Forumda yenilikler devam etmektedir , çalışmalara devam ettiğimiz kısa süre içerisinde güzel bir görünüme sahip olduk daha iyisi için lütfen çalışmaların bitmesini bekleyiniz. Tıkla ve Git
x

İç organların yerleri ve görevleri

İç organların yerleri ve görevleri
0
120

nicebayan

FD Üye
Katılım
Ara 24, 2016
Mesajlar
94,678
Etkileşim
2
Puan
38
Yaş
36
Web sitesi
nicebayan.com
F-D Coin
90
İç organların yerleri ve görevleri


İnsan vucudunda değişik organlar bulunmaktadır ve her birinin birer vazifesi vardır bunu hepimiz biliyoruzYüce Allah bu organları göğüs kafesimize düzgün bir şekille dizmiştir



Kalp

İçi anlamsız, adale yapısında bir organ olan yürek göğüs boşluğu içinde her iki akciğer aralarında büyük bir alanı kaplar Etrafı, perikard adı verilen bir çeper ile sarılıdır Yürek, iki akciğer aralarında tepesi altında tabanı yukarıda bir koni gibidir Üçte biri orta çizginin sağında, üçte ikisi sol yanındadır çoğunlukla sternum ( iman tahtası ) ardındaki eğik olarak durur Ekseni, yukarıdan aşağıya, arkadan öne ve sağdan sola doğrudur
Günde takriben 100 bin, yılda 40 milyon, tüm insan hayatı her tarafında takriben 2,5 milyar defa, hiç durmadan takriben 8 ton kanı vücuda pompalar

Büyüklüğü yetişkin bir insan kalbinin büyüklüğü yaklaşık olarak yumruğunun büyüklüğü ile eşdeğer sayılır Taban yokuş uzaklığı 12 cm, en geniş uygun 89 cm, önarkadaki çapı 6 cm dir Erkekte ağırlığı 280340 gr kadında 230280 gr arasındadır Bölümleri; Sağ atrium (Sağ kulakçık) Sol atrium (Sol kulakçık) Sağ ventrikül (Sağ karıncık) Sol ventrikül (Sol karıncık)

Her canlıda dokuların, organların ve hücrelerin; oksijen, karbondioksit, aminoasitler, yağlar, vitaminler ve mineraller gibi madde ve besinlere gereksinimi vardır

metabolizma faaliyetleri sonucunda oluşan bundan böyle ürünlerin de vücuttan uzaklaştırılması, beden ısısının düzenlenmesi, asitbaz dengesinin korunması, hormonlar ve enzimlerin vücudun zorunlu bölgelerine taşınması gerekir Tüm bu işlemleri yürek ve damarlardan oluşan dolaşım sistemi yapar
Kalp bu sistem içerisinde motor görevi yapar Kalp dakikada 6080 vuruş aralarında değişen bir hızla kanı vücuda pompalar
Karaciğer

Diyaframın hemencecik aşağı, sağ tarafta, az kalsın 2 kilogram ağırlığında koyu kırmızı renkte yumuşak bir organdır
Karaciğerin görevi :
a Proteinlerin üretilmesi ve depolanması, protein metabolizmalarının birçok ast üretimlerinin tanzim ve teftiş edilmesi
b Şekerin depolanması ve kanda bulunması gereken şeker miktarının ayarlanması
c Vücuttaki toksik ve zararlı maddelerin nötralize edilmesi
d Depo edilmiş yağların kullanılması
e Kanın pıhtılaşması için gerekli maddelerin üretilmesi
f Safra ve safra tuzlarımın üretilmesi Bunlar kanallardan bağırsaklara ifraz edilmekte ve sindirime tezgâhtar olmaktadırlar
g Kırmızı kan hücreleri ve diğer kan elemanlarımın üretimi için zorunlu ve önemli olan maddelerin üretimi ve depolanması
h Günde az kalsın 4 su bardağı (1 litre) safra salgılar
i Vücudun ısısını ayarlar
j Vücudun ihtiyacı olan su ve vitaminleri yapar
k Kan miktarını ayarlar
l Hormonların görevleri üstünde etkili olur
Akciğer

Göğüs boşluğu içinde yer alan ve solunuma yarayan organ Göğüs boşluğunun sağ ve sol yanlarında yer alan iki farklı parçadan meydana gelmiştir Üzeri Akciğer Zarı denen bir zarla kaplıdır İçerisi, hava ile batmış olan ve akciğer kesecikleridenen boşluklardan yapılmıştır Sağ akciğer üç loba, sol akciğer iki loba ayrılmıştır İç tabi yüzlerinden bronşlar, atardamarlar, toplardamarlar lenfalar ve sinirler çıkar Asıl görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve kan dolaşımındaki karbondioksiti atmosfere çıkartmaktır
Dalak

Karın boşluğunun solunda, midenin arka tarafında bulunan dalak; yıpranmış kırmızı kan hücrelerini yok eder, gerektiği vakit da yeni kırmızı kan hücreleri üretim eder Sıtma ve tifo gibi bulaşıcı hastalıklar ya da anemi sonucu dalak hastalanabilir
İnce Bağırsak

İnce bağırsak kıvrımlı bir yüzey yapısına sahiptir fakat bu besinlerin bağırsak duvarından difüzyonu ve böylece de emilimi için uygun olan yüzey alanını arttır Erişkin bir insanın ince bağırsağı, ortalama olarak, takriben 7 metre uzunluğundadır
Kalın Bağırsak (sütun)

