nicebayan
FD Üye
- Katılım
- Ara 24, 2016
- Mesajlar
- 94,678
- Etkileşim
- 2
- Puan
- 38
- Yaş
- 36
- Web sitesi
- nicebayan.com
- F-D Coin
- 90
Yürek
İçi anlamsız, adale yapısında bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer aralarında büyük bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı bahşedilen bir çeper ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi altında tabanı yukarıda bir koni gibidir Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır genel olarak sternum ( iman tahtası ) peşinde eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur
Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı baştan başa yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan takriben 8 ton kanı vücuda pompalar
Büyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü adeta yumruğunun büyüklüğü ile eşit sayılır Taban yokuş uzaklığı 12 cm, en geniş uygun 89 cm, önarka çapı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, beden ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Tüm bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar Yürek dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir şipşak kanı vücuda pompalar
İnsan Vücudundaki Organların Yerleri Resimli
Karaciğer
Diyaframın hemencecik altında, sağ tarafta, az kalsın 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin görevi :
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein met@bolizmalarının çoğu yan üretimlerinin tanzim ve teftiş edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Ambar edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve başka kan elemanlarımın üretimi için zorunlu ve önemli olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde hemen hemen 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üstünde etkin olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında yer alan iki öbür parçadan meydana gelmiştir Üzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile batmış olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç alt yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Başlıca görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hücrelerini değil eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri imal eder Sıtma ve karahumma gibi bulaşıcı hastalıklar ya da anemi sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve bu nedenle de emilimi için uygun olan yüzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, takriben 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (sütun)
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde ters dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha aşağı kadar âmâ barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı dürüst çıkar (çıkan kolon) karaciğer altından bariz bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers kolon) geçer Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yeniden belirgin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya dürüst yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid sütun denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin ardındaki ve diyaframın aşağı, oyuk ve torba şeklinde olan bir organdır Abes mide takriben 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı aralarında bulunan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve bedenen parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışık, alkalenalkalik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda yer alan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, öteki yanlamasına vücudun akışkan, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenlerKarın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında oturmuş bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenler
Sıradan 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Önden arkaya dürüst yassılaşan pankreasın baştan savma olan biçimi çengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, günde 800900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır
Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa dürüst örtü epiteli, düz kas ve senet dokudan oluşmuştur Besinler yemek yemek borusundan geçerken yemek yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın daha aşağı bölümüne tutunmuş, serbest olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Bu çıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGörevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine aynı; kalınbağırsakta bulunan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin daha aşağı kısmında yer alan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaşmak, ve zorunlu aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek yendiği vakit safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Soluk Borusu
Nefes Borusu (soluk borusu) ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı aracısız iç dokulara ulaştırır
Eğer benzi atmış borumuza kazayla gıda kaçarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken küçük dil benzi atmış borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya içten gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan sıradan 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin derhal ötesinde 5 10 santim değin uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın her zaman mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye etki eden rahatsızlıkların başlıca onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi gıda maddelerinin sindirimine asistan olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında ambar edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır *
İçi anlamsız, adale yapısında bir organ olan kalp göğüs boşluğu içinde her iki akciğer aralarında büyük bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı bahşedilen bir çeper ile sarılıdır Kalp, iki akciğer arasında tepesi altında tabanı yukarıda bir koni gibidir Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır genel olarak sternum ( iman tahtası ) peşinde eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur
Günde yaklaşık 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı baştan başa yaklaşık 2,5 milyar kere, hiç durmadan takriben 8 ton kanı vücuda pompalar
Büyüklüğü erişkin bir insan kalbinin büyüklüğü adeta yumruğunun büyüklüğü ile eşit sayılır Taban yokuş uzaklığı 12 cm, en geniş uygun 89 cm, önarka çapı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)
Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır
metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan artık ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, beden ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun gerekli bölgelerine taşınması gerekir Tüm bu işlemleri kalp ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar Yürek dakikada 6080 vuruş arasında değişen bir şipşak kanı vücuda pompalar
İnsan Vücudundaki Organların Yerleri Resimli
Karaciğer
Diyaframın hemencecik altında, sağ tarafta, az kalsın 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin görevi :
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein met@bolizmalarının çoğu yan üretimlerinin tanzim ve teftiş edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Ambar edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime yardımcı olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve başka kan elemanlarımın üretimi için zorunlu ve önemli olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde hemen hemen 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üstünde etkin olur
Akciğer
Göğüs boşluğu içinde bulunan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında yer alan iki öbür parçadan meydana gelmiştir Üzeri Plevra denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile batmış olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç alt yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Başlıca görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak
Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; eskimiş kırmızı kan hücrelerini değil eder, gerektiği zaman da yeni kırmızı kan hücreleri imal eder Sıtma ve karahumma gibi bulaşıcı hastalıklar ya da anemi sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak
İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir ama bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve bu nedenle de emilimi için uygun olan yüzey alanını arttır Yetişkin bir insanın ince bağırsağı, sıradan olarak, takriben 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (sütun)
İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde ters dönmüş U harfi şeklinde karnın sağ daha aşağı kadar âmâ barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı dürüst çıkar (çıkan kolon) karaciğer altından bariz bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers kolon) geçer Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde yeniden belirgin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya dürüst yönelir (inen kolon) İnenkolon, sigmoid sütun denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide
Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin ardındaki ve diyaframın aşağı, oyuk ve torba şeklinde olan bir organdır Abes mide takriben 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı aralarında bulunan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve bedenen parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini korumak için yapışık, alkalenalkalik bir mukus da üretir
Böbrek
Omurgalılarda yer alan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, öteki yanlamasına vücudun akışkan, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas
Karın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında yerleşik bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenlerKarın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında oturmuş bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna yardımcı olur ve kan şekerini düzenler
Sıradan 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Önden arkaya dürüst yassılaşan pankreasın baştan savma olan biçimi çengele benzetilebilir
Yetişkinlerde, günde 800900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır
Yemek Borusu
Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa dürüst örtü epiteli, düz kas ve senet dokudan oluşmuştur Besinler yemek yemek borusundan geçerken yemek yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandis
İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın daha aşağı bölümüne tutunmuş, serbest olan öbür ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Bu çıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGörevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine aynı; kalınbağırsakta bulunan mikropları değil ederek hastalık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi
Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin daha aşağı kısmında yer alan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaşmak, ve zorunlu aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek yendiği vakit safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine yardım eder
Soluk Borusu
Nefes Borusu (soluk borusu) ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı aracısız iç dokulara ulaştırır
Eğer benzi atmış borumuza kazayla gıda kaçarsa soluk alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken küçük dil benzi atmış borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek borusundan aşağıya içten gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)
Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum
Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan sıradan 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı
Onikiparmak bağırsağı midenin derhal ötesinde 5 10 santim değin uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın her zaman mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye etki eden rahatsızlıkların başlıca onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir
Onikiparmak bağırsağının çeperi gıda maddelerinin sindirimine asistan olan bir takım usareleri üretmektedir Safra onikiparmak bağırsağında ambar edilmektedir ve pankreas usareleri da bu bağırsağa boşalmaktadır *