Hayran Olacağınız Hoşlukta İçli Kete Tanımım İçin Materyaller
- 3 su bardağı ılıtılmış süt
- 1 su bardağı ılıtılmış sıvı yağ
- 3 adet ılık yumurta akı (Sarıları üzerine sürülecek)
- 1 tepeleme yemek kaşığı şeker
- 1,5 yemek kaşığı tuz
- 4 paket instant maya (7 gramlık olan küçük paketlerden) çok gelmiyor merak etmeyin.
- 9-10 su bardağı ortası un kullandım
Katlara sürmek için
- 300 gram tereyağ
- 2 tepeleme yemek kaşığı tahin
- 60 gram tereyağı
- 1 çay bardağı sıvı yağ
- 3 su bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
Hayran Olacağınız Hoşlukta İçli Kete Tanımım Yapılışı
- Yumuşacık, çok azda ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurup 1 saat mayalandırıyoruz.
- Bizde bu müddette kete içi için; tereyağı tavada eritip sıvıyağ ekliyor, üzerine unu katıp biraz kavuruyor sonra tuzunu ekleyip eze karıştıra unun kokusu çıkıp rengi biraz yoğunlaşana dek kavurup soğumaya bırakıyoruz.
- Mayalanan hamurdan 7 adet beze yapıyor, altını unlayıp, açabildiğimiz kadar büyükçe açıp (40-50 cm ortası yeterli) hamurumuz merdane ile bile kolaylıkla herkesin açabileceği kolaylıkta.
- Üzerine erimiş tereyağlı tahinden çokça sürüyoruz.
- Tüm bezeleri büyükçe açıp açıp üstlerine tahinli yağdan sürüp üst üste 7 kat biriktiriyoruz.
- Daha sonra hamurun bir ucunu ortaya hakikat tutarak katlayıp öbür ucunu da onun üzerine katlayıp rulo yapıyoruz.
- Hamuru streç sinemayla sarıp kapatıp 1 saat buzdolabında bekletiyoruz.
- Sonra 14 eşit modüle dilimleyerek kesiyoruz (28 adet ketemiz olacak).
- Her bir parçayı içi görünen katlı kısmından elimizle tezgahta basarak yassılaştırıp oklavayla açıldığı kadar uzunluğuna enine biraz büyütüyoruz.
- Uzamış hamuru tam ortadan bıçakla ikiye kesip ortalarına kavrulmuş undan koyuyor ve zarf formunda katlayıp elimizle üzerine basarak hal verip tepsiye aralıkla diziyoruz.
- Yumurta sarısı sürüp 15 dk tepsi mayası verdiriyoruz. 230° ısıtılmış fansız fırında orta rafta 10 dk pişirip sonra bir alt rafta 5-6 dk daha güzelce kızarana dek bekletip çıkarıyoruz. Afiyet bal şeker olsun soğuyunca buzluğa kaldırabilirsiniz.