İnce bağırsak ile anüs arasındaki kısımdır Toplam uzunluğu 15 metre olup, sindirim sisteminin beşte birini oluşturur Karın içerisinde zıt dönmüş U harfi biçiminde karnın sağ daha aşağı göre âmâ barsak (çekum ) ile başlar ve yukarı içten çıkar (meydana çıkan kolon) karaciğer altından belirgin bir dönüşle karnı yatay olarak (transvers sütun) geçer Sol üst köşede yerleşen dalağın altına geldiğinde tekrar keskin bir dönüş yaparak sol taraftan aşağıya doğru yönelir (inen sütun) İnenkolon, sigmoid kolon denilen kolonun son kısmı ile Rektumla birleşir
Mide

Karın bölgesinin sol tarafında, kaburga kemiklerinin ardındaki ve diyaframın altında, oyuk ve torba şeklinde olan bir organdır Anlamsız mide takriben 15 20 santim uzunluğunda, 7,5 10 santim genişliğindedir
Sindirim aygıtının yemek yemek borusu ile bağırsak başı aralarında yer alan kısmı olup, içine giren yiyeceklerin kimyasal ve bedenen parçalandığı yerdir Mide kendi çıkardığı asitten kendini gözetmek için yapışkan, alkalenalkalik bir mukus da üretir
Böbrek

Omurgalılarda yer alan fasulye şeklinde boşaltım organlarıdırlar
Böbreğin görevi ,proteinlerin parçalanması sonucunda oluşan üre gibi zararlı maddeleri vücuttan uzaklaştırırken, diğer yana vücudun istikrarsız, mineral ve asitalkali dengesini de düzenler
Pankreas

Karın boşluğunun üst tarafında ve bel omurlarının ön kısmında oturmuş bir organdır Salgılarıyla sindirim fonksiyonuna muavin olur ve kan şekerini düzenlerKarın boşluğunun üstteki tarafında ve bel omurlarının ön kısmında oturmuş bir organdır Salgılarıyla sindirm fonksiyonuna tezgâhtar olur ve kan şekerini düzenler

Sıradan 1520 cm uzunluğunda ve kadınlarda 55 gr erkeklerde 70 gr ağırlığındadır Önden arkaya dürüst yassılaşan pankreasın yamalı olan biçimi çengele benzetilebilir

Yetişkinlerde, günde 800900 cm³ pankreas özsuyu salgılanır
Yemek Yemek Borusu

Yenilen gıdaların ağızdan sonraki geçiş bölgesi, boğazİçten dışa içten örtü epiteli, düz adale ve senet dokudan oluşmuştur Besinler yemek yemek borusundan geçerken yemek borusu peristaltik hareketler yapar Yemek Yemek borusunda sindirim gerçekleşmez Besinler yemek yemek borusundan mideye geçiş yapar Yemek borusu ağız ve mideyi birleştirir
Apandist

İnsanlarda, kalın barsağın bir çıkıntısı olan körbarsağın alt bölümüne tutunmuş, hür olan değişik ucu çıkmaz halinde sonlanan solucan şeklinde bir barsak çıkıntısı Bu çıkıntının uzunluğu, 712 cm dirGörevi bademciklerin ve lenf düğümlerinin görevine benzer; kalınbağırsakta bulunan mikropları değil ederek rahatsızlık yapmalarını önlemeğe çalışır
Safra kesesi

Karaciğerden salgılanan safranın toplandığı, karacigerin daha alçak kısmında bulunan torba şeklinde bir organKesenin görevi, safrayı depolayıp, yoğunlaşmak, ve gerekli aralıklarla oniki parmak barsağına safra salgılamaktırYemek yendiği süre safrakesesi kasılır ve konsantre safra ince barsağa akar ve yemeklerin sindirilmesine takviye eder
Soluk Borusu

Soluk Borusu (soluk borusu) ya da trakea, vücutta solunan havanın geçtiği, boru şeklinde bir organdır Bu boru havayı ciğerlerimize göndermemizi sağlarOmurgalılarda trakea havanın boğazdan akciğerlere geçişini sağlarken, omurgasızlarda dışarıdaki havayı aracısız olarak iç dokulara ulaştırır
Eğer benzi atmış borumuza kazayla yiyecek kaçarsa solgun alamayıp tıkanabilirBu nedenle, biz yutkunurken küçük dil solgun borumuzu kapatır ve yiyeceklerin yemek yemek borusundan aşağıya dürüst gidip midemize ulaşmasını sağlar
Anüs (makat)

Sindirim kanalının bitiş kısmı Dışkılar boşaltım sırasında anüsten geçerek vücuttan atılırlar
Rektum

Kalın bağırsağın son bölümüdür Anüse açılır Dışkının atılımdan önce tutulduğu yerdir Rektumun son birkaç santimetresi deriye benzer bir doku ile kaplıdır Kalın barsağın genişlemesi sonucu oluşan sıradan 15 cm uzunluğunda olup sindirim sistemimizin son kısmıdır
Onikiparmak Bağırsağı

Onikiparmak bağırsağı midenin hemen ötesinde 5 10 santim kadar uzayan incebağırsağın bir kısmıdır C harfi görünümündedir Bu bağırsağın tekrar tekrar mide ile ilişik görülmesinin nedeni ise, mideye tesir eden rahatsızlıkların başlıca onikiparmak bağırsağını da etkilemekte olmasından ileri gelmektedir

Onikiparmak bağırsağının çeperi gıda maddelerinin sindirimine tezgâhtar olan bazı usareleri üretmektedir *
 
858,478Konular
981,301Mesajlar
29,565Kullanıcılar
Üst Alt