iltasyazilim
FD Üye
Hıçkırık nedir,Hıçkırık nasıl geçer,Hıçkırık nedenleri,
hıçkırık tedavisi
hıçkırık kesme
Neden hıçkırırız?
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri değin hava alarak şişerler Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir adale olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza asistan olur
Çabuk yemek yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek yemek ile birlikte bir tedarik da hava alınır Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir Diyafram hızla büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar bu vesileyle boğazımızın üstteki tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir lahza bloke edilir Bu da ‘hıck ’ şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine fazla yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır böylece en fazla yemekten daha sonra hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaşça su içmek, kollan yukarıda yakalamak, nefesi yetişmek, ileride bir noktaya bakarak derin nefes edinmek, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve ödünü koparmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini temin etmek ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi yetişmek en akılcı önlemlerdir
Fiilen ise bu önlemlerin hiçbirine lüzum yoktur Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genel olarak bir dakikadan pozitif sürmezler Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir Fakat aylarca süren istisnai durumlarda, belirlenmiş tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üstünde işlem yapılması bile gündeme gelebilir
Fazla miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor Hıçkırık boyunca bir şey yememekte ve içmemekte menfaat vardır, çünkü bu sırada her yerde artı hava alınabilir
Hıçkırığı durdurmak için en iyisi yemeği yavaş yiyin, fazla miktarda yemeyin, yemek yemek yerken karbonatlı alkol içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin Yemeğe saygınız ne değin artarsa, hıçkırık öyle azalır
Hıçkırığı önlemek
Hıçkırığı önlemek için uygulanan yöntemlerin sayısı o kadar çoktur Bebekleri hıçkırık tuttuğunda bir akarsu kaşığı ıhlamur ya da yalnız ılık su atamak denenebilir Yaygın olarak başvurulan yöntemler arasında benzi atmış tutmak, bir kesme şeker emmek, korkutulmak, yudum yudum soğuk su içmek ve bardağın ters kadar su içmek sayılabilir Sözü edilen yöntemlerin hepsi hıçkırığı kesebilir Bunun nedeni, asap sistemini şaşırtıp ilgisini diğer yöne çekerek hıçkırığın durmasını sağlamalarıdır Sık denenen bir diğer çare de bir kesekâğıdı içine bitik alıp vermektir Bu yöntemin iyi netice vermesinin nedeni, solunan havada biriken karbondioksitin, beyinde hıçkırığa yol açan sinirlerin çalışmasını sekteye uğratmasıdır Diyafram siniri uzun olduğu ve çoğu iç organa yayıldığı için, ciddi hastalıklar sebebiyle de çalışması kesintiye uğratılabilir Nitekim hıçkırık, peritonitin (karın boşluğunu çevreleyen zarın iltihaplanması), böbrek rahatsızlıklarının, kalp hastalığının veya yaptığı basınçla diyafram sinirini sıkıştıran boyun tümörünün belirtilerinden biri olabilir
Hıçkırık Nasıl geçer?
Insanlar arasında bilinen yöntemler hatalı çıktı İşte hıçkırığı geçirmenin yolu:
Hıçkırığın eksik anlaşılmış bir fenomen olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr Şükrü Daloğlu, “Hıçkırığın yararlı fizyolojik bir durumu şimdiye dek bulunamadı Herhangi bir hastalığa da tipik olarak eşlik etmez Lakin bazı hastalıklarda daha sık görülmektedir Bilhassa mide asidinin pozitif olup yemek borusuna kaçması, beyin içi basıncın artması, üresinin yükselmesi gibi durumlarda ve steroid türü hap kullanan kişilerde daha sık görülmektedir Genel Olarak solunum kasının ve göğüs kaslarının ani kasılması ve boğazdaki bir kapakçığın çabucak kapanması veya sıkışması sonucu oluşabilir Karın organlarından da oluştuğu görülür Böyle düşünülmesi daha akılcıdır Lakin bu gibi hastalıklar olmadan ve hiçbir sebebi olmadan da görülebilir dedi
Hıçkırığın sonlandırılması için karbondioksitin arttırılması gerektiğini kaydeden Bilirkişi Dr Daloğlu, “Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz Kendi halimizde yapılabilecek tek usul budur Çok artı ve inatçı bir hıçkırığa yakalanılması durumundaysa hekime başvurulmalıdır Biz, devamlı ve geçmeyen hıçkırıklarda birkaç bambaşka ilaç vererek, bunu geçiriyoruz Yapılan bazı tanıdık yöntemleri önermiyoruz Mesela, nefes tutmak, soğuk su içmek, ıkınmak, korkmak, dış kulak yolunu engellemek ve limon içmek hatalı yöntemlerdir ve daha ayrı hastalıklara neden olabilir diye konuştu
Sürekli Hıçkırık Tutarsa Dikkat!
