iltasyazilim
FD Üye
Mevlana Hazretlerinin özlü sözlerini sizin için derledik
Bayram mesajı, tebrik mesajı, Cuma mesajı olarak kullanabileceğiniz En güzel ve unutulmaz Hz Mevlana Celaleddin Rumi sözleri…
Kimle gezdiğinize, kimle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin Çünkü, bülbül güle, karga çöplüğe götürür
Kimi insan yaşadığı zorlukları bahane edip Allah’tan uzaklaşır, Kimi insan da yaşadığı zorlukları vesile edip Allah’a yakınlaşır HzMevlâna
Acı su da, tatlı su da berraktır Sakın görünüşe aldanma… Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır
Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap
Niyeti Allah rızâsı olanın, gayreti boşa gitmez HzMevlâna
Bozuk olunca maya, Kişi ne ar tanır ne de hayâ!
“Ey Gönül! Dikkat et âhir zaman bu!
Nefsine uyup da sûrete aldanma!
İblisin bile mâşallah dediği kullar var
Seveceksen sev vefâ nedir, takvâ nedir bileni!
İçinde Cennet saklayan virane kullar var!
HzMevlana
Nasihat verecek adama değil, örnek olacak adama ihtiyaç var
Unutma ki; İnsan Dünyanın Hakimi Olabilir, Ama Küçük Bir Kalbin Esiridir
Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et… Çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar
Kimin aşka meyli yoksa o kanatsız kuş gibidir, vah ona
Sen beni bıraktın ama kederin bırakmadıHakikaten kederin senden daha vefâkâr! HzMevlana
Bilmeyen ne bilsin seni gamlanma deli gönül, gönülden anlamayana bağlanma deli gönül
Acı, acıyla iyileşir Aşk ise daha büyük bir aşkla
Ayağına batan dikenler, aradığın gülün habercisidir
Yorulacaksan, zorlanacaksan, şikâyetçi olacaksan, keşkelere sığınacaksan, söze ama diye başlayacaksan; girme aşk yoluna…
Söz vermek bir mana ise sözü tutmak binbir mana… herkes söz vermesini bilir ama şeref yürekli olana
Hz Mevlana
Dediler ki “gözden ırak olan gönülden de ırak olur dedim ki “gönüle giren gözden ırak olsa ne olur
Seni seveni zehir olsa da yut Seni sevmeyeni Bal olsada unut
Sükut eyledim, Kahrı var dediler
Biraz söyledim, Zehri var dediler
Sustum, kahrından susuyor dediler;
Biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler!… (HzMevlana)
Uğruna fedakârlık yapmadığın sevgiyi, yüreğinde taşıyıp da kendine yük etmeSen uzattığın eli tutmayan ele mi dargınsın Yoksa onu tutmayacak birine uzattığın için kendine mi?
Yanmak var, yanmak var Odun yanınca kül olur, insan yanınca kul olur!
İnsanı gördüklerinden ibaret sayma, göremediklerinde ara içidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara
Her şey incelikten, insan ise kalınlıktan kırılır
Aşk’la beraber ol, birlikte yaşaÇünkü aşk, canın cevheri, özü, mayasıdırGelip geçici sevdaların peşinde koşma,Sonsuza kadar senin olacak dostu ara (HzMevlana)
Nedamet ateşiyle dolu bir gönülle, nemli gözlerle tevbe et! Zira çiçekler, güneşli ve ıslak yerlerde açarlar
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok!
