Hindistanın unlu yemekleri
Hindistan mutfağı dunyanın en buyulu baharat ve yemekleriyle tanınıyor
İlk başta kori ailesi gelir Bunlar vegetable kori, chicken veya fish kori olabilir Her uc ceşiti de ghee denilen bir tur tereyağında, fıstık yağında veya aycicek yağında kızartılır Genellikle pirinc pilavı ile birlikte servis edilir
İkinci genel yiyecek ise Dhal diye bilinen bir tur sulu mercimek yemeğidir Yanında mutlaka sebze yemeği bulunur En basit Hint oğunu; dhal, pirinc pilavı ve capatiden oluşur Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir
Baharat cenneti Hindistanın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav ceşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek ceşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden sadece bir kacı
Baharat zengini yemekler
Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine ozel birkac baharatı var Doğunun gizemli ulkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi cekiyor Kori, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarcın cubukları ve zencefil cok sık kullanılan baharlar Korinin bilinen kesin bir recetesi yok Tum dunyada olduğu gibi Hindistanda da cok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formulleri var Korinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor Hint yemeğinin ozu, kokulu baharatların doğru kullanımından geciyor Onemli olan yemeğin gercek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor Bunun dışında Hint yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemeler ghee ve curd gibi sut urunleri
Hindistan mutfağını bir butun olarak değil bolgelere gore incelemek daha doğru Kuzeybatı bolgesinin mutfağı zengin yemek secenekleriyle dikkat cekiyor Bunların arasında en cok bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor Garam masala da ozellikle bu bolgenin vazgecilmezleri arasında Kuzeyin diğer olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak Yoğurtla bircok baharlı icecek de hazırlanıyor Doğu Hindistan yani Bengal bolgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor Bengalliler kırmızı et yerine deniz urunlerini tercih ediyor Guney Hindistan ise cok tuketilen hindistanceviziyle tanınıyor
TARİFLER
Mango ve Yeşil Zeytin Achar
Malzemesi
1 adet yeşil mango,
1 bardak yeşil zeytin
1 yemek kaşığı kuru chili
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı rezene
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı turmeric, (bir ceşit Hint safranı zeytinyağı)
Yapılışı
Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler kucuk parcalar halinde kesilir Zeytinyağı haric diğer malzemelerle hava almayan bir kaba yerleştirilir Guneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir Gunde iki kez kap calkalanır Bir hafta sonra kaptan cıkarılır Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır Hazırlanan karışımın uzerine zeytinyağı dokulur Hint yemeklerinin yanında aperatif olarak sunulur
PİLİC TİKKA
Malzemeler (4 kişilik)
1 butun pilic
12 kg yoğurt
2 corba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kori
1 fiske tuz
1 fiske kırmızı biber
1 fiske karabiber
2 corba kaşığı krema
2 corba kaşığı rafine yağ
12 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, but ve goğus olarak parcalara bolun Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın Bir kabın icinde havuz gibi actığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, kori, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın Pilic parcalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış pilic parcalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın
