HurmaCennet Meyvesi ve Faydaları cennet meyvesinin faydaları cennet meyvesi faydaları meyvesi hurma hurmasının hurma meyvesinin İnsan vücuduna bol miktarda hareket ve ısı enerjisi kazandıran, vücutta parçalanıp kullanılması kolay olan bir şeker türü bulunmaktadır Dahası bu şeker kan şekerini hızla yükselten glikoz değil, meyve şekeri fruktozdur Özellikle şeker hastalarında kan şekerinin çabuk yükselmesi, pek çok organı negatif olarak etkiler, ancak en fazla zarar görebilen organ ve sistemler göz, böbrekler, kalpdamar sistemi ve asap sistemidir Favori görme kaybına dek varan rahatsızlıklar, kalp krizi, böbrek yetmezliği gibi böylece çok önemli hastalığın en önemli nedenlerinden biri, kan şekeri yüksekliğidir Hurma içerik olarak fazla çeşitli vitamin ve minerale sahiptir Lif, yağ ve proteinler açısından da fazla zengindir Hurmada sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum, demir, kükürt, fosfor ve klor da bulunmaktadır Hurma keza A vitamini, betakaroten, B1, B2, B3 ve B6 vitaminlerini de içerir Hurmada bulunan vitamin ve minerallerin, normal insan vücudunda ve hamilelik zamanlarındaki faydalarından bazılarını ise şöyle sıralayabiliriz: Hurmanın besleyici oranının gücü, içerdiği yerinde mineral dengesinden kaynaklanmaktadır Hurmada, hamilelikte kadınların alması gereken bir B vitamini olan folik asit de bulunmaktadır Folik asit (B9), vücutta yeni kan hücresi yapımında, vücudun inşa taşı olan amino asitlerin yapımında ve hücrelerin yenilenmesinde kayda değer görevler üstlenen bir vitamindir Bu yüzden hamilelikte folik asit ihtiyacı bariz şekilde artar ve günlük gereklilik iki katına çıkar Folik asit seviyesi beceriksiz olduğunda yapısal olarak normalden büyük, ama işlevleri düşük alyuvar hücreleri meydana gelir ve anemi belirtileri ortaya çıkar Özellikle hücre bölünmesinde ve hücrenin genetik yapısının oluşmasında önemli rol oynayan folik asit, hamilelik sırasında gereksinimi iki katına meydana çıkan tek maddedir Hurma da, folik asit açısından fazla zengin bir besin türüdür öte taraftan hamilelikte meydana gelen uzun süreli bulantı ve fiziki tepkimeler sebebiyle potasyum eksikliği açığa çıkar ve bu durumda da potasyum takviyesi yapılması gerekir Hurmada bol miktarda yer alan potasyum bu açıdan büyük siklet taşıdığı gibi, vücuttaki su dengesinin korunmasında da son derece etkilidir Ayrıca potasyum, beyne oksijen gitmesine de muavin olarak berrak düşünebilmeyi sağlar bununla beraber cisim sıvıları için uygun alkalik özelliği sağlar Zehirli gövde atıklarını dışarı atması için böbrekleri uyarır Yüksek kan basıncını düşürmeye destek eder ve dinç cilt oluşumunu sağlar Hurmanın içerdiği demir, kırmızı kan hücrelerinde yer alan hemoglobin sentezini denetim eder ve bu da hamilelikte kansızlığın engellenmesini ve bebeğin gelişimi için yaşamsal ağırlık içeren kandaki alyuvarlar dengesinin uygun ışık halkası gelmesini sağlar Bilindiği gibi alyuvarlar kanda oksijen ve karbondioksiti taşıyarak hücrelerin canlılığını sürdürmesinde rol oynarlar Çok fazla demir içermesi nedeniyle, bir insan günde 15 tane hurma yiyerek vücudunun demir ihtiyacını karşılayabilir ve demir eksikliğinden kaynaklanan rahatsızlıklardan korunmuş olur Hurmada bulunan kalsiyum ve fosfat ise, iskelet oluşumu ve vücudun kemik yapısının dengelenmesi için çok önemli elementlerdir Hurma, içerdiği bol fosfor ve kalsiyum ile kemik zayıflığına karşısında bünyeyi korur ve bu hastalıkların azaltılmasına yardım eder *Bilim adamları hurmanın stres ve gerginliği giderici etkisine de dikkat çekmektedirler Berkeley Üniversitesi uzmanlarının yaptığı araştırmalar, sinirleri güçlendiren B6 vitamininin ve kasların çalışmasında önemli rol oynayan magnezyum mineralinin hurmada yüksek miktarda bulunduğunu ortaya koymuştur Hurma keza içerdiği magnezyum ile, böbrekler için de son derece önemlidir Bir insan günde 23 tane hurma yiyerek vücudunun magnezyum ihtiyacını karşılayabilir İçerdiği B1 vitamini ile asap sisteminin dinç olmasını kolaylaştırır Vücuttaki karbonhidratların enerjiye çevrilmesine, protein ve yağların vücudun diğer ihtiyaçları için kullanılmasına tezgâhtar olur B2 vitaminiyle de, vücudun enerji sağlaması ve hücrelerin yenilenmesi için protein, karbonhidrat ve yağların yakılmasına tezgâhtar olur Hamilelikte A vitaminine olan gereksinim da artar Hurma, içindeki A vitamini bir uçtan bir uca, görme gücünü ve vücut direncini artırır, kemik ve dişlerin güçlenmesini sağlar Hurma, betakaroten açısından da son derece zengindir Betakarotenin hücrelere saldıran molekülleri yoklama altına alarak, kanseri önleyici özelliği vardır Ayrıca öteki meyveler genelde protein açısından yetersizdir, ama hurma protein de içermektedir Bu özelliği bir uçtan bir uca vücudun hastalıklara ve enfeksiyonlara aleyhinde korunmasını sağlar, hücreleri yeniler ve gövde sıvısını dengeler Mesela et de yardımsever bir gıdadır fakat bilhassa böyle bir dönemde taze bir meyve olan hurma değin avantaj vermeyebilir Hatta böyle bir dönemde etin fazla tüketilmesi vücutta zehirlenmeye neden olabilir Hazmı kolay olan, hafif sebze, meyve türü yiyeceklerin tercihi daha uygun bir seçimdir id