Mum olmak kolay değildir, ışık saçmak için önce yanmak gerekir
Güneş gibi ol şefkatte,merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde,cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede ,asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda,mahviyette
Ya olduğun gibi görün,ya göründüğün gibi ol (HzMevlana)
Aşkın hikayesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor
Gülü gülene ver, kalbini sevene ver Sevmek güzel şeydir kıymet bilene ver
Sus artık yeter! Sır perdelerini pek o kadar yırtma Çünkü bize, kırıkları sarıp onarmak, sırları örtmek yaraşır
Ya kırdığın gönlü Allah(cc) seviyorsa? Bilemezsin, bilseydin ödün kopardı; dokunamazdın
Aşk nasip işidir, hesap işi değil Aşk adayıştır, arayış değil Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!Hz Mevlana
Varlık peteğini ören arıdır Arıyı vücuda getiren mum ve petek değildir Arı biziz Şekil sadece bizim imal ettiğimiz mumdur
Hangi tohum yere ekildi de bitmedi, ne diye insan tohumunda böyle bir şüpheye düşüyorsun? Testi taştan korkar ama o taş çeşme oldu mu, testiler her an ona gelmeye can atar
Az konuşulmalıdır Altı yerde dünya kelamı ile meşgul olanın otuz yıllık kabul olunmuş ibadeti reddolunur Mescidde, ilim meclisinde, ölü yanında, kabristanda, ezan okunurken, Kur’anı Kerim okunurken
Bir kimseyi tanımak istiyorsan, düşüp kalktığı arkadaşlarına bak
Kötü huyu adet edinme, kökleşir, yerleşir
Ey gönül ! Olmadı mı, “nasip değilmiş de, talip ol rızaya …Tevekkül et, kaderi gör, aşkla yönel
Ay vurmuyorsa yüzüne, güneş vurmuyorsa pencerene kabahati ne Ay’da ne Güneş’te ara Gözlerindeki perdeyi arala
Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir (HzMevlana)
Ey canımın sahibi Yar! Sen benimle olduktan sonra kaybettiklerimin ne önemi var (HzMevlana)
“Gene gel! gene gel! her ne isen gene gel! Kafirsen, atese tapiyorsan, puta tapiyorsan da, gene gel, Bu bizim dergahimiz umutsuzluk dergahi degil, Yüz kere tövbeni bozmussan da gene gel! Hz Mevlana
Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah! (HzMevlana)
Misafir Gelecekmiş Gibi Evini Ölüm Gelecekmiş Gibi Kalbini Temiz Tut (HzMevlana)
Sevgi şifadirSevgi güçtürSevgi;değişimin mührüdür (HzMevlana)
Ey yiğit! Yazgıya bahane bulma,
Yükleme kendi suçunu başkasına
Suçunu gör, dönüp de etrafında kendinin
Kendindendir, gölgeden değil çektiklerin
Ne yaptın da sana dönüşünü görmedin?
Ne ektin de ektiğini biçmedin?
Eylemlerin ruhundan ve bedeninden doğar
Çocuğun gibi sonra gelip eteğinden tutar
“Mevlana
Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç?
Her şeye canını sıkma ey gönül,
Ne bu dertler kalıcı,
Ne de bu ömür
– Mevlana
Açlık, ilaçların padişahıdır Hekimler niye perhiz verir düşünsene
Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur
Göz iki, kulak iki, ağzımız ise tektir Çok görüp, çok dinleyip, az konuşmak gerekir
Oruç tutmak güçtür, çetindir ama Allah’ın kulu kendisinden uzaklaştırmasından, bir derde uğratmasından daha iyidir
Aklın başına gelince pişman olacağın bir işi sakın yapma
Pergel gibiyiz; bir ayağımız sımsıkı şeriata bağlı, Diğer ayağımızla yetmiş iki milleti dolaşıyoruz
Huzurunda bulunmayanlara bile böyle elbiseler, böyle yiyecekler verirse, kim bilir konuğun önüne ne nimetler koyar
Allah mermere emir vermez (HzMevlana)
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir (HzMevlana)
Hırs, çirkinlikleri bile güzel gösterir
Akıl bütün gidilecek yolları bilse bile, gene aşk yolunu bilemez, şaşırır kalır
Geminin içindeki su, gemiyi batırır Geminin altındaki suysa, gemiye arka olur
Bazen diyorum ki; “ne olacak söyle gitsin Sonra diyorum; “Söyleyince ne olacak, sus bitsin …
Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, Neye güldüğünden ise zekâsını ve seviyesini anla (HzMevlana)hzmevlanasozleri5588
Dün çimen benim ayaklarımın altında idi bugün üstümde bitiyor Görüyor musun? Toprak günahlardan başka herşeyi örtüyor
Bir şeyi bulunmadığı yerde aramak, hiç aramamak demektir
İnsanları iyi tanıyın, her insanı fena bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin (HzMevlana)
Bayram mesajı, tebrik mesajı, Cuma mesajı olarak kullanabileceğiniz En güzel ve unutulmaz Hz Mevlana Celaleddin Rumi sözleri…
Kimle gezdiğinize, kimle arkadaşlık ettiğinize dikkat edin Çünkü, bülbül güle, karga çöplüğe götürür
Kimi insan yaşadığı zorlukları bahane edip Allah’tan uzaklaşır, Kimi insan da yaşadığı zorlukları vesile edip Allah’a yakınlaşır HzMevlâna
Acı su da, tatlı su da berraktır Sakın görünüşe aldanma… Görünüşte herkes insandır ama gerçek insan hal ehli olandır
Aklın varsa bir başka akılla dost ol da, işlerini danışarak yap
Niyeti Allah rızâsı olanın, gayreti boşa gitmez HzMevlâna
Bozuk olunca maya, Kişi ne ar tanır ne de hayâ!