İnatçı hıçkırık kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanseri belirtisi olabilir
İrlandalı bir bilim adamı, ısrarla geçmeyen hıçkırığın, kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemekborusu kanserinin belirtisi olabileceğini söyledi
Dublin ’deki James Connolly Hastanesi Uzmanı Prof Dr Tom Walsh, bir toplantıda yaptığı konuşmada, bazı yemekborusu kanseri hastalarının inatçı hıçkırıktan yakındıklarını bildirdi
99 kanser hastası üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların yüzde 27 ’sinin, inatçı hıçkırıktan yakındıkları, yüzde 6 ’sının ise hıçkırık nedeniyle doktora gittikleri kaydedildi
Hıçkırmanın bugüne değin kanser belirtisi olarak kabul edilmediğini belirten Dr Walsh, hastalıkla hıçkırma arasındaki ilişkinin nedeninin tam olarak bilinmediğini oysa kanser hastalarındaki inatçı hıçkırığa diyaframdaki bir sinirin neden olduğunun düşünüldüğünü söyledi
Dünyada 6 en yaygın kanser türü olan yemekborusu kanseri, her yıl takriben 400 bin kişide saptanıyor Sigara içmek ve alkol kullanımı, en önemli risk faktörleri aralarında sayılıyor *
hıçkırık tedavisi
hıçkırık kesme
Neden hıçkırırız?
Akciğerlerimiz kaburgalarımızın içinde birer torba gibi dururlar Nefes aldığımızda bu torbalar içerlerine alabildikleri değin hava alarak şişerler Göğsümüzü karnımızdan ayıran ve akciğerlerimizin altına bitişik büyük bir adale olan diyafram, büzüşerek ciğerlerimizin genişlemesini sağlar, nefes almamıza asistan olur
Çabuk yemek yemek yenildiğinde, yutkunma neticesinde yemek yemek ile birlikte bir tedarik da hava alınır Hıçkırık, yiyeceğin yüzeyine yapışarak sindirim sistemine giren bu havayı atmak için sistemin gösterdiği bir tepkidir Diyafram hızla büzüşerek, çok ani ve hızlı nefes almamızı sağlar bu vesileyle boğazımızın üstteki tarafında, ses tellerimizin bulunduğu kısımda bir kapanma olur ve buradan geçen hava bir lahza bloke edilir Bu da ‘hıck ’ şeklinde bir sesin çıkmasına neden olur
Midedeki bir olayla diyaframın ilişkisi, bu iki organdaki sinirlerin birbirine fazla yakın hatta iç içe geçmiş olmalarındandır böylece en fazla yemekten daha sonra hıckırırız Sindirim işlemi bittikten sonra hıçkırık olmaz Hıçkırığı önlemek için çok çeşitli öneriler vardır Baş aşağı durmak, yavaşça su içmek, kollan yukarıda yakalamak, nefesi yetişmek, ileride bir noktaya bakarak derin nefes edinmek, buzlu su içmek, nefesi tutarak üç kere yutkunmak, nane yutmak, parmağı kulağa bastırarak su içmek ve ödünü koparmak gibi
Bunlardan korkutarak insanı şok etmek, dolayısıyla sinir sistemini etkilemek, derin nefes alarak diyaframın mideyi itmesini temin etmek ve de kandaki düşük karbondioksit seviyesinin hıçkırığın oluşumunu hızlandırdığı bilindiğinden nefesi yetişmek en akılcı önlemlerdir
Fiilen ise bu önlemlerin hiçbirine lüzum yoktur Hıçkırıklar yaklaşık 5 saniyede bir olur ve genel olarak bir dakikadan pozitif sürmezler Siz önlemlerle uğraşırken, o zaten kendi kendine kesilir Hıçkırığı kesmek için kabul edilen genel görüş hiçbir önlemin hıçkırığı kesmediğidir Fakat aylarca süren istisnai durumlarda, belirlenmiş tıbbi müdahale gerekir, hatta bu durumlarda sinirler üstünde işlem yapılması bile gündeme gelebilir
Fazla miktarda biber yemek gibi kimyasal yanmaların, enfeksiyonların ve ülser gibi hastalıkların da hıçkırığı meydana getirebilecekleri ileri sürülüyor Hıçkırık boyunca bir şey yememekte ve içmemekte menfaat vardır, çünkü bu sırada her yerde artı hava alınabilir
Hıçkırığı durdurmak için en iyisi yemeği yavaş yiyin, fazla miktarda yemeyin, yemek yemek yerken karbonatlı alkol içmeyin, yemeğe konsantre olun, çok konuşmayın ve gülmeyin Yemeğe saygınız ne değin artarsa, hıçkırık öyle azalır
Hıçkırığı önlemek
Hıçkırığı önlemek için uygulanan yöntemlerin sayısı o kadar çoktur Bebekleri hıçkırık tuttuğunda bir akarsu kaşığı ıhlamur ya da yalnız ılık su atamak denenebilir Yaygın olarak başvurulan yöntemler arasında benzi atmış tutmak, bir kesme şeker emmek, korkutulmak, yudum yudum soğuk su içmek ve bardağın ters kadar su içmek sayılabilir Sözü edilen yöntemlerin hepsi hıçkırığı kesebilir Bunun nedeni, asap sistemini şaşırtıp ilgisini diğer yöne çekerek hıçkırığın durmasını sağlamalarıdır Sık denenen bir diğer çare de bir kesekâğıdı içine bitik alıp vermektir Bu yöntemin iyi netice vermesinin nedeni, solunan havada biriken karbondioksitin, beyinde hıçkırığa yol açan sinirlerin çalışmasını sekteye uğratmasıdır Diyafram siniri uzun olduğu ve çoğu iç organa yayıldığı için, ciddi hastalıklar sebebiyle de çalışması kesintiye uğratılabilir Nitekim hıçkırık, peritonitin (karın boşluğunu çevreleyen zarın iltihaplanması), böbrek rahatsızlıklarının, kalp hastalığının veya yaptığı basınçla diyafram sinirini sıkıştıran boyun tümörünün belirtilerinden biri olabilir
Hıçkırık Nasıl geçer?
