iltasyazilim
FD Üye
Dash Diyeti
Hipertansıyonlulara özel diyet
Hipertansiyon besin
Hipertansiyon, gelişmiş ülkelerde çoğunlukla karşılaşılan bir insanlar sağlığı problemidir Tedavi edilmeyen hipertansiyon, yanında birçok hastalığı getirebilir Çalışmalar hipertansiyon oluşumunda diyetsel faktörlerin etkin olduğunu göstermekte Yapılan çalışmalara kadar yerinde bir beslenme planı ile tansiyon düşürülebiliyor
Son yıllarda hipertansiyonun tedavisinde kullanılan ve DASH adı bahşedilen bir besin modeli geliştirildi DASH ’in açılımı: ‘Hipertansiyonu düşürmede diyetsel yaklaşımlar ’ anlamına geliyor Amerikan Hastanesi Gıda ve Diyet Bölümü ’nden Diyetisyen Tuğçe Aytulu, DASH gıda planını bizlerle paylaşıyor
DASH nasıl bir beslenme planıdır?
Bu beslenme planında maksat; gıdalarla alınan sodyum miktarını azaltırken bununla beraber yetişkinler için tatmin edici ve dengeli bir besin planı oluşturmak Sodyum, hipertansiyonun oluşumunda kayda değer bir mineraldir Sofra tuzunun yaklaşık yarısı sodyumdan oluşur Hipertansiyon için gıda planı doymuş yağlardan, kolesterolden ve katı yağlardan yoksul, meyve, sebze ve az yağlı süt ve süt ürünlerinden ise varlıklı olacak şekilde düzenlenir Bu planda bütün tahıl ürünleri, balık, kümes hayvanları ve yağlı tohumlar (fındık, badem gibi) da kullanılır Ama kilonun kontrolü de önemlidir Yapılan bir takım araştırmalara kadar karoser ağırlığı normalin üzerindeyse, %10 ’luk kilo kaybı tansiyonun düşmesine yardımcı olabilmektedir
Hipertansiyonun besin tedavisinde, bununla birlikte posa, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından varlıklı bir gıda tedavisi uygulanır
Hipertansiyonun tedavisinde hekiminizin önerdiği hap tedavisine uygun olarak gıda alışkanlıklarınızın da, biyokimyasal özelliklerinize tarafından düzenlenmesi gerekir Bu konuda bir gıda uzmanından yardım alabilirsiniz
DASH diyetini günlük gıda alışkanlığınızın bir parçasına dönüştürün Nasıl mı?
Öğün aralarında meyve tüketin Meyveler, ayrıca posa keza de patasyum içeriği nedeni ile hipertansiyonun kontrolünde yardımcıdır Oysa aşırı meyve tüketimi de kilo kontrolünü zorlaştırabilir Günde 45 porsiyon yeterli olacaktır Sebze tüketimini artırın Hergün 1 tabak salata ve 1 tabak sebze yemeği yemeye itina gösterin Oysa pişirilen sebzelere tuz eklemeyin ve az miktarda sıvı yağ kullanarak pişirin
Kalsiyum, hipertansiyonun kontrolü için zorunlu bir mineraldir bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketmeniz yardımsever olacaktır Tercihinizi eksik yağlı olanlarından yapın Ama “az yağlı ürün düşük kalorili ürün anlamına gelmez Aşırı tüketimlerden kaçının Jurnal olarak, 1 dilim peynir, 1 bardak az yağlı süt ve 1 kase yoğurt tatmin edici olacaktır
Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum açısından varlıklı oldukları için, hipertansiyonun besin tedavisine asistan olurlar Fakat miktarları iyi ayarlanmalı ve fazla tüketimden kaçınılmalıdır 2 yemek yemek kaşığı veya 15 gram yağlı tohum alımı yeterlidir Ayrıca tuzsuz olanlar seçim edilmelidir
Posanın artırılabilmesi için meyve ve sebzelerin suyunu tüketmek yerine kendilerini tüketin Kabuklu olarak yenebilenleri kabuklu tüketin
Unutmayın, besin bir bütündür Hiçbir gıda mucize yaratmaz Besinler çeşitlendirildiğinde besin amaç kazanır
Tuzu eksilmek için püf noktaları
Gıdaları satın alırken etiketlerini okuyun Gıdaların etiketinde tuzlu, sodyum olarak görünebilir Düşük sodyumlu olanları seçim edin
