Hırvatistan Mutfağı Hakkında Bilgi
Hırvatistan mutfağı sahip olduğu iklim ozelliklerine gore değişkenlik gosterir Hırvatlar daha cok taze ot ve şimşir kullanırlar Ozellikle fırında pişirilen kuzu etlerini şimşirle hazırlarlar
Cok fazla kullanmamakla beraber Hırvatların cok kullandıkları baharatlar, acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber ve kurutulmuş sebze tozlarından yapılan Vegetadedikleri bir tur sebze tozudur
Akdeniz Mutfağı'nın karasal mutfak uzerinde buyuk etkisi olmuştur Taze deniz balığını Hırvatistan'ın hemen her yerinde bulmak mumkundur Deniz urunleri Hırvatların vazgecemediği urunlerdir
Hırvatların en unlu ve Hırvatistan'ın hemen her yerinde hazırlanan yemeklerinden biri Strukle(ştrukle) dir
Strukle Tarifi
imageshirvatistaninenunluyemekleri5ae6468e19224
Malzemeler:
4 corba kaşığı krem
1 corba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
bir tutam tuz (isteğe bağlı)
1,5 litre sıcak su
3 corba kaşığı sıvıyağ
1 adet yufka
1 kg yoğurt
2 adet yumurta
1 baş soğan
150 gr tereyağı
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Derin bir tencereye 3 corba kaşığı sıvıyağı koyun, biraz kızınca icine soğanları atın Cevirerek biraz kavurun ve icine sebze tozunu, tuzu, acı ve tatlı kırmızı biberi ilave edin, tekrar karıştırarak icine suyunu koyun ve kaynamaya bırakın
Tereyağını eritin biraz soğuyunca, 1 kg yoğurdun icine ilave edin, 2 yumurtayı ustune kırın ve hepsini birlikte karıştırın Yufkayı mutfak tezgahının uzerine serin İcine, hazırladığınız yumurta, yağ ve yoğurt karışımını yayın Yufkayı bir ucundan tutarak yoğurdun uzerine kıvırın ve yuvarlayarak kapatın Kalın ve uzun olarak hazırladığınız Strukle'yi 3 parmak kalınlığında parcalar halinde kesin Tencerede kaynamakta olan yağlı ve soğanlı suyun icine atın, kaynamaya bırakın Bu arada maydanozları ince ince kıyın ve tencerede kaynamakta olan Strukle'nin uzerine serpin, kremi de ilave ederek karıştırın Tencerenin kapağını yarım kapatarak yufkalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte 67 dakika pişirin Strukle'niz piştikten sonra ateşten alarak sıcak sıcak servis yapın
Hırvatistan mutfağı sahip olduğu iklim ozelliklerine gore değişkenlik gosterir Hırvatlar daha cok taze ot ve şimşir kullanırlar Ozellikle fırında pişirilen kuzu etlerini şimşirle hazırlarlar
Cok fazla kullanmamakla beraber Hırvatların cok kullandıkları baharatlar, acı ve tatlı kırmızı biber, karabiber ve kurutulmuş sebze tozlarından yapılan Vegetadedikleri bir tur sebze tozudur
Akdeniz Mutfağı'nın karasal mutfak uzerinde buyuk etkisi olmuştur Taze deniz balığını Hırvatistan'ın hemen her yerinde bulmak mumkundur Deniz urunleri Hırvatların vazgecemediği urunlerdir
Hırvatların en unlu ve Hırvatistan'ın hemen her yerinde hazırlanan yemeklerinden biri Strukle(ştrukle) dir
Strukle Tarifi
imageshirvatistaninenunluyemekleri5ae6468e19224
Malzemeler:
4 corba kaşığı krem
1 corba kaşığı Vegeta veya kuru sebze tozu
1 tatlı kaşığı toz acı kırmızı biber
1 tatlı kaşığı toz tatlı kırmızı biber
bir tutam tuz (isteğe bağlı)
1,5 litre sıcak su
3 corba kaşığı sıvıyağ
1 adet yufka
1 kg yoğurt
2 adet yumurta
1 baş soğan
150 gr tereyağı
1 demet maydanoz
Yapılışı:
Derin bir tencereye 3 corba kaşığı sıvıyağı koyun, biraz kızınca icine soğanları atın Cevirerek biraz kavurun ve icine sebze tozunu, tuzu, acı ve tatlı kırmızı biberi ilave edin, tekrar karıştırarak icine suyunu koyun ve kaynamaya bırakın
Tereyağını eritin biraz soğuyunca, 1 kg yoğurdun icine ilave edin, 2 yumurtayı ustune kırın ve hepsini birlikte karıştırın Yufkayı mutfak tezgahının uzerine serin İcine, hazırladığınız yumurta, yağ ve yoğurt karışımını yayın Yufkayı bir ucundan tutarak yoğurdun uzerine kıvırın ve yuvarlayarak kapatın Kalın ve uzun olarak hazırladığınız Strukle'yi 3 parmak kalınlığında parcalar halinde kesin Tencerede kaynamakta olan yağlı ve soğanlı suyun icine atın, kaynamaya bırakın Bu arada maydanozları ince ince kıyın ve tencerede kaynamakta olan Strukle'nin uzerine serpin, kremi de ilave ederek karıştırın Tencerenin kapağını yarım kapatarak yufkalar yumuşayıncaya kadar orta ateşte 67 dakika pişirin Strukle'niz piştikten sonra ateşten alarak sıcak sıcak servis yapın