A vitamini bakımından en varlıklı besin olan havuç, turuncu dışında mor, siyah, al, beyaz ve sarı üzere renkleri de vardır. Turp ailesine bağlı olan havuç, göz sıhhatinde gece görünüşü artıran mucize bir besindir. Pekala havucun yararları nelerdir? Hangi marazlara düzgün gelir? Sistemli havuç suyu içerseniz ne olur? Haberin detayında havuca dair her şeyi bulabilirsiniz.
Tarihi kitaplarda anlatılanlara nazaran havuç, Orta Asya kökenlidir. Birinci tarımda ekilmeye başlandığında kökleri konumuna çıkan yeşil yaprakları tüketilirdi. Yeşil yaprakları yakın akrabası olan maydanoz, kişniş, rezene, anason ve kimyon üzere kurutulur ve alternatif tıpta kullanılırmış. Havuç tohumlarının birincisi ise Güney Almanya topraklarında M.Ö yıllara aittir. Daha sonra kökünün pişirilip tüketildiği fark edilir. İlerleyen devirlerde ise alternatif tıpta ilaç olarak kullanılmıştır. Lapası zeytin yağı ile karıştırılıp krem elde edilir. Bu krem yaraları çabuk güzelleştirir. Bunun dışında havuç kaynatılıp suyu tüketilir. Bu su sindirime güzel gelir. Tüm bunların yanı sıra havuç A vitamini bakımından tabiatta bulunan en güçlü besindir. A vitamini gözdeki sarı noktanın daha güzel görmesini sağlar. Tabiatta en sık kullanılan turuncu havucun yanı sıra daha birçok rengi bulunur. Yunan tıp kitaplarında yararları ve tasarruf ortamları saymakla bitmeyen havuç çiğde tüketilebilir.
ZENCEFİLLİ HAVUÇ SUYUNUN YARARLARI
HAVUCUN YARARLARI NELERDİR? HANGİ ILLETLERE GÜZEL GELİR?
- Kök sebzelerinde en çokça vitamin ve minerale sahip olan havuç, lif kaynağı bakımından da zengindir. Bu özelliği sayesinde uygun bir antioksidan olan havuç vücuttaki hücrelerin performansını artırır.
- Beta karoten unsuru hücrelerin mutasyona uğramasının önüne makbul. Bu husus bakımından güçlü olan havuç, sistemli tüketildiğinde kolon ve göğüs kanserini önler. Yapılan araştırmalarda göğüs kanseri yaşanma ihtimali olan hatunların nizamlı havuç tüketerek hücrelerin berbat tümöre dönüşmesinin önüne geçtiği görülmüştür.
- Bir ay boyunca sistemli tüketilen çiğ havuç kandaki istenilmeyen kolesterolü istikrarlar. Bununla bir arada kan basıncını da olumlu etkilediği için yüksek tansiyonu kalp ve damar marazlarının önüne makbul. İsveç bilim adamlarının yaptığı araştırmada kalp bunalımı geçirme ihtimali olan hastalara nizamlı havuç tüketimi sağlanmıştır. Bunun sonucunda hastaların yüzde 70'inin kalp bunalımı riskinin azaldığı görülmüştür.
- Göz içinde azalan likit ve vitamin görme kaybına neden olur. Mahsusen görmeyi destekleyen sarı noktanın fonksiyonu düşer. Fakat A vitamini bakımından güçlü olan havuç, göz içi vitaminleri artırarak görme kabiliyetini artırır. İleri yaşlarda görülme ihtimali olan gece körlüğünün de önüne makbul.
- Kandaki şeker artıkça ya da azaldıkça diyabet marazı ortaya çıkar. Bu durum beraberinde önemli illetleri da getirir. Antiseptik özelliği olan havuç kandaki şeker seviyesini düzenler.
- Havuç sindirim meselelerinin de önüne makbul. Bağırsakların performansını artırır. Mide asidini düzenler. İçerdiği lif sayesinde midedeki gastirik asitlerin çoğalmasının önüne makbul. Yemek sonrası mide şişkinliği ya da gaz sıkışması üzere hayat kalitesini düşüren rahatsızlıkların yaşanmasını pürüzler.
- Topraktaki tüm mineralleri barındıran havuç çiğ tüketildiğinde diş kökünü güçlendirir. Tükürük bezlerindeki besin atıklarını temizler. Alkalik unsur bakımından varlıklı olduğundan ağız içindeki bakteri sayısını azaltır. Ağız kokusu ve enfeksiyonu üzere durumların önüne makbul.
- Güçlü C vitamini sayesinde antibakteriyel tesir gösterir. Kandaki beyaz hücrelerin sayısını artırır. Bağışıklığı güçlendirir. Mevsimsel geçiş illetlerinin yaşanma mümkünlüğünü azaltır.
SISTEMLI HAVUÇ SUYU İÇERSENİZ NE OLUR?
İleri yaş görme kaybı engellenmiş olur. Kansere yakalanma riski azalır. Mide asidi düzenlendiğinden gastirit ve ülser üzere marazların önüne geçilir. Kan basıncını istikrarlar. Hafıza gücünü artırarak tam konsantre sağlar. Kronik baş ağrılarının yaşanmasını önler. Gebe bayanların amnisyon sıvısının artmasında yardımcı olur.
İBRAHİM SARAÇOĞLU'NUN HAVUÇ SUYU ÖNERİSİ
Nizamlı olarak 2 ay kesintisiz her akşam yemeğinden 1 saat sonra taze sıkılmış havuç suyu tüketilebilir. 2 ay sonra haftada 3 güne düşürülmeli. Her tüketimde havuçlar meyve sıkacağında taze yapılmalı.