Hindistan mutfağı dunyanın en buyulu baharat ve yemekleriyle tanınıyor
İlk başta kori ailesi gelir Bunlar vegetable kori, chicken veya fish kori olabilir Her uc ceşiti de ghee denilen bir tur tereyağında, fıstık yağında veya aycicek yağında kızartılır Genellikle pirinc pilavı ile birlikte servis edilir
İkinci genel yiyecek ise Dhal diye bilinen bir tur sulu mercimek yemeğidir Yanında mutlaka sebze yemeği bulunur En basit Hint oğunu; dhal, pirinc pilavı ve capatiden oluşur Mercimeğin en kalitelisi Arhar adındadır ve Bengal ve Gujaratta yetişir
Baharat cenneti Hindistanın geleneksel lezzetleri aloo banda, tavuk tikka, tumbo karides tikka, somon tandoori, tavuk, dana ve kuzu masala, Hint pilav ceşitlerinden kashmiri pilav, mantarlı biryani, geleneksel ekmek ceşitleri, barfi, mango kulfi, jalebi gibi tatlılar deneyebileceğiniz lezzetlerden sadece bir kacı
Baharat zengini yemekler
Hindistan mutfağında neredeyse her yemeğin kendine ozel birkac baharatı var Doğunun gizemli ulkesi Hindistan, baharat temeline dayanan mutfağıyla ilgi cekiyor Kori, siyah kimyon ve hardal taneleri, tarcın cubukları ve zencefil cok sık kullanılan baharlar Korinin bilinen kesin bir recetesi yok Tum dunyada olduğu gibi Hindistanda da cok sevilen bu baharatın aileden aileye değişen formulleri var Korinin yanı sıra Garam Masala da beş altı baharatın karışımıyla elde ediliyor Hint yemeğinin ozu, kokulu baharatların doğru kullanımından geciyor Onemli olan yemeğin gercek tadını bozmadan onu zenginleştirecek baharatı kullanmak Baharatlar aperatif ve hazım kolaylaştırıcı olarak da kullanılıyor Bunun dışında Hint yemeklerinde kullanılan diğer temel malzemeler ghee ve curd gibi sut urunleri
Hindistan mutfağını bir butun olarak değil bolgelere gore incelemek daha doğru Kuzeybatı bolgesinin mutfağı zengin yemek secenekleriyle dikkat cekiyor Bunların arasında en cok bilinen Biryani, pilav ve kuzu etinden yapılıyor Garam masala da ozellikle bu bolgenin vazgecilmezleri arasında Kuzeyin diğer olmazsa olmazları, yoğurt ve sarımsak Yoğurtla bircok baharlı icecek de hazırlanıyor Doğu Hindistan yani Bengal bolgesi, hardal gibi sert aromalı baharlarıyla biliniyor Bengalliler kırmızı et yerine deniz urunlerini tercih ediyor Guney Hindistan ise cok tuketilen hindistanceviziyle tanınıyor
TARİFLER
Mango ve Yeşil Zeytin Achar
Malzemesi
1 adet yeşil mango,
1 bardak yeşil zeytin
1 yemek kaşığı kuru chili
1 yemek kaşığı pul biber
1 yemek kaşığı rezene
2 yemek kaşığı tuz
1 yemek kaşığı turmeric, (bir ceşit Hint safranı zeytinyağı)
Yapılışı
Mangolar kabuğu soyulmadan ve zeytinler kucuk parcalar halinde kesilir Zeytinyağı haric diğer malzemelerle hava almayan bir kaba yerleştirilir Guneşli veya sıcak bir yerde bir hafta bekletilir Gunde iki kez kap calkalanır Bir hafta sonra kaptan cıkarılır Bir tavada zeytinyağı kızdırılır sonra soğumaya bırakılır Hazırlanan karışımın uzerine zeytinyağı dokulur Hint yemeklerinin yanında aperatif olarak sunulur
PİLİC TİKKA
Malzemeler (4 kişilik)
1 butun pilic
12 kg yoğurt
2 corba kaşığı un
2 yumurta sarısı
1 tatlı kaşığı kori
1 fiske tuz
1 fiske kırmızı biber
1 fiske karabiber
2 corba kaşığı krema
2 corba kaşığı rafine yağ
12 limonun suyu
Yapılışı
Pilici, but ve goğus olarak parcalara bolun Yıkayıp, kanını aldıktan sonra iyice kurulayın Bir kabın icinde havuz gibi actığınız una yoğurt, krema, yumurta sarıları, kori, tuz, kırmızı biber, karabiber yağ ve limon suyunu katıp karıştırın Pilic parcalarını bu karışıma buladıktan sonra bir gece buzdolabında bekletin Servis yapacağınız zaman sosa bulanmış pilic parcalarını ızgarada veya tavada kızartın ve sıcak sıcak servis yapın