Insanlar arasında bilinen yöntemler hatalı çıktı İşte hıçkırığı geçirmenin yolu:
Hıçkırığın eksik anlaşılmış bir fenomen olduğunu söyleyen Denizli Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Dr Şükrü Daloğlu, “Hıçkırığın yararlı fizyolojik bir durumu şimdiye dek bulunamadı Herhangi bir hastalığa da tipik olarak eşlik etmez Lakin bazı hastalıklarda daha sık görülmektedir Bilhassa mide asidinin pozitif olup yemek borusuna kaçması, beyin içi basıncın artması, üresinin yükselmesi gibi durumlarda ve steroid türü hap kullanan kişilerde daha sık görülmektedir Genel Olarak solunum kasının ve göğüs kaslarının ani kasılması ve boğazdaki bir kapakçığın çabucak kapanması veya sıkışması sonucu oluşabilir Karın organlarından da oluştuğu görülür Böyle düşünülmesi daha akılcıdır Lakin bu gibi hastalıklar olmadan ve hiçbir sebebi olmadan da görülebilir dedi
Hıçkırığın sonlandırılması için karbondioksitin arttırılması gerektiğini kaydeden Bilirkişi Dr Daloğlu, “Kese kağıdına soluyarak karbondioksiti alırız, bu şekilde hıçkırığı azaltabiliriz Kendi halimizde yapılabilecek tek usul budur Çok artı ve inatçı bir hıçkırığa yakalanılması durumundaysa hekime başvurulmalıdır Biz, devamlı ve geçmeyen hıçkırıklarda birkaç bambaşka ilaç vererek, bunu geçiriyoruz Yapılan bazı tanıdık yöntemleri önermiyoruz Mesela, nefes tutmak, soğuk su içmek, ıkınmak, korkmak, dış kulak yolunu engellemek ve limon içmek hatalı yöntemlerdir ve daha ayrı hastalıklara neden olabilir diye konuştu
Sürekli Hıçkırık Tutarsa Dikkat!
İnatçı hıçkırık kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemek borusu kanseri belirtisi olabilir
İrlandalı bir bilim adamı, ısrarla geçmeyen hıçkırığın, kilo kaybı ve yutkunma güçlüğü gibi belirtilerle birlikte yemekborusu kanserinin belirtisi olabileceğini söyledi
Dublin ’deki James Connolly Hastanesi Uzmanı Prof Dr Tom Walsh, bir toplantıda yaptığı konuşmada, bazı yemekborusu kanseri hastalarının inatçı hıçkırıktan yakındıklarını bildirdi
99 kanser hastası üstünde yapılan bir araştırmada, hastaların yüzde 27 ’sinin, inatçı hıçkırıktan yakındıkları, yüzde 6 ’sının ise hıçkırık nedeniyle doktora gittikleri kaydedildi
Hıçkırmanın bugüne değin kanser belirtisi olarak kabul edilmediğini belirten Dr Walsh, hastalıkla hıçkırma arasındaki ilişkinin nedeninin tam olarak bilinmediğini oysa kanser hastalarındaki inatçı hıçkırığa diyaframdaki bir sinirin neden olduğunun düşünüldüğünü söyledi
Dünyada 6 en yaygın kanser türü olan yemekborusu kanseri, her yıl takriben 400 bin kişide saptanıyor Sigara içmek ve alkol kullanımı, en önemli risk faktörleri aralarında sayılıyor *