Yemeklerinizi düşük sodyumlu tuzla veya tuzsuz olarak pişirin Düşük sodyumlu tuzlu kullanacaksanız hekiminize veya diyetisyeninize danışın
Sofrada tuz kullanmayın Onun yerine lezzetlendirmede limon, baharatlar ve sirke asistan olabilir Haricen yediğiniz yemeklerde salam, sosis gibi tamamlanmış etlerle hazır ürünler yerine içine tuz eklenmemiş, turşusuz taze salatalar seçim etmeye çalışın Alışveriş yaparken konserveler yerine taze satılan gıdaları seçim edin Et, tavuk, balık alırken tütsülenmemiş, işlenmemiş ve konserve edilmemiş olanlarını seçim edin Kahvaltılık tahıl gevrekleri alırken düşük sodyumlu olanlarını seçim edin Unutmayın, bir gıdadan tuzlu tadı almamanız sodyum içermediğini göstermez Soya sosu, hardal gibi gıdalar ya da içinde MSG (mono sodyum glutamat) yer alan gıdaları tüketmeyin Bunların yerine taze sebzelerden ve baharatlardan kendiniz soslar hazırlayın Yemek Yemek aralarında atıştırmak için tuzlu krakerler yerine meyve tüketin Soda, asitli içecekler, kabartma tozu sodyum içerir bu nedenle tüketiminden kaçının
Düşük sodyumlu mahsul, etiketten nasıl kavranabilir?
Ürün: Sodyumsuz veya tuzsuz (Anlamı: Porsiyon başına 5 mg ’dan daha az sodyum içeriyorsa)
Ürün: Fazla düşük sodyumlu (Anlamı: Porsiyon başına 35 mg ve altında sodyum içeriyorsa)
Ürün: Düşük sodyumlu (Anlamı: Porsiyon başına 140 mg ve aşağıda sodyum içeriyorsa)
Mahsul: Sodyumu azaltılmış (Anlamı: Adi ürüne kadar sodyumu % 25 ve üstünde azaltılmışsa) *
Hipertansıyonlulara özel diyet
Hipertansiyon besin
Hipertansiyon, gelişmiş ülkelerde çoğunlukla karşılaşılan bir insanlar sağlığı problemidir Tedavi edilmeyen hipertansiyon, yanında birçok hastalığı getirebilir Çalışmalar hipertansiyon oluşumunda diyetsel faktörlerin etkin olduğunu göstermekte Yapılan çalışmalara kadar yerinde bir beslenme planı ile tansiyon düşürülebiliyor
Son yıllarda hipertansiyonun tedavisinde kullanılan ve DASH adı bahşedilen bir besin modeli geliştirildi DASH ’in açılımı: ‘Hipertansiyonu düşürmede diyetsel yaklaşımlar ’ anlamına geliyor Amerikan Hastanesi Gıda ve Diyet Bölümü ’nden Diyetisyen Tuğçe Aytulu, DASH gıda planını bizlerle paylaşıyor
DASH nasıl bir beslenme planıdır?
Bu beslenme planında maksat; gıdalarla alınan sodyum miktarını azaltırken bununla beraber yetişkinler için tatmin edici ve dengeli bir besin planı oluşturmak Sodyum, hipertansiyonun oluşumunda kayda değer bir mineraldir Sofra tuzunun yaklaşık yarısı sodyumdan oluşur Hipertansiyon için gıda planı doymuş yağlardan, kolesterolden ve katı yağlardan yoksul, meyve, sebze ve az yağlı süt ve süt ürünlerinden ise varlıklı olacak şekilde düzenlenir Bu planda bütün tahıl ürünleri, balık, kümes hayvanları ve yağlı tohumlar (fındık, badem gibi) da kullanılır Ama kilonun kontrolü de önemlidir Yapılan bir takım araştırmalara kadar karoser ağırlığı normalin üzerindeyse, %10 ’luk kilo kaybı tansiyonun düşmesine yardımcı olabilmektedir
Hipertansiyonun besin tedavisinde, bununla birlikte posa, magnezyum, potasyum ve kalsiyum açısından varlıklı bir gıda tedavisi uygulanır
Hipertansiyonun tedavisinde hekiminizin önerdiği hap tedavisine uygun olarak gıda alışkanlıklarınızın da, biyokimyasal özelliklerinize tarafından düzenlenmesi gerekir Bu konuda bir gıda uzmanından yardım alabilirsiniz
DASH diyetini günlük gıda alışkanlığınızın bir parçasına dönüştürün Nasıl mı?