“Ey Gönül! Dikkat et âhir zaman bu!
Nefsine uyup da sûrete aldanma!
İblisin bile mâşallah dediği kullar var
Seveceksen sev vefâ nedir, takvâ nedir bileni!
İçinde Cennet saklayan virane kullar var!
HzMevlana
Nasihat verecek adama değil, örnek olacak adama ihtiyaç var
Unutma ki; İnsan Dünyanın Hakimi Olabilir, Ama Küçük Bir Kalbin Esiridir
Dilini terbiye etmeden önce yüreğini terbiye et… Çünkü söz yürekten gelir, dilden çıkar
Kimin aşka meyli yoksa o kanatsız kuş gibidir, vah ona
Sen beni bıraktın ama kederin bırakmadıHakikaten kederin senden daha vefâkâr! HzMevlana
Bilmeyen ne bilsin seni gamlanma deli gönül, gönülden anlamayana bağlanma deli gönül
Acı, acıyla iyileşir Aşk ise daha büyük bir aşkla
Ayağına batan dikenler, aradığın gülün habercisidir
Yorulacaksan, zorlanacaksan, şikâyetçi olacaksan, keşkelere sığınacaksan, söze ama diye başlayacaksan; girme aşk yoluna…
Söz vermek bir mana ise sözü tutmak binbir mana… herkes söz vermesini bilir ama şeref yürekli olana
Hz Mevlana
Dediler ki “gözden ırak olan gönülden de ırak olur dedim ki “gönüle giren gözden ırak olsa ne olur
Seni seveni zehir olsa da yut Seni sevmeyeni Bal olsada unut
Sükut eyledim, Kahrı var dediler
Biraz söyledim, Zehri var dediler
Sustum, kahrından susuyor dediler;
Biraz konuştum, zehrini kusuyor dediler!… (HzMevlana)
Uğruna fedakârlık yapmadığın sevgiyi, yüreğinde taşıyıp da kendine yük etmeSen uzattığın eli tutmayan ele mi dargınsın Yoksa onu tutmayacak birine uzattığın için kendine mi?
Yanmak var, yanmak var Odun yanınca kül olur, insan yanınca kul olur!
İnsanı gördüklerinden ibaret sayma, göremediklerinde ara içidir hakikatin resmi, dışı sadece bir manzara
Her şey incelikten, insan ise kalınlıktan kırılır
Aşk’la beraber ol, birlikte yaşaÇünkü aşk, canın cevheri, özü, mayasıdırGelip geçici sevdaların peşinde koşma,Sonsuza kadar senin olacak dostu ara (HzMevlana)
Nedamet ateşiyle dolu bir gönülle, nemli gözlerle tevbe et! Zira çiçekler, güneşli ve ıslak yerlerde açarlar
Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok!
Mum olmak kolay değildir, ışık saçmak için önce yanmak gerekir
Güneş gibi ol şefkatte,merhamette
Gece gibi ol ayıpları örtmekte
Akarsu gibi ol keremde,cömertlikte
Ölü gibi ol öfkede ,asabiyette
Toprak gibi ol tevazuda,mahviyette
Ya olduğun gibi görün,ya göründüğün gibi ol (HzMevlana)
Aşkın hikayesini durmaksızın feryat eden bülbüle değil, sessiz sedasız can veren pervanelere sor
Gülü gülene ver, kalbini sevene ver Sevmek güzel şeydir kıymet bilene ver
Sus artık yeter! Sır perdelerini pek o kadar yırtma Çünkü bize, kırıkları sarıp onarmak, sırları örtmek yaraşır
Ya kırdığın gönlü Allah(cc) seviyorsa? Bilemezsin, bilseydin ödün kopardı; dokunamazdın
Aşk nasip işidir, hesap işi değil Aşk adayıştır, arayış değil Sen adanmış ve yanmışsan bu uğurda, aşk sana uzak değil!Hz Mevlana
Varlık peteğini ören arıdır Arıyı vücuda getiren mum ve petek değildir Arı biziz Şekil sadece bizim imal ettiğimiz mumdur
Hangi tohum yere ekildi de bitmedi, ne diye insan tohumunda böyle bir şüpheye düşüyorsun? Testi taştan korkar ama o taş çeşme oldu mu, testiler her an ona gelmeye can atar
