İçi Kıymalı İçli Köfte (Sivas) Tanımı İçin Materyaller
Dışı için;
- 4 çay bardağı ince bulgur
- 3 çay bardağı kaynamış su
- 1 çay ince irmik
- 2 çay bardağı un
- 2 adet yumurta
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kırmızı tozbiber
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1.5 tatlı kaşığı tuz
- Dış köfte yoğrulduktan sonra
- 1/2 (yarım) yahut 1 çay bardağı ılık su
- 500 gram kıyma
- 125 gram tereyağı
- 500 gram soğan (2 adet büyük soğan)
- 1 yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay kaşığı pulbiber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber
- Yarım-1 çay bardağı ceviz
- 1,5 tatlı kaşığı tuz
İçi Kıymalı İçli Köfte (Sivas) Tanımı Yapılışı
- Birinci evvel kıyma suyunu çekene kadar kavrulur.
- Daha sonra içine tereyağı ve ince doğranmış soğan eklenir.
- Ceviz de eklenerek 1-2 dakika kavrulur.
- Baharat, tuz ve salçada eklenerek biraz daha kavrularak kenara soğuması için konur.
- Başka tarafta ince bulgur kaynamış su ile ıslatılır ve ağzı kapalı bir halde bekletilir.
- Suyunu çeken bulgura başka bütün materyaller eklenerek yoğurulur.
- 10 dakika bekledikten sonra yavaş yavaş yarım yahut 1 çay bardagı su eklenerek yoğurulur ve cevizden büyük modüller kopartılarak içlerine kavrulmuş 2 tatlı kaşığı kıyma konur ve su yardımı ile kapatılır.
- Bu süreç köfte hamuru ve kıyma gereci bitene kadar yapılır. Şayet dış köfte hamuru kurursa su ile yumuşatılır.
- Yağ ve tuz eklenmiş suda içli köfteler yaklaşık 10 dakika haşlanır ve süzgeç yardımı ile çıkartılır.
- Tavada yağ baharat ve salça kavrularak pişen içli köftelerin üzerine gezdirilerek servis edilir.
Üç aylarımız mübarek olsun.