayıfı: Ağız, hayvanın yavrulamasından hemen sonra sağılan ve kesilen temiz sutunun kaynatılıp koyulaşmasıyla elde edilen lordur Kadayıf tereyağı ile ovulur Tepsiye yayılır sıkıca bastırılır Ağız uzerine yayılır Onun uzerine tekrar kadayıf yayılır Cok sıkı bastırılır Uzerine parca parca tereyağı atılır Komur ateşinde dondure dondure pişirilir Ters cevrilir Obur yuzude pişirilir Ilık olarak şerbeti dokulur
ŞERBETİ: Uc su bardağı şekerle iki su bardağı su kaynatınp ineceğine yakın limon suyu koyun 58 dakika daha kaynatıp ılıtın