Az konuşulmalıdır Altı yerde dünya kelamı ile meşgul olanın otuz yıllık kabul olunmuş ibadeti reddolunur Mescidde, ilim meclisinde, ölü yanında, kabristanda, ezan okunurken, Kur’anı Kerim okunurken
Bir kimseyi tanımak istiyorsan, düşüp kalktığı arkadaşlarına bak
Kötü huyu adet edinme, kökleşir, yerleşir
Ey gönül ! Olmadı mı, “nasip değilmiş de, talip ol rızaya …Tevekkül et, kaderi gör, aşkla yönel
Ay vurmuyorsa yüzüne, güneş vurmuyorsa pencerene kabahati ne Ay’da ne Güneş’te ara Gözlerindeki perdeyi arala
Eşekten şeker esirgenmez ama eşek yaratılışı bakımından otu beğenir (HzMevlana)
Ey canımın sahibi Yar! Sen benimle olduktan sonra kaybettiklerimin ne önemi var (HzMevlana)
“Gene gel! gene gel! her ne isen gene gel! Kafirsen, atese tapiyorsan, puta tapiyorsan da, gene gel, Bu bizim dergahimiz umutsuzluk dergahi degil, Yüz kere tövbeni bozmussan da gene gel! Hz Mevlana
Gözlerinin gördüğünü yüreğinin gördüğüne değişiyorsan eyvallah! Yüreğinin gördüğünü gözlerinin gördüğüne değişiyorsan eyvah,eyvah! (HzMevlana)
Misafir Gelecekmiş Gibi Evini Ölüm Gelecekmiş Gibi Kalbini Temiz Tut (HzMevlana)
Sevgi şifadirSevgi güçtürSevgi;değişimin mührüdür (HzMevlana)
Ey yiğit! Yazgıya bahane bulma,
Yükleme kendi suçunu başkasına
Suçunu gör, dönüp de etrafında kendinin
Kendindendir, gölgeden değil çektiklerin
Ne yaptın da sana dönüşünü görmedin?
Ne ektin de ektiğini biçmedin?
Eylemlerin ruhundan ve bedeninden doğar
Çocuğun gibi sonra gelip eteğinden tutar
“Mevlana
Kuzgun, bağda kuzgunca bağırır Ama bülbül, kuzgun bağırıyor diye güzelim sesini keser mi hiç?
Her şeye canını sıkma ey gönül,
Ne bu dertler kalıcı,
Ne de bu ömür
– Mevlana
Açlık, ilaçların padişahıdır Hekimler niye perhiz verir düşünsene
Allah ile olduktan sonra ölüm de, ömür de hoştur
Göz iki, kulak iki, ağzımız ise tektir Çok görüp, çok dinleyip, az konuşmak gerekir
Oruç tutmak güçtür, çetindir ama Allah’ın kulu kendisinden uzaklaştırmasından, bir derde uğratmasından daha iyidir
Aklın başına gelince pişman olacağın bir işi sakın yapma
Pergel gibiyiz; bir ayağımız sımsıkı şeriata bağlı, Diğer ayağımızla yetmiş iki milleti dolaşıyoruz
Huzurunda bulunmayanlara bile böyle elbiseler, böyle yiyecekler verirse, kim bilir konuğun önüne ne nimetler koyar
Allah mermere emir vermez (HzMevlana)
Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir (HzMevlana)
Hırs, çirkinlikleri bile güzel gösterir
Akıl bütün gidilecek yolları bilse bile, gene aşk yolunu bilemez, şaşırır kalır
Geminin içindeki su, gemiyi batırır Geminin altındaki suysa, gemiye arka olur
Bazen diyorum ki; “ne olacak söyle gitsin Sonra diyorum; “Söyleyince ne olacak, sus bitsin …
Bir insanın nasıl güldüğünden terbiyesini, Neye güldüğünden ise zekâsını ve seviyesini anla (HzMevlana)hzmevlanasozleri5588
Dün çimen benim ayaklarımın altında idi bugün üstümde bitiyor Görüyor musun? Toprak günahlardan başka herşeyi örtüyor
Bir şeyi bulunmadığı yerde aramak, hiç aramamak demektir
İnsanları iyi tanıyın, her insanı fena bilip kötülemeyin, her insanı da iyi bilip övmeyin (HzMevlana)
Türkiye'nin en güncel forumlardan olan forumdas.com.tr'de forumda aktif ve katkısı olabilecek kişilerden gönüllü katkıda sağlayabilecek kişiler aranmaktadır.