Öğün aralarında meyve tüketin Meyveler, ayrıca posa keza de patasyum içeriği nedeni ile hipertansiyonun kontrolünde yardımcıdır Oysa aşırı meyve tüketimi de kilo kontrolünü zorlaştırabilir Günde 45 porsiyon yeterli olacaktır Sebze tüketimini artırın Hergün 1 tabak salata ve 1 tabak sebze yemeği yemeye itina gösterin Oysa pişirilen sebzelere tuz eklemeyin ve az miktarda sıvı yağ kullanarak pişirin
Kalsiyum, hipertansiyonun kontrolü için zorunlu bir mineraldir bu nedenle süt ve süt ürünleri tüketmeniz yardımsever olacaktır Tercihinizi eksik yağlı olanlarından yapın Ama “az yağlı ürün düşük kalorili ürün anlamına gelmez Aşırı tüketimlerden kaçının Jurnal olarak, 1 dilim peynir, 1 bardak az yağlı süt ve 1 kase yoğurt tatmin edici olacaktır
Badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumlar magnezyum açısından varlıklı oldukları için, hipertansiyonun besin tedavisine asistan olurlar Fakat miktarları iyi ayarlanmalı ve fazla tüketimden kaçınılmalıdır 2 yemek yemek kaşığı veya 15 gram yağlı tohum alımı yeterlidir Ayrıca tuzsuz olanlar seçim edilmelidir
Posanın artırılabilmesi için meyve ve sebzelerin suyunu tüketmek yerine kendilerini tüketin Kabuklu olarak yenebilenleri kabuklu tüketin
Unutmayın, besin bir bütündür Hiçbir gıda mucize yaratmaz Besinler çeşitlendirildiğinde besin amaç kazanır
Tuzu eksilmek için püf noktaları
Gıdaları satın alırken etiketlerini okuyun Gıdaların etiketinde tuzlu, sodyum olarak görünebilir Düşük sodyumlu olanları seçim edin
Yemeklerinizi düşük sodyumlu tuzla veya tuzsuz olarak pişirin Düşük sodyumlu tuzlu kullanacaksanız hekiminize veya diyetisyeninize danışın
Sofrada tuz kullanmayın Onun yerine lezzetlendirmede limon, baharatlar ve sirke asistan olabilir Haricen yediğiniz yemeklerde salam, sosis gibi tamamlanmış etlerle hazır ürünler yerine içine tuz eklenmemiş, turşusuz taze salatalar seçim etmeye çalışın Alışveriş yaparken konserveler yerine taze satılan gıdaları seçim edin Et, tavuk, balık alırken tütsülenmemiş, işlenmemiş ve konserve edilmemiş olanlarını seçim edin Kahvaltılık tahıl gevrekleri alırken düşük sodyumlu olanlarını seçim edin Unutmayın, bir gıdadan tuzlu tadı almamanız sodyum içermediğini göstermez Soya sosu, hardal gibi gıdalar ya da içinde MSG (mono sodyum glutamat) yer alan gıdaları tüketmeyin Bunların yerine taze sebzelerden ve baharatlardan kendiniz soslar hazırlayın Yemek Yemek aralarında atıştırmak için tuzlu krakerler yerine meyve tüketin Soda, asitli içecekler, kabartma tozu sodyum içerir bu nedenle tüketiminden kaçının
Düşük sodyumlu mahsul, etiketten nasıl kavranabilir?
Ürün: Sodyumsuz veya tuzsuz (Anlamı: Porsiyon başına 5 mg ’dan daha az sodyum içeriyorsa)
Ürün: Fazla düşük sodyumlu (Anlamı: Porsiyon başına 35 mg ve altında sodyum içeriyorsa)
Ürün: Düşük sodyumlu (Anlamı: Porsiyon başına 140 mg ve aşağıda sodyum içeriyorsa)
Mahsul: Sodyumu azaltılmış (Anlamı: Adi ürüne kadar sodyumu % 25 ve üstünde azaltılmışsa) *