iltasyazilim
FD Üye
türdeş ve heterojen çekirdeklenme arasındaki farklar
Türdeş nedir
Tüm birimleri aynı yapıda, aynı nitelikte olan demektirher tarafında aynı özelliği bildiren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır Aynı Yapılı Olan karışımlara çoğunlukla “çözeltiler de denir
Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava aynı yapılı olan karışıma misal verilir
Heterojen nedir
Öbür karakterlere yada yapılara sahip olan demektirAyrı Cinsten karışım ise madde dağılımı ve özellikleri her yerinde benzer olmayan karışımlardır Misal : ayran, meyve suyu, süt, çamurlu su, toprak
Karışımlar türdeş ve heterojen elde etmek üzere ikiye ayrılırlar
Türdeş karışımlar: her tarafında benzer özelliği bildiren,tek bir madde gibi davranan karışımlara denirTürdeş karışımlara genellikle çözeltiler de denir
Tuzlu su,hava,kolonya,24 ayar altın örnektirMetallerin eritilip karıştırılmasıyla oluşan homojen karışımlara ise bileşik denir
Bakır+çinko pirinç Kurşun+kalay lehim Bakır+kalay tunç
Altınakır bilezik alaşımı Krom+nikel+karbon+demir çelik
Bir çözeltide çözünen(tuzlu gibi) ve çözücü(su gibi) almak üzere iki madde vardır Örneğin; şekerli suda şeker çözünen,su çözücüdür
Bir çözeltide çözücü fazla çözen az ise buna seyreltik çözelti,çözücü az çözünen artı ise buna da derişik çözelti denir
Heterojen karışımlar:Her uygun benzer özellikleri göstermeyen karışımlara denir Heterojen karışımlar süspansiyon ve emülsiyon olarak iki özel durumu vardır:
Süspansiyon (katıistikrarsız karışımı) :sukum,sutebeşir tozu
Emülsiyon(sıvıakıcı karışımı) :suzeytin yağı,subenzin karışımı,süt içindeki yağ damlacıkları da birer emülsiyondur
Karışımların özellikleri
1) Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler(Tuzluşeker)
2) Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında açıklanmış bir oran yokturİstenildiği oranda karıştırılabilirler(1 kadeh su 1 kaşık şeker istersek 2 kaşık şeker )
3) Karışımların erime ve kaynama noktaları değişmez değildir( Az tuz su fazla tuzlu sudan daha çabuk kaynar)
4) Karışımların açıklanmış bir kimyasal formülleri yoktur( Kumdemir tozu )
5) Karışımlar somut yollarla oluşur ve bileşenlerine bedensel yollarla ayrılırlar(1 bardak su ile 1 bardak yağı benzer barbar dökersek karışım olur) *
Türdeş nedir
Tüm birimleri aynı yapıda, aynı nitelikte olan demektirher tarafında aynı özelliği bildiren, tek bir madde gibi gözüken karışımlardır Aynı Yapılı Olan karışımlara çoğunlukla “çözeltiler de denir
Tuzlu su, şekerli su, alkollü su, çeşme suyu ile içerisinde bulunduğumuz hava aynı yapılı olan karışıma misal verilir
Heterojen nedir
Öbür karakterlere yada yapılara sahip olan demektirAyrı Cinsten karışım ise madde dağılımı ve özellikleri her yerinde benzer olmayan karışımlardır Misal : ayran, meyve suyu, süt, çamurlu su, toprak
Karışımlar türdeş ve heterojen elde etmek üzere ikiye ayrılırlar
Türdeş karışımlar: her tarafında benzer özelliği bildiren,tek bir madde gibi davranan karışımlara denirTürdeş karışımlara genellikle çözeltiler de denir
Tuzlu su,hava,kolonya,24 ayar altın örnektirMetallerin eritilip karıştırılmasıyla oluşan homojen karışımlara ise bileşik denir
Bakır+çinko pirinç Kurşun+kalay lehim Bakır+kalay tunç
Altınakır bilezik alaşımı Krom+nikel+karbon+demir çelik
Bir çözeltide çözünen(tuzlu gibi) ve çözücü(su gibi) almak üzere iki madde vardır Örneğin; şekerli suda şeker çözünen,su çözücüdür
Bir çözeltide çözücü fazla çözen az ise buna seyreltik çözelti,çözücü az çözünen artı ise buna da derişik çözelti denir
Heterojen karışımlar:Her uygun benzer özellikleri göstermeyen karışımlara denir Heterojen karışımlar süspansiyon ve emülsiyon olarak iki özel durumu vardır:
Süspansiyon (katıistikrarsız karışımı) :sukum,sutebeşir tozu
Emülsiyon(sıvıakıcı karışımı) :suzeytin yağı,subenzin karışımı,süt içindeki yağ damlacıkları da birer emülsiyondur
Karışımların özellikleri
1) Karışımı oluşturan maddeler kendi özelliklerini kaybetmezler(Tuzluşeker)
2) Karışımı oluşturan maddelerin miktarları arasında açıklanmış bir oran yokturİstenildiği oranda karıştırılabilirler(1 kadeh su 1 kaşık şeker istersek 2 kaşık şeker )
3) Karışımların erime ve kaynama noktaları değişmez değildir( Az tuz su fazla tuzlu sudan daha çabuk kaynar)
4) Karışımların açıklanmış bir kimyasal formülleri yoktur( Kumdemir tozu )
5) Karışımlar somut yollarla oluşur ve bileşenlerine bedensel yollarla ayrılırlar(1 bardak su ile 1 bardak yağı benzer barbar dökersek karışım olur) *