nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
hıçkırık nasıl oluşur?
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza tezgâhtar olur
Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir Diyafram çabucak büzüşerek, fazla ani ve hızlı nefes almamızı sağlar bu arada boğazımızın üstteki tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir lahza bloke edilir Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına niçin olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır bu nedenle en fazla yemekten sonradan hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz Hıçkırığı durdurmak için çok çeşitli öneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes edinmek, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç defa yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve ödünü koparmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla asap sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi yetişmek en akılcı önlemlerdir
Doğrusu ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve çoğunlukla bir dakikadan pozitif sürmezler Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüntü hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir Fakat aylarca süren istisnai durumlarda, belirli tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir
Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor Hıçkırık boyunca bir şey yememekte ve içmemekte avantaj vardır, çünkü bu sırada yeniden artı hava alınabilir
Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, fazla miktarda yemeyin, yemek yemek yerken karbonatlı alkol içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır *
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri kadar hava alarak şişerler Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir kas olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza tezgâhtar olur
Süratli yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek yemek ile birlikte bir miktar da hava alınır Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir Diyafram çabucak büzüşerek, fazla ani ve hızlı nefes almamızı sağlar bu arada boğazımızın üstteki tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir lahza bloke edilir Bu da 'hıck' şeklinde bir sesin çıkmasına niçin olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine çok yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır bu nedenle en fazla yemekten sonradan hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz Hıçkırığı durdurmak için çok çeşitli öneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaş yavaş su içmek, kollan yukarıda tutmak, nefesi tutmak, ileride bir noktaya bakarak derin nefes edinmek, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç defa yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve ödünü koparmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla asap sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini sağlamak ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi yetişmek en akılcı önlemlerdir
Doğrusu ise bu önlemlerin hiçbirine gerek yoktur Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve çoğunlukla bir dakikadan pozitif sürmezler Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüntü hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir Fakat aylarca süren istisnai durumlarda, belirli tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üzerinde operasyon yapılması bile gündeme gelebilir
Çok miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor Hıçkırık boyunca bir şey yememekte ve içmemekte avantaj vardır, çünkü bu sırada yeniden artı hava alınabilir
Hıçkırığı önlemek için en iyisi yemeği yavaş yiyin, fazla miktarda yemeyin, yemek yemek yerken karbonatlı alkol içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin Yemeğe saygınız ne kadar artarsa, hıçkırık o kadar azalır *