iltasyazilim
FD Üye
Doğanın sunduğu şifalı ot gibi yaşama arasında yer alan ısırgan otunun, kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini kuvvetlendirme, diyabete aleyhinde koruma ve kanı temizleme gibi böylece çok özelliği bulunuyorLatince ’deki adı “urtica(yakan) olan, koyu yeşil ve dikenli yaprakları bulunan ısırgan otu, neredeyse bütün toprak türlerinde yetişiyorTürkiye genelinde yol kenarlarında, tarlalarda ve bahçelerde kendiliğinden yetişen ısırgan otu, ekim ve mayıs ayları aralarında toplanırken, soğuk iklimlerde yaz aylarında da toplanabiliyor
Şifa dağıtıcısı
Son yıllarda, kansere iyi geldiği söylendiği için adından sık sık söz edilen ısırgan otu, A ve C vitaminleri bakımından epeyce zengin Vücutta hür radikallerin oluşumunu engelleyen ısırgan otunun, kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diyabete aleyhinde koruma ve kanı temizleme gibi öyle çok özelliği bulunuyor
Dağıtılmış kaynaklarda, tavukların yemine katılan ısırgan yapraklarının hayvanların kanını temizlediği ve verimliliğini artırdığından da bahsediliyor
Mutfakların vazgeçilmezi
Bitkinin yaprak ve saplarından çorba, salata, yemek, börek ve köfte yapılabiliyor Çoğunlukla yemeklerde bitkinin genç dalları ile üstteki kısımları kullanılırken, yemeklerin yanı sıra kavurmalara da eklenebiliyorIsırgan otlu bulgur pilavı veya pirinç pilavı değişik yörelerde sevilerek yenen yemekler aralarında yer alıyor
Isırgan otu, Karadeniz Bölgesi ’nde en çok darı unuyla yapılan lapası tüketilirken, Ege ’de böreklerin baş kahramanlarından birisi konumunda Hem, bazı bölgelerde ısırgan otunun taze ve kuru yapraklarından nehir da yapılıyor
Bitkinin yaprak ve dallarında yakıcı tüyler bulunduğundan doğal ortamlarından toplarken ve ayıklarken elen kullanılması öneriliyor
Yeşil renkli boya
Yenilebilir bir bitki olmasının dışarıya ısırgan otundan yeşil renkli bir boya maddesi de elde ediliyor İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ’de gerçekleştirilen bir kampanya ile tonlarca ısırgan otu toplanıp, stadyumda kurutulmuş, ilk olarak bu çalışmanın nedeni kuytu tutulsa da daha sonra kurutulan bitkiden kamuflaj için boya yapıldığı anlaşılmış
Alıntıdır
Şifa dağıtıcısı
Son yıllarda, kansere iyi geldiği söylendiği için adından sık sık söz edilen ısırgan otu, A ve C vitaminleri bakımından epeyce zengin Vücutta hür radikallerin oluşumunu engelleyen ısırgan otunun, kan dolaşımını artırma, bağışıklık sistemini güçlendirme, diyabete aleyhinde koruma ve kanı temizleme gibi öyle çok özelliği bulunuyor
Dağıtılmış kaynaklarda, tavukların yemine katılan ısırgan yapraklarının hayvanların kanını temizlediği ve verimliliğini artırdığından da bahsediliyor
Mutfakların vazgeçilmezi
Bitkinin yaprak ve saplarından çorba, salata, yemek, börek ve köfte yapılabiliyor Çoğunlukla yemeklerde bitkinin genç dalları ile üstteki kısımları kullanılırken, yemeklerin yanı sıra kavurmalara da eklenebiliyorIsırgan otlu bulgur pilavı veya pirinç pilavı değişik yörelerde sevilerek yenen yemekler aralarında yer alıyor
Isırgan otu, Karadeniz Bölgesi ’nde en çok darı unuyla yapılan lapası tüketilirken, Ege ’de böreklerin baş kahramanlarından birisi konumunda Hem, bazı bölgelerde ısırgan otunun taze ve kuru yapraklarından nehir da yapılıyor
Bitkinin yaprak ve dallarında yakıcı tüyler bulunduğundan doğal ortamlarından toplarken ve ayıklarken elen kullanılması öneriliyor
Yeşil renkli boya
Yenilebilir bir bitki olmasının dışarıya ısırgan otundan yeşil renkli bir boya maddesi de elde ediliyor İkinci Dünya Savaşı sırasında ABD ’de gerçekleştirilen bir kampanya ile tonlarca ısırgan otu toplanıp, stadyumda kurutulmuş, ilk olarak bu çalışmanın nedeni kuytu tutulsa da daha sonra kurutulan bitkiden kamuflaj için boya yapıldığı anlaşılmış
Alıntıdır